Organic reinventat

Calitatea alimentelor este indiscutabil legata de dobandirea si mentinerea unei sanatati desavarsite. In prezent, acest deziderat a devenit extrem de fragil sub povara avalansei declansata de alimentele "sintetice", pline de aditivi. Asadar, solutia unei alimentatii naturale se impune de la sine...
  • Publicat:
Organic reinventat
Organic reinventat

Calitatea alimentelor este indiscutabil legata de dobandirea si mentinerea unei sanatati desavarsite. In prezent, acest deziderat a devenit extrem de fragil sub povara avalansei declansata de alimentele "sintetice", pline de aditivi. Asadar, solutia unei alimentatii naturale se impune de la sine…

In mod normal alimentele, hrana noastra cea de toate zilele, ar trebui sa ne asigure toti nutrientii, vitaminele, proteinele, carbohidratii si lipidele necesare pentru ca energia zilnica si parametrii sanatatii sa functioneze la maximum. Aceasta doar daca ne-am hrani natural. Dar cati dintre noi mai pot servi acum acele produse delicioase care au facut parte din desfatarile culinare ale copilariei?

Astazi, carnea pe care o consumam este plina de hormoni de crestere cu care bietele animale au fost indopate, fara a mai mentiona lista nesfarsita de aditivi. Produsele lactate sunt, la randul lor, suprasaturate de conservanti, indulcitori, arome, coloranti. Nici chiar banalele fructe si legume nu au scapat de artificializare si chimizare excesive. Merele exagerat de mari, lipsite de aroma de fruct smuls de pe creanga si de gustul tipic de mar, sunt doar un exemplu experimentat de oricine in ultimii ani.

Sanatate, Natura, Continuitate!

Alimentele organice au inregistrat un reviriment in lumea intreaga o data cu a doua jumatate a deceniului trecut. Studiile medicale, precum si incidenta crescuta a obezitatii, dereglarilor hormonale si a diversificarii afectiunilor au dus la reconsiderarea mondiala a atitudinii fata de actul de a ne hrani. Practic, majoritatea populatiei constientizeaza din ce in ce mai mult faptul ca alimentatia moderna, de tip supermarket si fast food, este responsabila de disfunctiile propriei sanatati.

Reintoarcerea la agricultura primara, in care nu se folosesc hormoni de crestere pentru animale sau fosfati drept ingrasamant in cazul legumelor si fructelor, este unica solutie. Din cauza acestui simplu, dar imparabil motiv, productia de alimente bio creste constant din anul 1990 cu circa 20% in fiecare an. Banala agricultura traditionala, in care balegarul este ingrasamantul natural cel mai bun pentru cereale, legume si fructe, s-a reintors deja in Occident.

Acelasi lucru este valabil si in cazul animalelor domestice, carora nu li se mai administreaza hormoni si nici nu mai sunt hranite excesiv. De asemenea, in Romania semnalele pozitive legate de alimentatia sanatoasa nu au intarziat sa apara, dovedind ca piata acestora va fi in continua crestere si direct proportionala cu educarea si informarea oamenilor despre necesitatea schimbarii obiceiurilor alimentare daunatoare.Hipocrate spunea ca „Sanatatea incepe in farfurie”, maxima mai actuala in zilele noastre decat in Antichitate!

Cifra vanzarilor de alimente bio a crescut vertiginos o data

cu cererea crescuta de produse naturale neprelucrate chimic sau produse in stil industrializat. Daca in anul 2002, vanzarile au totalizat 24 de miliarde de dolari in intreaga lume, in 2006 cifra a ajuns la 40 de miliarde. Iata principalele alimente care trebuie consumate neaparat in versiunea organica (cea clasica are un continut crescut de pesticide): carne de vita, lapte, cafea, piersici, mere, ardei gras, telina, capsuni, salata, struguri, cartofi si rosii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
TRATAMENTUL LUNII: LUXOPUNCTURA
TRATAMENTUL LUNII: LUXOPUNCTURA