OPINIE. Gravitatea bolii creşte în funcţie de nivelul de expunere la virusul SARS-CoV-2

Pe măsură ce se expun mai des virusului SARS-CoV-2, persoanele au un risc mai crescut de complicaţii, ca urmare a cantităţii mai mari de virus care pătrunde în organism.
  • Publicat:
OPINIE. Gravitatea bolii creşte în funcţie de nivelul de expunere la virusul SARS-CoV-2

Pacienţii diagnosticaţi cu boala COVID-19, care au vârsta sub 65 de ani şi nu suferă de diverse afecţiuni, între care şi obezitatea, medicii, asistentele şi personalul medical auxiliar sunt categorii mai sensibile la dezvoltarea unor forme severe ale bolii dacă expunerea la noul coronavirus are loc în mod repetat.

Cu alte cuvinte, pe măsură ce se expun mai des virusului SARS-CoV-2, persoanele respective au un risc mai crescut de complicaţii, ca urmare a cantităţii mai mari de virus care pătrunde în organism.

Opinia le aparţine medicilor Joshua D. Rabinowitz, profesor de genomică, şi lui Caroline R. Bartman, cercetător în genomică, aceştia publicându-şi punctul de vedere într-un articol din NY Times.

Totul a pornit de la decesul medicului care a avertizat lumea despre existenţa coronavirusului în China

Li Wenliang, medic infecţionist într-un spital din Wuhan, a murit la doar 34 de ani, la o lună după izbucnirea epidemiei de coronavirus. Moartea sa a fost un şoc nu numai prin prisma rolului său în mediatizarea acestei boli cu care acum se confruntă toată planeta, ci şi ca urmare a vârstei sale tinere, care nu se încadrează în tiparul persoanelor la risc.

Cei doi medici care semnează articolul de opinie cred că decesul lui Li Wenliang a fost consecinţa expunerii repetate a acestuia la pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. Şi, din păcate, nu este un caz singular.

La 26 martie, în Italia erau raportate 37 de decese ale cadrelor medicale ca urmare a COVID-19, alte 6.205 fiind infectate. 

Încărcătura virală crescută şi riscul de complicaţii

Ca mai toate virusurile, noul coronavirus este cu atât mai periculos pe măsură ce este acumulat în cantităţi mai mari în organism. Expunerile de scurtă durată la SARS-CoV-2 pot duce la apariţia unor simptome uşoare, însă cele de lungă durată şi repetitive pot fi chiar letale, opinează specialiştii.

Astfel, putem presupune că riscul de complicaţii este mult mai redus în cazul unei persoane care, să spunem, atinge o suprafaţă contaminată, deci este expusă indirect, decât în cazul unui medic care este permanent expus acestui virus, mai ales dacă nu poartă echipament de protecţie.

Atât cantităţile mici, cât şi cele mari de virus se pot replica în celulele noastre, cauzând complicaţii severe, mai ales în rândul persoanelor cu afecţiuni cronice sau care au sistemul imunitar deficitar.

În schimb, la persoanele sănătoase, reacţia imună este foarte rapidă la prezenţa virusului în organism, iar recuperarea depinde de „cine e mai tare”: virusul sau răspunsul imun?

În studiile de laborator, cercetătorii au descoperit deja că încărcătura virală crescută la şoareci a dus la decesul acestora în scurt timp, pe când încărcătura virală mai mică a determinat apariţia unor simptome uşoare, iar cobaii s-au vindecat la scurt timp.

Un lucru similar a fost observat în cercetările efectuate cu prilejul epidemiei de SARS din 2003 din Hong Kong. De exemplu, un pacient infectat care locuia într-un complex de apartamente i-a infectat pe mulţi dintre vecinii săi, rezultând astfel nu mai puţin de 19 decese. Ca urmare a proximităţii lor de pacientul zero infectat, vecinii de la aceleaşi etaje sau care intrau frecvent în contact cu acesta au prezentat atât un risc mai mare de infecţie, cât şi de evoluţie spre forme grave ale bolii, inclusiv deces. În comparaţie, vecinii care locuiau la alte etaje, chiar dacă erau infectaţi, prezentau forme mult mai uşoare ale bolii.

Prin urmare, concluzionează autorii, trebuie respectată obligatoriu măsura de distanţare socială – limitarea vizitelor la prieteni, evitarea rudelor vârstnice, păstrarea distanţei în raport cu persoana din faţă şi din spate de minimum 1,5 metri.

Cât despre medicii care se confruntă cu un risc crescut de complicaţii, specialiştii atrag atenţia că aceştia ar trebui protejaţi mai bine, cu echipamente performante ce pot împiedica transmiterea virusului SARS-CoV-2.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult