Nu te concentrezi bine ziua? Iată o greșeală pe care o faci noaptea

Camelia Anca Baciu, psiholog și psihoterapeut: ”Somnul nu se negociază și nu trebuie subapreciat”
  • Publicat:
Nu te concentrezi bine ziua? Iată o greșeală pe care o faci noaptea
Camelia Anca Baciu, psiholog, foto arhivă

Lipsa de concentrare sau deficitul de atenție pot avea consecințe nefaste pe termen lung asupra tuturor planurilor vieții. Atât viața familială, relația de cuplu, viața socială cât și viața profesională au de suferit atunci când o persoană nu are capacitatea de a se concentra optimă luni de zile, de exemplu. Despre un element vital pentru menținerea sănătății fizice, psihice și pentru a avea o capacitate de concentrare optimă am stat de vorbă cu psihologul și psihoterapeutul Anca Camelia Baciu.

 

CSÎD: Ce element este important pentru a ne putea concentra suficient de bine ca să facem față ușor provocărilor de peste zi?

Camelia Anca Baciu: Odihna sau somn! Somnul este unul dintre cei mai importanți factori de care are nevoie mintea ca să se odihnească și să se reîmprospateze. Somnul are rolul de a restaura ceea ce corpul pierde în stare de veghe.

Poți să funcționezi și fără cafea – test simplu pentru a verifica nivel de odihnă

CSÎD: Cât ar fi bine să dormim? Durata este diferită de la persoană la persoană…

Camelia Anca Baciu: Ai dormit bine dacă funcționezi bine fără cafea până cel puțin la prânz și/sau dacă te-ai trezit pe la 6-7 am și nu ți se face somn pe la 10-11 am.

CSÎD: De ce e necesar să dormim?

Camelia Anca Baciu: În timp ce dormi, treci printr-un proces complet de însănătoșire și întinerire, prin dezvoltare musculară, stimulare a hormonului de creștere, reparare a țesuturilor și revitalizarea funcțiilor cognitive. În timpul somnului, circula un lichid prin corp, lichidul cerebrospinal /cefalorahidian, care curata/filtreaza toate deseurile toxice din timpul zilei. Adrenalina și cortizolul scad până spre zero!

CSÎD: Somnul de la prânz are vreun efect pozitiv sau e doar un mit?

Camelia Anca Baciu: Are! O repriză de somn de 15-20 minute la prânz e revigorantă!

O treime din adulți nu se odihnesc suficient

CSÎD: Cam câți oameni suferă de insomnii?

Camelia Anca Baciu: Lipsa somnului afectează, în medie, 1 din 3 adulți, iar simptomatologia variază de la somnolență extremă și iritabilitate la boli grave precum diabet sau psihoze. Însă nu numai insomnia, ci și deprivarea de necesarul de somn pe noapte are efecte pe termen lung dintre cele mai grave. Apar astfel anxietăți, inabilitatea de concentrare sau de automotivare, slăbirea memoriei, scăderea imunității, creșterea în greutate, inflamația cronică și depresii.

CSÎD: Ce alte efecte negative mai pot apărea dacă nu dormim suficient?

Camelia Anca Baciu: O persoană care nu doarme suficient îmbătrânește mai repede, se vindecă mai greu, este mai impulsivă, își controlează mai greu reacțiile, ia decizii regretabile apoi.

Lipsa de concentrare? Soluția somn suficient

CSÎD: Ce concluzii putem trage? Mulți oameni se plâng că nu au timp sau pur și simplu nu pot să doarmă…

Camelia Anca Baciu: Tratarea tulburărilor de somn este foarte importantă. Somnul regulat este cel mai eficient mod de a elimina lipsa de concentrare. Oboseala este dușmanul de moarte al concentrării.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult