Concepută în anii ‘70 de medici ginecologi, operația laparoscopică (laparoscopia) constă în efectuarea unor mici incizii în peretele abdominal pentru a introduce în abdomen un laparoscop (un tub subțire, prevăzut în capăt cu o sursă de lumină și o mini-cameră video), precum și niște instrumente chirurgicale lungi și subțiri de 5-12 mm pentru a putea manipula și opera organele din abdomen.
De sute de ani, chirurgia deschisă a fost folosită pentru a trata o mare varietate de boli, de la afecțiuni relativ minore până la situații de urgență care pot pune viața pacientului în pericol. Cu toate acestea, în ultimele decenii, progresele apărute atât în tehnologia, cât și în tehnicile utilizate în chirurgie au condus la crearea și evoluția unui tratament mai nou, inovator, minim-invaziv, cunoscut sub numele de chirurgie laparoscopică.
Mai multe detalii despre avantajele operației laparoscopice și modul în care se realizează, dar și despre afecțiunile care pot fi tratate prin această intervenție minim invazivă aflăm de la dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală.
Laparoscopia face posibilă vizualizarea diferitelor organe digestive (ficat, vezică biliară, intestin subțire, colon, rect, pancreas, stomac, esofag etc.), genitale (uter, ovare, trompe uterine) sau urinare. Calitatea imaginilor oferită de laparoscopie este ridicată și permite diagnosticarea exactă a diferitelor patologii sau chiar tratarea acestora cu trauma minima pentru organele sănătoase din jur, fără a fi nevoie să se deschidă abdomenul (laparotomie).
Laparoscopia se efectuează în spital, sub anestezie generală. Chirurgul începe prin a face o mică incizie în sau lângă ombilic pentru a introduce laparoscopul în abdomen. Vizualizarea imaginilor se face pe un ecran conectat la camera fixată pe sistemul optic.
Gazul (de obicei CO2) este apoi introdus în abdomen pentru a-l umfla, pentru a forma o cameră de lucru și a avea astfel mai multă vizibilitate și spațiu suficient pentru o eventuală intervenție.
Orice operație laparoscopică debutează cu explorarea întregii cavități abdominale cu camera video pentru a exclude alte probleme. Ulterior, chirurgul se concentrează pe zona afectată. În cazul laparoscopiei operatorii se fac și alte mici incizii pentru introducerea instrumentelor chirurgicale.
La finalul intervenției se scot instrumentele, se evacuează gazul și se închid inciziile cu cusături care se resorb (topesc), fără a fi necesară îndepărtarea lor.
Această tehnică are, evident, multe avantaje față de intervențiile chirurgicale clasice. Prin urmare, acestea din urmă sunt treptat înlocuite de tehnici laparoscopice sau endoscopice în toate ramurile.
Iată care sunt principalele avantaje ale chirurgiei laparoscopice:
Majoritatea da; sigur nu toate! De fapt, totul depinde și de experiența chirurgului dumneavoastră. Discutați înainte toate aceste detalii.
La ora actuală, operația laparoscopică trebuie să fie un standard și majoritatea operațiilor abdominale ar trebui efectuate prin laparoscopie, fie că sunt urgențe (apendicită, peritonită) sau intervenții programate (de ex. extirparea unei tumori de colon, de rect, îndepărtarea chirurgicală a colecistului, tratamentul herniilor sau eventrațiilor).
În mâinile unui chirurg experimentat în chirurgia laparoscopică, operațiile mari pot fi realizate cu ușurință și în siguranță, fără risc diferit de reapariție a bolii în comparație cu operațiile clasice, deschise.