Ozempic versus alcool: ce se întâmplă în corp când se „întâlnesc”

Ozempic este un medicament injectabil care acționează ca un agonist al receptorilor peptidei-1 asemănătoare glucagonului (agonist GLP-1).
  • Publicat:
Ozempic versus alcool: ce se întâmplă în corp când se „întâlnesc”

Trăim într-o lume în care în fiecare zi câștigă teren o dietă nouă sau un medicament minune care te ajută să scapi de kilogramele în plus. În cazul acesta, titlul pentru cel mai popular medicament pentru slăbit se duce către Ozempic.

Acesta este un medicament injectabil care acționează ca un agonist al receptorilor peptidei-1 asemănătoare glucagonului (agonist GLP-1). Aceasta înseamnă că activează receptorii GLP-1 din pancreas, ceea ce determină organismul să elibereze insulină și să scadă nivelul de glucoză din sânge.

În 2017, a fost aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru a fi prescris persoanelor cu diabet. Pe lângă scăderea nivelului de zahăr din sânge, poate sprijini și pierderea în greutate. Conform unui studiu din 2022 publicat în JAMA, pacienții care luau semaglutidă (substanța activă din Ozempic) au experimentat o reducere medie a procentului de grăsime corporală de aproape 11% după șase luni de utilizare.

Dar este sigur să consumi alcool în timp ce iei Ozempic? Există riscuri pe termen lung asociate cu consumul de Ozempic și alcool? Am făcut noi un research, așadar în acest articol vă împărtășim descoperirile.

Se poate consuma alcool în timp ce iei Ozempic?

Consumul de alcool în timp ce luați Ozempic poate duce la o funcție hepatică redusă. Ficatul joacă un rol vital în echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge, dar nu este întotdeauna bun la „multitasking”. Când bei alcool, acesta intră în ficat pentru a fi metabolizat, iar această sarcină are prioritate. Astfel, ficatul poate să nu fie capabil să echilibreze eficient nivelul de zahăr din sânge în același timp.

Amestecarea alcoolului cu Ozempic ar putea solicita ficatul, ducând la o funcție hepatică redusă. Acest lucru se datorează faptului că atât alcoolul, cât și Ozempic pot afecta enzimele hepatice, iar combinarea lor poate exacerba aceste efecte.

Nivelurile de zahăr din sânge pot fluctua

Ozempic ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, dar alcoolul poate interfera cu acest proces, ducând la creșteri sau scăderi ale nivelului de zahăr din sânge. Conform Asociației Americane de Diabet, consumul de alcool poate crește riscul de hipoglicemie.

Este posibil să agravezi problemele gastrointestinale

Conform NIH, alcoolul poate irita tractul gastrointestinal și poate agrava simptomele precum greața, vărsăturile sau diareea, mai ales în cazul celor care deja experimentează simptome similare ca efecte secundare ale utilizării Ozempic. În plus, alcoolul poate interfera cu absorbția medicamentelor, reducând eficacitatea pe care o are Ozempic.

Când consumi alcool, acesta intră în sistemul digestiv și irită mucoasa stomacului. Prin urmare, dacă bei alcool în timp ce iei Ozempic, este posibil să agravezi efectele secundare digestive, cum ar fi digestia lentă care deja apar din cauza medicamentului.

Este posibil să reduci efectul de pierderea în greutate

Alcoolul conține șapte calorii pe gram, iar consumul regulat în exces poate duce la creșterea în greutate neintenționată. Cercetările sugerează că un consum excesiv de alcool este asociat cu supraponderalitatea și obezitatea, motiv pentru care consumul moderat este important.

Foto: shutterstock

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc