Nu te poți focusa? 21 de efecte nedorite asupra vieții de zi cu zi ale lipsei de concentrare

Camelia Anca Baciu psiholog și psihoterapeut enumeră efectele nedorite, distructive chiar ale concentrării diminuate.
  • Publicat:
Nu te poți focusa? 21 de efecte nedorite asupra vieții de zi cu zi ale lipsei de concentrare
Deficitul de concentrare poate avea urmări neplăcute. Află totul! Foto: Shutterstock

Atunci când suntem în formă bună din punct de vedere fizic, psihic și energetic să îndeplinim sarcini la nivel academic, școlar sau profesional sau social nu este o problem. ”Capacitatea noastră de concentrare ne permite să îndeplinim sarcini le care ni se cer sau să înregistreze corect ceea ce trebuie să facem sau să păstrăm în memorie. Dacă nu ne putem concentra corect va însemna că avem nevoie de mult mai mult timp pentru a efectua fiecare acțiune sau chiar că nu o putem face în acel moment”, explică Camelia Anca Baciu, psiholog și psihoterapeut cu experiență în lucrul cu familiile online și cu diaspora. Am aflat până în ce punct poate duce lipsa de concentrare pe termen lung.

 

Un episod de lipsă de concentrare nu este ceva nemaiîntâlnit. Din contră, la un moment dat cu toții putem avea lipsă de focus. Însă dacă astfel de episoade sunt foarte frecvente, acestea pot genera performanțe slabe pe toate planurile. ”Mai grav, se pot înregistra eșecuri școlare. Iar acestea afectează stima de sine”, explică Camelia Anca Baciu. Tot lipsa de concentrare pe termen lung poate duce la conflicte la locul de muncă sau chiar la concedieri.

Și copiii și partenerul de viață pot suferi dacă unul dintre părinți are deficit de atenție mult timp

La nivel personal, lipsa de concentrare se traduce prin lipsa de atenție și de acțiune pentru partener, familie și mai ales, pentru sine însuși. Consecințele pot fi: deteriorarea relațională, conflicte, lipsa empatiei, sentimente de vină și frustrare, reducerea încrederii în sine și a celorlalți în noi, anxietăți, depresii.

Ce se poate întâmpla la nivelul relațiilor sociale din cauza lipsei de concentrare?

”La nivelul relațiilor sociale, concentrarea diminuată poate crea poate impresia că nu vrem sau nu suntem interesați de interacțiune, că nu ne pasă, ceea ce genereaza disconfort și chiar conflict. Se poate pierde interacțiunea socială, ceea ce determina izolare, anxietate, depresie. Se deteriorează calitatea vieții. Pierzi capacitatea de a-ti trai viața, crește puterea vietii de a te trăi ea pe tine!” a încheiat psihologul.

Camelia Anca Baciu, foto arhiva personală
Camelia Anca Baciu, foto arhiva personală
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult