(P) Combaterea virusurilor: tot ce trebuie să ştii despre sterilizarea suprafeţelor din interior cu o lampă UV-C

Sterilizarea cu UV-C este o alegere din ce în ce mai frecventă deoarece această metodă este perfectă pentru orice persoană care nu vrea să investească timp şi efort în procesul de dezinfectare.
  • Publicat:
(P) Combaterea virusurilor: tot ce trebuie să ştii despre sterilizarea suprafeţelor din interior cu o lampă UV-C

UV-C este o frecvenţă electromagnetică emanată de soare, ale cărei proprietăţi unice constă în lungimea sa de undă. Frecvenţa „C” a familiei UV electromagnetice are, printre altele, efecte germicide.

Această descoperire a avut un impact atât de mare la începutul anilor ’30, încât Westinghouse a comercializat rapid lampa bactericidă cu vapori de joasă presiune, acesta fiind începutul valului de succes la nivel mondial, datorită valorii sale umanitare.

Cum acţionează lumina UV-C şi cum elimină microorganismele

Lumina UV-C emisă modifică ADN-ul microorganismelor prin uciderea unor celule în mai puţin de o secundă. În momentul contactului cu UV-C, microorganismele sunt în imposibilitatea de a se reproduce, devin slăbite şi inofensive.

Expunerea neîntreruptă la radiaţiile UV-C provoacă distrugerea iremediabilă a microorganismelor de pe suprafaţa asupra căreia acţionează lumina UV-C.

Procesul este comparabil cu efectul razelor emise de soare asupra oricărui obiect expus fără întrerupere – acesta se va degrada încet, dar sigur, însă în cazul luminii UV-C procesul se desfăşoară la o intensitate amplificată şi o viteză considerabil mai mare.

Poate lumina UV-C să ucidă coronavirusul?

Metoda UV-C nu este nici pe departe una nouă, acest tip de sterilizare fiind folosit în exterminarea agenţilor patogeni de câteva decenii. Lumina UV-C de 254 de nanometri a fost folosită cu succes în combaterea unor virusuri precum H1N1 sau SARS-CoV, iar un studiu publicat în baza de date medRxiv confirmă faptul că UVC elimină cu succes şi SARS-CoV-2. Astfel, dacă virusul este expus suficient razelor UV-C, acestea îi distrug ADN-ul, fapt valabil pentru 99,99% dintre bacterii.

Tehnologia UV-C a fost adoptată în spitale din întreaga lume, sub diferite forme: de la roboţi cu UV care sterilizează cabinetele medicale sau sălile de operaţie, la instalarea lămpilor UV în interiorul sistemului de climatizare pentru a dezinfecta aerul circulat.

Dr. David Brenner (Columbia University Irving Medical Center) a experimentat impactul luminii UV-C asupra unor mostre de SARS-CoV-2 şi a confirmat faptul că razele UV-C au exterminat cu succes virusul. Dr. Brenner a făcut acest experiment cu acelaşi tip de UV folosit pentru dezinfectarea metrourilor din New York.

Metoda UV este atât de populară încât în prezent sunt demarate studii care au scopul de a afla dacă există un anumit spectru al razelor ultraviolete care să aibă efect bactericid, dar, în acelaşi timp, să nu aibă un efect nociv pentru om.

Desigur, o astfel de cercetare presupune timp, iar până atunci este esenţial să ne folosim de eficienţa luminii UV-C cu responsabilitate, pentru a obţine rezultatele dorite.

Lampa bactericidă pentru uz casnic

Sterilizarea cu UV-C este o alegere din ce în ce mai frecventă deoarece această metodă este perfectă pentru orice persoană care nu vrea să investească timp şi efort în procesul de dezinfectare. Orice spaţiu care necesită o sterilizare frecventă sau ocazională este potrivit pentru folosirea luminii UV-C, iar efortul este minim.

Dacă până acum ceva timp, folosirea luminii UV-C era apanajul mediului spitalicesc, apariţia unor virusuri cu răspândire rapidă a dus la necesitatea adaptării tehnologiei pentru utilizare pe scară largă. Vorbim astăzi de lămpi UV-C care pot fi folosite oriunde, acasă, la birou, în spaţii de lucru, evident cu respectarea unor măsuri de precauţie.

