Odihna, relaxarea, deconectarea de activităţile zilnice rămân adevăraţi garanţi pentru un corp şi o minte sănătoasă, indiferent de boli, simptome, diagnostice. Este un dat de la natură şi o nevoie primară a corpului uman. Până şi religia a transmis firescul unei astfel de necesităţi – extrapolând am putea spune că odihna a fost ridicată la grad de lucru sfânt: “iar în ziua a şaptea S-a odihnit”.
De curând, cercetătorii americani au reconfirmat strânsa legătură dintre sănătate şi relaxare chiar şi în situaţii medicale grave. Persoanele care au suferit o comoţie cerebrală au neveoie – pentru îmbunătăţirea perfomanţei psihice şi fizice, de o săptămână de pauză de la aproape orice activitate mentală şi corporală inclusiv televizor, telefon, internet, vizite la prieteni.
Comoţia cerebrală este o afecţiune cu un impact major chiar şi după depăşirea ei. Sindromul post-comoţie se manifestă prin dureri de cap, diminuarea acuităţii vizuale, oboseală, dificultăţi de concentrare sau somn neliniştit.
Tocmai de aceea, odihna intensivă este principalul tratament de după o comoţie cerebrală, susţin oamenii de ştiinţă din New Jersey. Părere confirmată prin intermediul unui studiu la care au participat circa 50 de pacienţi care s-au odihnit complet timp de o săptămână, fără vreo minimă formă de socializare.
“În urma studiului, toate simptomele post-comoţie s-au îmbunătăţit semnificativ. Din punctul de vedere calitativ, te simţi mult mai bine”, a declarat Rosemarie Moser, director al “Centrului de Comoţie Cerebrală” din New Jersey.
Citeşte şi: Evitaţi extenuarea când faceţi sport, ODIHNA are rostul ei!
Gălăgia din saloane nu îi ajută DELOC pe bolnavi!
Dormi bine, eşti mai frumoasă!
Sursa: reuters