O ciupercă ascunsă în perne poate provoca o boală de plămâni incurabilă

Cu timpul pe perne se formează o ciupercă microscopică ai cărei spori pot provoca o boală de plămâni extrem de gravă, aspergiloza pulmonară cronică).
  • Publicat:
O ciupercă ascunsă în perne poate provoca o boală de plămâni incurabilă

Cu timpul pe perne se formează o ciupercă microscopică ai cărei spori pot provoca o boală de plămâni extrem de gravă, aspergiloza pulmonară cronică). Aceştia pătrund în organism prin inhalare şi la început provoacă simptome similare unei răceli banale.

Fungii din genul Aspergillus, ai cărui spori se regăsesc oriunde în jurul nostru, circulă prin aer şi pot fi inhalaţi cu uşurinţă. Aceştia de dezvoltă în sistemele de ventilaţie, în instalaţiile de aclimatizare sau în materialele de izolare.

Ciuperca provine din mucegaiuri şi se formează în mediile călduroase şi umede. Astfel, poate să se formeze în băi şi bucătării. Dacă nu este tratată la timp, boala provocată de mucegaiul Aspergillus poate agrava şi deveni letală.

Un studiu din 2015 al Universităţii din Manchester a arătat că Aspergillus se formează pe majoritatea pernelor –  cel mai probabil se hrănesc cu excrementele acarienilor. 

Poate apărea şi în băi şi bucătării (deşi nu este cauza petelor negre de mucegai vizibile în anumite zone ale încăperii). Ciuperca poate, de asemenea, să-şi găsească o gazdă urechile omului sau draperiile din locuinţa lui, potrivit studiului cercetătorilor de la Universitatea Manchester.

Cel mai adesea mucegaiul poate conduce la reacţii alergice, iar printre simptome se numără respiraţia şuierătoare şi tusea. Persoanele care suferă de astm sunt în special expuse la această afecţiume, una din 40 de persoane sunt prezintă simptome grave. În mod normal, sistemul imunitar al majorităţii oamenilor pot distruge sporii inhalaţi. Persoanele care suferă de exemplu de astm sau au avut o operaţie la nivelul plămânilor sunt mult mai vulnerabile.

Statisticile arată că anual, în jur de 700 de oameni sunt afectaţi de Aspergillus, deşi unii experţi sunt de părere că numărul celor afectaţi  este de zece ori mai mare. Problema este că sistemele medicale actuale nu pot detecta cu precizie infecţiile cu această ciupercă.

Motivul pentru care unele persoane sunt mai vulnerabile la acest mucegai nu este încă clar. Profesorul David Denning, expert în boli infecţioase,  consideră că este posibil ca boala să fie cauzată de o combinaţie de factori precum: afecţiuni preexinstente a plămânilor, moştenirea genetică şi expunerea prea lungă la ciuperca Aspergillus.

Există un test imunologic de precipitare (anticorp capabil să determine un precipitat vizibil cu antigenul său specific) care poate detecta prezenţa anticorpilor aspergillus. 

Urmărește CSID.ro pe Google News