Îți dai seama că suferi de oboseală cronică atunci când ai probleme în a rămâne treaz atunci când te uiți la un film care îți place. Cu toții ne simțim mai obosiți atunci când suntem răciți, gripați sau, poate, am avut o perioadă mai aglomerată. Însă, dacă suferi de o lipsă constantă de energie și de oboseală continuă, poate fi timpul să te adresezi medicului specialist!
Oboseala este o stare persistentă și constantă, care limitează funcționarea organismului. Astfel, apare o epuizare inexplicabilă, persistentă și recidivantă. Este similară modului în care te simți atunci când ai gripă sau ai pierdut multe ore de somn. Dacă suferi de oboseală cronică cel mai probabil te vei trezi dimineața cu senzația că nici măcar nu ai dormit.
În majoritatea cazurilor, există un motiv întemeiat pentru oboseală. S-ar putea să fie vorba despre rinită alergică, anemie, depresie, fibromialgie, boli renale cronice, boli hepatice, boli pulmonare sau alte afecțiuni de sănătate. Iată ce trebuie să știi:
Alergiile și oboseala
Simptome: oboseală, cefalee, mâncărime, congestie nazală
Rinita alergică este o cauză frecventă a oboselii cronice. Ea poate fi ușor tratată și auto-gestionată. Pentru a stabili un diagnostic, medicul va evalua simptomele și va stabili,cu ajutorul istoricului detaliat sau testării dacă alergiile sunt declanșate de polen, insecte (acarieni sau gândaci), părul de animale, mucegai, modificări ale vremii sau altceva.
Anemie și oboseală
Simptome: oboseală, amețeli, senzație de frig, iritabilitate
Anemia este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale sângelui. Pentru femeile aflate la vârsta fertilă, anemia este o cauză frecventă de oboseală cronică. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile care au cicluri menstruale abundente, tumori fibroase uterine sau polipi uterini.
Depresie, anxietate și oboseală
Simptome: tristețe, senzația lipsei de speranță, devalorizare, oboseală
Uneori, depresia sau anxietatea stau la baza oboselii cronice. Depresia afectează de două ori mai multe femei decât bărbații și deseori acaparează chiar familii întregi.
Femeile pot suferi de depresie postpartum după nașterea unui copil. Unii oameni suferă de tulburări afective sezoniere iarna, manifestând sentimente de oboseală și tristețe.
Fibromialgia și oboseala
Simptome: oboseală cronică, dureri musculare profunde, puncte sensibile dureroase, probleme de somn, anxietate, depresie
Fibromialgia este una dintre cele mai frecvente cauze de oboseală cronică și dureri musculo-scheletice, în special la femei. Fibromialgia și sindromul oboselii cronice sunt considerate tulburări separate, dar conexe. Acestea împărtășesc un simptom comun – oboseală severă care interferează foarte mult cu viața de zi cu zi.
Fibromialgia dă senzația că indiferent cât de mult dormi, nu este niciodată odihnitor sau suficient. De asemenea, somnul poate fi întrerupt de trezirea frecventă. Cu toate acestea, este posibil să nu ne amintim nicio întrerupere a acestuia, a doua zi, la trezire.
Alergii alimentare, intoleranță alimentară și oboseala
Simptome: oboseală, senzație frecventă de somnolență, epuizare
Deși alimentele ar trebui să ofere energie, noile cercetări medicale sugerează că intoleranțele alimentare ascunse – sau alergiile – pot face contrariul. De fapt, oboseala poate fi un semn de avertizare timpurie a intoleranței alimentare sau a alergiilor alimentare. Boala celiacă, ce rezultă din incapacitatea de a digera glutenul, poate provoca, de asemenea, oboseală.
Bolile de inimă și oboseala
Simptome: oboseală acută rezultată chiar și în urma unor activități simple
Dacă te simți epuizat după o activitate ușoară – de exemplu, urcarea treptelor – poate fi timpul să discuți cu medicul despre bolile de inimă.
Artrita reumatoidă și oboseala
Simptome: oboseală, dureri articulare, articulații inflamate
Artrita reumatoidă, un tip de artrită inflamatorie, este o altă cauză a oboselii excesive. Din cauză că deteriorarea articulațiilor poate duce la dizabilități, tratamentul precoce și agresiv este cea mai bună abordare pentru artrita reumatoidă.
Diabetul și oboseala
Simptome: oboseală extremă, senzația de sete și foame crescute, urinare frecventă, scădere neobișnuită în greutate
Dacă ai simptome ale diabetului de tip II, prezintă-te de urgență la medic și cere să fii testat. Chiar dacă acest diagostic poate fi înspăimântător, diabetul de tip II poate fi autogestionat cu îndrumarea medicului.
Hipotiroidism și oboseală
Simptome: oboseală extremă, senzație de epuizare, depresie, intoleranță la frig, creștere în greutate
Problema poate fi o tiroidă lentă sau subactivă. Acest lucru este cunoscut sub numele de hipotiroidism. Tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, care stă la baza gâtului. Ajută la stabilirea ratei metabolismului de a folosi energia.
Varietatea mare a bolilor, atât fizice, cât și psihice, precum și factorii de stil de viață care pot provoca oboseala pot face dificilă diagnosticarea acesteia. În unele cazuri, ar putea fi ceva simplu de remediat, cum ar fi cofeina înainte culcare. Dar alte cauze, cum ar fi bolile de inimă, pot fi destul de grave și pot necesita tratament imediat și pe termen lung.