Nu te poți concentra la muncă sau la școală? Fă aceste 3 exerciții!

Psihologul și psihoterapeutul Camelia Anca Baciu dă exemple de activități ce sporesc capacitatea de concentrare.
  • Publicat:
Nu te poți concentra la muncă sau la școală? Fă aceste 3 exerciții!
Lipsă de concentrare? Iată ce să faci! Foto: Pexels.com

Puterea de concentrare este unul dintre secretele unei vieți împlinite chiar dacă vorbim despre viața profesională, viața socială sau viața de familie. Este normal să avem perioade în care să simțim că nu ne putem concentra, însă, atenție acestea nu trebuie să se întindă pe perioade mari de timp. Consultați un specialist dacă vă confruntați cu acestă problem: lipsa de concentrare. Psihologul și psihoterapeutul Camelia Anca Baciu vine în sprijinul persoanelor care simt că nu se pot concentra cu exemple de exerciții utile.

Când ai citit ultima oară o carte lungă încet, fără grabă? Unii oameni se concentrează pe citirea unor cărţi scurte sau a conţinuturilor online, care în marea lor majoritate sunt scurte. „O serie de studii au evidenţiat faptul că citirea unui conţinut scurt a afectat considerabil capacitatea de concentrare şi a antrenat mintea umană să caute doar răspunsuri rapide în loc să exploreze concepte mai complexe. Astfel, nu te limita doar la articole şi cărţi cu pagini puţine. Citeşte lucrări de mari dimensiuni şi fă-o încet, pentru a asimila informaţia şi a-ţi creşte puterea de concentrare, graba te va face neatent” a explicat Camelia Anca Baciu.

Fă exerciţii de concentrare pentru sporirea capacității de concentrare

Scăderea capacităţii de atenţie a oamenilor nu este doar o problemă a zilelor de astăzi, pe fondul avansului tehnologic masiv. În cartea „Puterea de concentrarea” („The Power of Concentration”), publicată în 1918 de celebrul avocat şi publicist american William Walker Atkinson , se făceau o serie de recomandări pentru creşterea duratei de atenţie a unei persoane. ”Mai jos găsiţi trei astfel de exerciţii care, deşi pot părea pe alocuri ciudate, s-au dovedit a avea efecte benefice asupra capacităţii de atenţie şi concentrare:

  • stai liniştit pe un scaun timp de 15 minute;
  • concentrează-te să îţi deschizi şi închizi încet pumnii pentru cinci minute;
  • urmăreşte secundarul de la ceas pentru cinci minute” a completat psihologul/

Ca să te concentrezi mai bine trebuie să fii un bun ascultător

În unele cazuri, într-o conversaţie, indivizii nu au răbdare ca interlocutorii lor să îşi termine ideile şi intervin peste ei, iar acest lucru, dincolo de faptul că este nepoliticos, are un efect advers şi asupra capacităţii de concentrare. ”În timp ce vorbeşte cineva, ascultă-l cu atenţie până termină, aprobă-l dând din cap sau folosind cel mult cuvinte scurte precum „da” sau „am înţeles”….Nu uita: fără critică, etichetare, bagatelizare… Acest lucru va arăta că eşti un bun ascultător, dar îţi va antrena şi mintea pentru a te putea concentra pe persoana din faţa ta” a încheiat Camelia Anca Baciu, psiholog și psihoterapeut.

Camelia Anca Baciu, psiholog: „Ai divorțat? Nu face această greșeală față de copilul tău!
Camelia Anca Baciu, psiholog, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult