Operația „prin gaura cheii” pentru hernia inghinală. Cât de mici sunt inciziile și cum decurge. „Intrăm cu camera video prin buric”

Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie generală și viscerală, cu supraspecializare în chirurgie colorectală și oncologică, ne-a explicat cât durează în prezent o operație laparoscopică, dar și cât de mici sunt inciziile în hernia inghinală.
Operația „prin gaura cheii” pentru hernia inghinală. Cât de mici sunt inciziile și cum decurge. „Intrăm cu camera video prin buric”

Laparoscopia este o metodă chirurgicală minim invazivă, foarte solicitată de către pacienți și mult mai prietenoasă chiar și pentru medici, datorită avantajelor pe care le are, dar și a faptului că recuperarea este mult mai ușoară.

Am discutat despre procedura în sine într-un live pe contul de Instagram „Ce se întâmplă, Doctore?” cu Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie generală și viscerală, cu supraspecializare în chirurgie colorectală și oncologică, care ne-a explicat cât durează în prezent o operație laparoscopică, dar și cât de mici sunt inciziile.

Cât durează operația laparoscopică?

Dacă în trecut intervenția laparoscopică dura câteva ore, în prezent timpul s-a restrâns semnificativ. Evident, acesta diferă de la o intervenție la alta.

„Depinde bineînțeles de tipul de intervenție, pentru că laparoscopia o putem aplica de la o intervenție diagnostică, adică doar să intrăm cu camera video în burtă să vedem exact despre ce este vorba, până la intervenții mari. Adică putem scoate cancere de colon, de rect, de stomac, de esofag, de ficat, de pancreas, uter, ovare etc. Adică se poate face aproape tot spectrul de operații deschise.

O operație de colecistectomie acum, adică de scoaterea fierii, durează între 20 de minute și 2 ore, să zicem, în cazurile în care este inflamația foarte mare. Da, dar media este cam de 40 de minute”, ne-a explicat Dr. Octavian Popescu.

Operația „prin gaura cheii”: cât de mici sunt inciziile?

Întrebat cât de mici sunt inciziile făcute în urma laparoscopiei, Dr. Octavian Popescu ne-a explicat mersul lucrurilor într-o operație de hernie inghinală laparoscopică.

Hernia este practic o gaură care crește în timp la nivelul peretelui abdominal, în zona inghinală și prin acea gaură organele din interiorul abdomenului încearcă să iasă afară. Apare o umflătură acolo în zona inghinală. Noi recomandăm, mai ales la pacienții tineri, operația laparoscopică din mai multe motive, pentru că evităm în primul rând o tăietură mai mare în zona inghinală și facem acele incizii mici.

La hernia inghinală facem trei incizii mici: una de 1cm în interiorul buricului, nici nu se observă după și alte două de 5mm fix la nivelul buricului, pe stânga și pe dreapta, deci două de 5mm și una de 1cm. Intrăm cu camera video prin buric. Prin incizia de 1cm introducem dioxid de carbon în abdomen, este un gaz da care face să se umfle cavitatea abdominală cu aer, să formăm o cameră de lucru ca să avem spațiu de manevră în interiorul burții și verificăm zona inghinală. Avantajul la chirurgia laparoscopică pentru hernia inghinală este că putem verifica și partea opusă, că de cele mai multe ori avem hernii inghinale în ambele părți, dar doar una este simptomatică. Și dacă tot intrăm laparoscopic putem prin aceleași trei găurele, să reparăm și stânga și dreapta. Fără consecințe pentru pacient, fără prelungirea perioadei de spitalizare”, ne-a explicat specialistul.

Cum decurge operația laparoscopică pentru hernia inghinală?

„Evităm două tăieturi în zonele inghinale pe stânga și pe dreapta. Le înlocuim cu trei găurele, două de 5mm și una de 1cm și practic se eliberează hernia pe interior, o eliberăm de sacul acela, îl dezlipim de peretele abdominal, eliberăm zona respectivă și acolo se montează o plasă și practic blochează acea plasă gaura respectivă și nu mai permite organului din interiorul abdomenului să iasă prin acea zonă. Practic întărim peretele abdominal cu acea plasă.

Peste acea plasă se închide pielea care acoperă peretele abdominal pe interiorul abdomenului și practic plasa este în siguranță situată acolo, nu este în contact cu niciun organ din interiorul abdomenului și este totul foarte sigur.

La finalul intervenției, bineînțeles, se elimină tot dioxidul de carbon din interiorul abdomenului. Majoritatea pacienților au după operație o durere ca de febră musculară și asta se întâmplă de cele mai multe ori când mai rămâne gaz în interiorul abdomenului și de aceea încercăm foarte mult să scoatem absolut tot. După operație, inciziile acelea mici se închid cu niște fire resorbabile care se topesc”, a spus Dr. Octavian Popescu.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Octavian Popescu - Medic specialist chirurgie viscerală
Dr. Octavian Popescu este chirurg supraspecializat în oncologie şi operează, după o experienţă de 9 ani într-o clinică de oncologie şi chirurgie generală din Germania, la Spitalul Memorial Băneasa, Institutul We Care Surgery. Educaţie: 2006 - 2012, Universitatea de Medicină și Farmacie ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”