Hernia este o afecțiune prin care un viscer (un organ) se deplasează (herniere) din cavitatea sa anatomică, printr-un punct mai puțin rezistent sau defect. Este definită medical ca „exteriorizare a unui viscer pe un traiect anatomic preformat” explică dr. Sebastian Grădinaru, medic chirurg. Am aflat în ce constă pregătirea pacientului și cum se desfășoară operația de hernie inghinală.
CSÎD: Ce pregătire este necesară pentru operația de hernie inghinală?
Dr. Sebastian Grădinaru: Nu este necesară o pregătire specială mai ales pentru procedeele miniminvazive. Fără îndoială că ar trebui să ne asigurăm că nu există cauze care să determine o obstrucție parțială sau totală a intestinului, a tubului digestiv astfel încât să nu putem crea o cameră de lucru, cu alte cuvinte să fim siguri că pacientul nu are un sindrom ocluziv.
CSÎD: Cum se desfășoară operația de hernie inghinală?
Dr. Sebastian Grădinaru: Aşa cum am spus, se poate desfășura clasic, adică prin incizie prin care se pătrunde în canalul inghinal, se descoperă sacul, se izolează, se reduce sacul de hernie şi se reface peretele abdominal fiind întărit cu o plasă care se fixează pe peretele posterior al canalului inghinal. La operația laparoscopică se identifică defectul parietal dinspre interior, dinspre cavitatea peritoneală și fixează plasa între peritoneu şi peretele abdominal.
CSÎD: La ce ar trebui să se aștepte pacientul după operație?
Dr. Sebastian Grădinaru: În principiu la o refacere cât mai uşoară. Fără îndoială că atunci când operăm nu ne așteptăm neapărat să apară complicații. Aceste complicații pot să apară legate atât de tehnica operatorie cât şi de comorbiditățile pacientului. Sigur că avem risc mai mare de a face hematoame, seroame postoperatorii la pacienții care sunt în tratament anticoagulant, sigur că riscul de a face infecții este mai mare la pacienții diabetici.
Țin foarte mult de terenul pacientului, cum țin și de complicațiile legate de boala de bază, adică de hernie, boala pentru care pacientul se prezintă la spital. Risc mai mare de complicații o au herniile care deja sunt complicate, complicate cu ocluzii intestinale, complicate cu supurații, cu fistule.