Obiceiul românilor care pune în pericol sănătatea creierului pe timpul verii. Avertismentul lansat de Prof. Dr. Vlad Ciurea

Expunerea prelungită la soare fără protecție poate duce la umflarea creierului și dureri severe de cap, avertizează Prof. Dr. Vlad Ciurea. Medicul subliniază importanța măsurilor preventive pe timpul caniculei.
  • Publicat:
Obiceiul românilor care pune în pericol sănătatea creierului pe timpul verii. Avertismentul lansat de Prof. Dr. Vlad Ciurea
Obiceiul românilor care pune în pericol sănătatea creierului pe timpul verii. Avertismentul lansat de Prof. Dr. Vlad Ciurea

Expunerea prelungită la soare, fără protecție adecvată, poate provoca umflarea creierului, avertizează Prof. Dr. Vlad Ciurea.

Acest obicei periculos, frecvent întâlnit vara, duce la dureri de cap severe și alte simptome care necesită intervenție medicală rapidă.

Sănătatea creierului pe timpul verii

În timpul verii, românii care își petrec ore în șir la soare, fără să se protejeze corespunzător, își supun sănătatea creierului unui risc major, avertizează renumitul neurochirurg, Prof. Dr. Vlad Ciurea. Acesta subliniază că expunerea prelungită la căldură și radiații solare intense poate provoca umflarea creierului, fenomen care duce la dureri de cap insuportabile, greață și, în cazuri severe, chiar și vărsături.

”Apare durerea de cap din multe cauze. Pentru că am stat foarte mult la soare și nu am avut niciun mijloc de protecție. Dacă toată ziua ai stat la soare, și cu asta sunt de acord, ai muncit un an de zile, te-ai chinuit, după aceea vrei să te bucuri de soare, vrei să te bucuri de apă, de valuri, este plăcerea ta, dar seara nu te mai poți bucura de toate aceste lucruri, pentru că fenomenul care se produce, și lumea ori nu știe, ori se preface că nu știe, este umflarea creierului. Creierul reacționează la toată această căldură, se umflă, și începe să te doară capul. De multe ori, dacă observați, avem și vărsături, nu mai putem înghiții cum trebuie, are loc o dereglare a întregului organism”, a declarat prof. dr. Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.

Măsuri de prevenție

Pentru a evita aceste probleme, medicul recomandă adoptarea unor măsuri preventive simple: purtarea unei pălării sau a unei șepci, hidratarea constantă și evitarea expunerii prelungite la soare fără protecție. În cazul în care apar simptomele menționate, este esențială intervenția rapidă, iar odihna la umbră și aplicarea gheții pe frunte pot ameliora disconfortul.

Prof. Dr. Ciurea subliniază, de asemenea, importanța consultului medical la primele semne de suferință, pentru a preveni complicațiile.

Acest obicei aparent inofensiv al românilor, de a petrece ore în șir la soare fără măsuri adecvate de protecție, poate avea consecințe serioase asupra sănătății creierului, mai ales în zilele caniculare.

Sursă foto – leungchopan / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult