Nu consuma carne de pasare pe canicula! Risc de toxiinfectie alimentara!

Gratar de pui pe caldurile ce ne bantuie in ultimele zile? Mai gandeste-te o data, avertizeaza specilistii, carnea de pasare (pui, gaina, curcan, rata etc.) este principalul factor de toxiinfectii alimentare.
  • Publicat:
Nu consuma carne de pasare pe canicula! Risc de toxiinfectie alimentara!
Nu consuma carne de pasare pe canicula! Risc de toxiinfectie alimentara!

Gratar de pui pe caldurile ce ne bantuie in ultimele zile? Mai gandeste-te o data, avertizeaza specilistii, carnea de pasare (pui, gaina, curcan, rata etc.) este principalul factor de toxiinfectii alimentare.

Un raport al Centrului de Prevenire si Control al Imbolnavirii din Statele Unite arata ca 17% dintre cazurile de toxiinfectii sunt cauzate de carnea de pasare, in timp ce carnea de vita si verdeturile sunt vinovate de 16%, respectiv 14 % dintre cazuri.

Salmonella, Clostridium si alte bacterii de acest fel se pare ca sunt pe primul loc in clasamentul agentilor toxici. Urmeaza virusurile, precum norovirusul, care sunt raspunzatoare de 40% dintre cazurile de imbolnaviri, iar intoxicatiile cauzate de ciuperci si alti agenti chimici – 7%. Parazitii au insumat abia un procent.

87 de milioane de cazuri de toxiinfectii alimentare se inregistreaza anual in Statele Unite. Din nefericire, in unele situatii evolutia bolii poate avea consecinte fatale. Astfel, tot pe teritoriul american se inregistreaza 5.700 de decese anual din cauza toxiinfectiei alimentare.

Cum te poate imbolnavi mancarea?

Exista mai multe metode prin care carnea contaminata poate ajunge in stomacul tau. Spre exemplu, daca o persoana infectata o manevreaza sau daca este lasata la temperatura camerei cateva ore, timp in care bacteriile se multiplica. In acest caz, gatitul la temperaturi oricat de ridicate s-ar putea sa nu distruga toti agentii patogeni.

In timp ce carnea de pasare ne poate infecta cel mai frecvent cu Clostridium – bacterie ce cauzeaza diaree, carnea de vita este cel mai adesea asociata cu E. Coli. Norovirusul i-a fost atribuit verdeturilor, frunzele de salata nespalate bine fiind principalul motiv de toxiinfectie alimentara.

Citeste si: Top 10 alimente sanatoase, dar riscante

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”