Te trezești dimineața cu ochii umflați și uscați? Lista cauzelor și soluții de tratament

Cu toții știm cât poate fi de neplăcut să ne trezim cu ochii umflați dimineața, după o noapte mai lungă sau după o perioada de stres și oboseală.
  • Publicat:
Te trezești dimineața cu ochii umflați și uscați? Lista cauzelor și soluții de tratament

Ce ne facem, însă, dacă umflăturile nu dispar pe parcursul zilei și apare mai des decât ne-am dori, poate chiar în fiecare dimineață?

Ochii umflați dimineața sunt rezultatul unei inflamații, că urmare a unei acumulări de lichid la nivelul pleoapelor sau al țesuturilor conjunctive.

Uneori, acest lichid se resoarbe treptat, alteori ochii umflați dimineața rămân așa pe tot parcursul zilei, provocând un disconfort atât din punct de vedere estetic, cât și din cauza altor simptome pe care le pot genera. Iată ce factori pot cauza aceste senzații neplăcute:

Somnul insuficient

Este una dintre principalele cauze ale ochilor umflați dimineața. Când nu dormi suficient, corpul tău reține mai multă apă, ceea ce poate duce la umflarea pleoapelor.

Alimentația săracă în nutrienți și deshidratarea

O dietă dezechilibrată, bogată în sare și carbohidrați simpli, poate contribui la retenția de apă și, implicit, la umflarea ochilor.

Alcoolul

Unii oameni se trezesc cu fața și ochii umflați după o noapte de băut. Alcoolul determină o persoană să urineze mai mult, ceea ce poate provoca o deshidratare ușoară. Ca răspuns, corpul începe să rețină apă acolo unde poate și are nevoie cum ar fi la nivelul feței.

Utilizarea excesivă a ecranelor

Timpul îndelungat petrecut în fața laptopului, telefonului sau televizorului poate duce la sindromul de ochi uscat, din cauza faptului că clipești mai rar atunci când te concentrezi pe un ecran. Dacă ai recomandare de la medicul oftalmolog pentru a purta ochelari și nu o faci, acest lucru îți va contribui la agravarea simptomelor.

Alergiile

Uneori, umflarea fetei dimineața este cauzată de alergii la praf, păr sau polen inhalat în timpul nopții. Este posibil ca persoana să nu observe niciun simptom până nu se trezește. Alte simptome ale reacțiilor alergice, cum ar fi congestia nazală, rinită, strănutul și senzația de mâncărime, pot indica faptul că alergiile provoacă umflături.

Infecția sinusurilor

O față pufoasă dimineața poate fi un semn al unei infecții sinusale. De asemenea, această mai poate provoca și durere și sensibilitate la nivelul fetei, rinită, dureri de cap frontale, dureri de dinți, febră sau congestie nazala (nas înfundat).

Ochi umflați: Tratament

În funcție de cauză, diverse tehnici de îngrijire la domiciliu și tratamente medicale pot reduce sau preveni umflăturile care apar în jurul ochilor și la nivelul fetei, dimineața.

Apă rece

Efectele benefice ale apei asupra organismului sunt nenumărate, iar în cazul umflăturilor și al inflamatiilor în general, apa rece vine să calmeze zona cu probleme și să reducă vizibil aspectul inestetic datorat edemelor. O compresă cu apă rece aplicată local poate reduce rapid umflăturile.

Cafea sau ceai

Aplicarea zațului de cafea sau a unui pliculeț de ceai infuzat și răcit în zonele cu umflături poate contribui la reducerea umflaturilor prin stimularea pielii și contracția vaselor de sânge care s-au dilatat excesiv.

Activitatea fizică

Activitatea fizică regulată este atât de benefică pentru organism, iar printre beneficiile acesteia se numără și reducerea inflamației din corp și lipsa acumulării de lichide în locurile unde nu este necesar.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”