Un astfel de exemplu şi, în acelaşi timp, o alegere SMART este L60, lampa UV cu Wi-Fi care are opţiuni duble de sterilizare: prin UV-C şi ozonificare. Astfel, L60 SMART conţine 6 lămpi: 3 lămpi UV cu ozon şi 3 lămpi UV fără ozon, acestea având posibilitatea de a fi folosite în funcţie de modul de funcţionare dorit:

  • Modul UV-C distruge agenţii patogeni şi microorganismele aflate pe suprafaţa asupra căreia acţionează razele UV, respectiv 360º
  • În modul ozonificare, sterilizarea este asigurată de ozonul generat care acţionează şi în unghiurile moarte pentru razele UV-C, sub mobilier, în nişe ale camerei, în rafturi deschise sau în dulapuri.

Funcţia SMART permite manipularea aparatului din aplicaţie, de la distanţă, ceea ce face din L60 un asistent de nădejde pentru persoanele care îşi valorifica timpul. L60 SMART poate sanitiza orice spaţiu de până la 60de metri pătraţi, cu ajutorul radiaţiilor UV-C şi a emiterii de ozon, fără a necesita prezenţa în spaţiul de lucru.

Pe lângă lejeritatea cu care poate fi operat L60 prin Wi-Fi sau telecomandă, merită menţionat faptul că aparatul este gândit pentru siguranţa utilizatorului, prin pornirea acestuia după trecerea unui timp de siguranţă de câteva secunde de la apăsarea butonului.

Cât de aproape trebuie să stea lumina UV-C de suprafeţe pentru a fi eficientă?

Expunerea necesară pentru eliminarea microorganismelor ţine de intensitatea razelor ultraviolete: intensitatea ridicată presupune mai puţin timp de expunere, în timp ce o intensitate scăzută va implica mai mult timp, însă rezultatul va fi acelaşi.

De exemplu, o lampă bactericidă portabilă de 4W aflată la o distanţă de 5 centimetri de o suprafaţă va distruge în 10 secunde microorganismele de pe suprafaţa expusă.

În schimb, deşi L60 este un produs gândit pentru suprafeţe de până la 60 m2, timpul de acţionare variază în funcţie de dimensiunea spaţiului expus:

  • 15 minute pentru încăperi de până la 15 m2
  • 30 de minute pentru încăperi de până la 30 m2
  • 45 de minute pentru încăperi de până la 45 m2
  • 60 de minute pentru încăperi de până la 60 m2

Care este durata de viaţă a unei lămpi UV şi când ştim că trebuie schimbată?

Se recomandă înlocuirea lămpilor UVC o dată pe an. În medie, o lampă germicidă poate funcţiona până la 10.000 de ore sau poate chiar mai mult în decursul unui an, însă după un an puterea radiaţiilor UV scade chiar dacă lampa în sine încă funcţionează.

Lumina UV-C pătrunde prin suprafeţe (ex.: sticlă, geamuri)?

Nu, lampa bactericidă sterilizează exclusiv suprafeţele cu care lumina UV-C intră în contact şi nu pătrunde prin geamuri, pereţi, uşi sau plastic.

Ce efect poate să aibă lumina UV-C asupra obiectelor din încăperea în care acţionează?

Expunerea îndelungată la UVC poate să afecteze toate obiectele aflate în încăperea în care acţionează, însă acest lucru se întâmplă doar în cazul unei utilizări zilnice – ex.: metrou, cabinete medicale, magazine sau farmacii.

De exemplu, mobila poate să-şi schimbe culoarea, devenind mai fadă, iar plasticul expus are o durată de viaţă cu aproximativ 10% mai scurtă.

Pentru uzul casnic, se recomandă scoaterea plantelor şi a tablourilor de valoare din încăperea în care lumina UV-C acţionează.

În concluzie, cu responsabilitate şi cu un studiu amănunţit al manualului care însoţeşte aparatul, oricine se poate bucura de rezultatele infailibile ale tehnologiei UV-C, iar dintre toate avantajele pe care le oferă această metodă, cele mai mari câştiguri sunt resimţite la nivel de siguranţă şi timp economisit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”