Hernia inghinală afectează cu precădere bărbaţii, dar asta nu înseamnă că femeile sunt ferite. Sarcina, ridicarea de greutăţi, tusea cronică şi vârsta înaintată se numără printre cauzele frecvente ale herniei inghinale. Pentru a afla care sunt simptomele herniei inghinale, ce complicaţii poate cauza şi în ce constă tratamentul modern al acesteia, am vorbit cu dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurg, cu competenţă în chirurgie laparoscopică avansată.
CSÎD: Operaţie de hernie fără durere… Vorbim de un mit?
Dr. Ştefan Tucă: Nu este vorba de un mit. Se referă la o modalitate particulară de fixare a plasei în operaţia laparoscopică a herniei inghinale, cu mari avantaje pentru pacient.
CSÎD: Ce este de fapt hernia inghinală?
Dr. Ştefan Tucă: Hernia reprezintă deplasarea unui organ din interiorul abdomenului sau a unei părţi dintr-un organ, printr-o deschidere naturală a corpului. Atunci când unele organe traversează peretele abdominal la nivelul canalului inghinal vorbim de hernie inghinală.
Aceste organe sunt reprezentate cel mai adesea de peritoneu, membrana care tapetează abdomenul pe interior, şi de intestinul subţire. Hernia inghinală reprezintă cel mai frecvent tip de hernie.
CSÎD: Care sunt simptomele herniei inghinale?
Dr. Ştefan Tucă: Apariţia unei hernii inghinale va duce în final la apariţia unei umflături în regiunea inghinală, care poate fi uneori dureroasă. Hernia este mai vizibilă când pacientul stă în picioare. Poate creşte în volum mai ales când tuşiţi, când vă aplecaţi sau atunci când ridicaţi un obiect greu.
Hernia inghinală poate deveni jenantă, de exemplu, când mergeţi, şi poate provoca tulburări de tranzit (cum ar fi constipaţia) dacă creşte în volum şi comprimă ţesuturile din jur. Uneori, la bărbaţi poate exista durere şi creşterea volumului scrotal, dacă intestinul coboară prin orificiul inghinal.
CSÎD: Ce complicaţii pot apărea dacă hernia inghinală nu este tratată?
Dr. Ştefan Tucă: Complicaţia majoră şi gravă a herniei inghinale este strangularea. O parte a intestinului este prinsă şi nu mai poate fi readusă manual în abdomen. Apare durerea semnificativă, la fel ca şi greaţa sau vărsăturile. Tranzitul intestinal nu mai funcţionează. Poate apărea ocluzia intestinală sau peritonita. O intervenţie chirurgicală promptă devine necesară.
CSÎD: Ce înseamnă operaţie de hernie inghinală fără durere?
Dr. Ştefan Tucă: Operaţia de hernie fără durere se referă la o tehnica laparoscopică de rezolvare a herniei inghinale, în care plasa nu este fixată cu agrafe, ci cu un adeziv special. Fixarea plasei cu adeziv biocompatibil şi renunţarea la agrafele de fixare asigură o fixare la fel de fermă, dar cu o diminuare considerabilă a durerilor postoperatorii.
Folosirea unui adeziv biocompatibil în fixarea laparoscopică a plasei pentru hernie aduce un plus în recuperarea postoperatorie a pacientului. Este vorba de o adevărată operaţie laparoscopică pentru hernie fără dureri. Recuperarea după o astfel de intervenţie laparoscopică de hernie este semnificativ mai bună, comparativ cu alte tehnici laparoscopice de rezolvare a herniei.
CSÎD: Care sunt avantajele acestei intervenţii pentru pacient?
Dr. Ştefan Tucă: Există numeroase avantaje pentru pacient în operaţia laparoscopică de hernie inghinală în care plasa este fixată cu adeziv (hernie fără durere), respecti: dureri minime postoperatorii, recuperare mult mai rapidă, cicatrici cu greu vizibile, efortul fizic permis precoce, minim invazivitate prin tehnica laparoscopică etc.
CSÎD: Care este candidatul ideal pentru o astfel de operaţie laparoscopică?
Dr. Ştefan Tucă: În principiu, orice hernie inghinală poate fi rezolvată laparoscopic prin fixarea plasei cu adeziv. Totuşi, în cazul herniilor inghinoscrotale mari, voluminoase este preferabilă fixarea cu agrafe a plasei.