„Dacă amânăm un lucru uşor , devine greu. Dacă amânăm un lucru greu, devine imposibil”, spune un citat celebru. Acelaşi principiu se aplică şi în cazul greutăţii corporale care, dacă devine din ce în ce mai greu de suportat, va fi aproape imposibil de eliminat.
Însă, pe lângă aspectul inestetic al corpului, te poţi confrunta cu o serie de probleme medicale grave dacă nu iei măsuri.
Şi nu doar sănătatea fizică are de suferit, ci şi cea psihică, după cum urmează să descoperi în rândurile următoare.
Kilogramele în plus îţi slăbesc inima – persoanele supraponderale sau obeze (cele având un indice de masă corporală mai mare de 25) prezintă un risc crescut al îmbolnăvirilor de inimă şi o probabilitate de două ori mai mare de a avea hipertensiune arterială decât persoanele cu greutate nromală. De asemenea, obezitatea este asociată cu un un nivel ridicat de grăsime în sânge şi cu un nivel redus de colesterol “bun” (LDL).
Risc dublu de cancer – studiile clinicea arată că supraponderalitatea şi obezitatea pot fi asociate cu un risc crescut al cancerului de colon, vezică biliară, rinichi, prostată şi cancer mamar după menopauză. Se pare că riscul îmbolnăvirii de cancer mamar după menopauză este de două ori mai mare la femeile care se îngraşă mai mult de 9 kilograme de la vârsta de 18 ani până la mijlocul vieţii decât la femeile cu o greutate stabilă.
Majoritatea obezilor suferă de diabet – statisticile sugerează că peste 80% dintre persoanele cu diabet sunt supraponderale sau obeze. Probabilitatea ca o persoană cu 6,8 kilograme în plus să se îmbolnăvească de diabet de tip 2 este de două ori mai mare decât în cazul unei persoane care nu s-a îngrăşat.
Greutatea crescută îţi scurtează viaţa – conform estimărilor realizate de specialiştii în doemniul sănătăţii, în Statele Unite mor anual circa 300.000 de persoane din cauza obezităţii. Riscul decesului creşte odată cu greutatea; chiar şi un exces moderat de 7-8 kilograme reprezintă un risc pentru persoanele de înălţime medie. La persoanele având un IMC peste 30, riscul morţii premature creşte cu 50-100% faţă de indivizii cu greutatea normală.
Alte probleme de sănătate întâlnite mai des la persoanele supraponderale sau obeze decât la cele cu greutate normală sunt apneea (respiraţia întreruptă în timpul somnului), astmul, artrita şi tulburările de reproducere. De asemenea, se poate merge chiar până la discriminări sociale, academice şi profesionale care pot apărea din cauza supragreutăţii şi obezităţii.
Obezitatea afectează oameni de toate vârstele, rasele şi naţionalităţile, precum şi de ambele sexe. Potivit unui raport din 2010, economia Statelor Unite a pierdut 117 miliarde de dolari în acest proces dramatic, care în continuare nu face decât să se accelereze.
Însă majoritatea acestor rapoarte se concentrează pe problemele de sănătate legate de corpul fizic, pierzând din vedere un aspect la fel de important, şi anume distrugerea emoţională, pierderea dragostei şi a respectului de sine – fenomen cu care se confruntă multe persoane supraponderale sau obeze în lupta lor cu kilogramele în plus.