O serie de schimbări simple pe care să le introduci în stilul de viață îți pot îmbunătăți semnificativ controlul asupra vezicii urinare. Majoritatea medicilor specialiști recomandă pacienților să apeleze la o dietă care să excludă anumite alimente cu potențial declanșator.
Care sunt acestea și cum pot influența ele urinarea, aflăm în rândurile ce urmează.
Pacienților cu incontinență urinară, în special celor cu incontinență prin prea plin, le este recomandat să evite consumul mâncărurilor picante și excesiv condimentate, precum: mâncare maxicana, chilli, ardei iuți, etc.
Din categoria preparatelor acide fac parte citricele. Așadar, sucurile, dar și fructele propriu zise au proprietatea de a stimula vezica urinară din cauza acțiunii iritante. Sucul de merișoare, de pildă, deși are proprietăți antimicrobiene, fiind util în tratamentul infecției urinare, este considerat un produs acid declanșator, ce poate agrava incontinență.
Cofeina și implicit toate produsele cu conținut ridicat de cofeină (ciocoalata, cacaua, unele sucuri, ceaiurile, cafeaua decofeinizată) acționează direct asupra vezicii urinare, în primul rând stimulându-i direct activitatea și în al doilea rând, acționând ca un diuretic.
Băuturile carbogazoase, indiferent dacă au conținut de cofeină sau nu, ar trebui excluse orișicum din alimentația unei persoane care suferă de incontinență. Explicația? Dioxidul de carbon conținut de astfel de băuturi actineaza ca o substanță iritantă pe o vezică urinară cu o sensibilitate modificată, cum sunt pacienții cu incontinență.
Medicii de pretutindeni trag un semnal de alarmă asupra influenței negative pe care băuturile alcoolice o exercită asupra evoluției episoadelor de incontinență. Alcoolul, potrivit specialiștilor, intervine în procesul de transmitere a semnalelor de la creier și către vezica urinară, acesta fiind realizat cu impulsuri și stimuli prin care sunt controlate acțiuni precum inițierea sau amânarea micțiunii.
Atunci când pacientul consumă alcool, controlul exercitat de către creier asupra aparatului sfincterian este de o intensitate mai redusă și astfel se poate declanșa episodul de incontinență.
Necesitatea de a urina se instalează după procesarea hranei și a băuturilor consumate, așadar este lesne de înțeles de ce alimentația influențează major simptomele vezicii urinare.
Citește și: Incontinenţa urinară poate fi provocată de un obicei zilnic, pe care îl avem mulţi!
FOTO: Shutterstock