(P) Cum prevenim şi cum tratăm răceala şi gripa

Nu poţi vindeca răceala sau gripa în numai două – trei zile, dar poţi ameliora simptomele lor pentru ca organismul tău să treacă mai uşor peste zilele de boală
  • Publicat:
(P) Cum prevenim şi cum tratăm răceala şi gripa

Îţi curge nasul, tuşeşti, te doare capul. Cu toţii am trecut prin astfel de stări, dar, mai mult ca sigur nu am ştiut cu siguranţă, dacă avem răceală sau gripă.
Poţi să-ţi iei oricând tratamentul necesar din farmacie, însă până pe 31 martie 2017 specialiştii Sensiblu îţi oferă cadou Dr. Hart Ceai Antigrip la tratamentul pentru răceală şi gripă, vezi aici mai multe detalii despre promoţie.

Pentru a trata răceala sau gripa trebuie sa stim, mai întâi, în care dintre cele două situaţii suntem.

Gripa, confundată de cele mai multe ori cu răceala, cauzează simptome a căror gravitate este mult mai mare, unul dintre ele fiind febra crescută. Iată cum poţi să diferenţiezi cele două virusuri în funcţie de simptomatici:

  • Febra in cazul gripei urca de obicei peste 39 grade celsius, în răceală aceasta apare rar.
  • Durerile de cap sunt proeminente în gripă şi aproape inexistente în răceală.
  • Durerile musculare sunt mari în gripă, în vreme ce în răceală acestea sunt uşoare.
  • Congestia nazală apare uneori în gripă, deseori în răceală.
  • Durerile de gât pot fi prezente în gripă, dar sunt foarte frecvente în răceli.

Cum diferenţiem răceala de gripă?

Gripa este o afecţiune virală în care incubaţia este relativ scurtă, în medie de două zile. Aceasta debutează brusc cu febră ridicată (peste 39 grade celsius de regulă). Ea este însoţită de frisoane, dureri musculare generalizate, cefalee intensă, dureri oculare, somnolenţă. Tusea este, de cele mai multe ori, uscată şi epuizantă şi poate să persiste şi câteva săptămâni in timp ce restul simptomelor au dispărut.

Gripa este o afecţiune virală deosebit de contagioasă, care se transformă în epidemie, în general pe durata lunilor de iarnă. Este produsă de virusul gripal şi se transmite pe cale aeriană, de la omul bolnav, direct prin tuse sau strănut sau indirect, prin obiectele contaminate.

Viroza respiratorie (răceala) este o boală comună, care poate fi cauzată de peste 200 tipuri de viruşi şi cu care se confruntă majoritatea oamenilor, mai ales în perioada sezonului rece. Răcelile implică de cele mai multe ori congestie nazală, strănut şi scurgeri ale nasului. În funcţie de virusul care provoacă simptomele, pot apărea: dureri de gât, dureri de cap, respiraţie dificilă, tuse, dureri musculare, uneori febră.

Simptomele debutează la aproximativ 2 zile de la infectarea cu virusul şi se vindecă în decurs de 2-14 zile, în funcţie de gavitate. Virusurile care provoacă răceala se pot transmite fie prin contact direct, fie prin aerosoli, declanşând în organism o reacţie a sistemului nostru imunitar, al cărei rezultat sunt anticorpii specifici.

Tratamentul răcelii

Una dintre cele mai frecvente greşeli este utilizarea de antibiotice în tratamentul răcelilor. Este important de ştiut că administrarea de antibiotice ajută în infecţiile antivirale numai în cazul în care există o suprainfecţie bacteriană. Tratamentul trebuie să fie individualizat în funcţie de simptomele asociate care pot să apară. De multe ori se recomandă antipiretice, decongestionante nazale şi un aport suplimentar de vitamine şi minerale.

Tratamentul gripei

Se bazează pe administrarea de medicamente antivirale şi poate fi recomandat doar de către medic, în termen de 24-48 de ore de la debutul bolii. Tratamentul medicamentos, pentru ameliorarea simptomelor, în cazul gripei cu forme uşoare poate fi alcătuit din: antipiretice şi analgezice pentru reducerea febrei şi pentru calmarea durerilor, antitusive, decongestionante nazale şi suplimente alimentare pe bază de multivitamine şi minerale.

Vaccinarea preventivă antigripală se face anual, preferabil în lunile octombrie-noiembrie, deoarece din momentul vaccinării imunitatea se dezvoltă în circa două săptămâni. În cazul gripei se mai recomandă consumul de alimente cu conţinut bogat de vitamina C, consumul produselor cu proprietăţi antivirale (usturoi, ceapă, ulei de nucă de cocos, păpădie, soc).

Fie că avem gripă sau răceală, acestea ar putea fi prevenite dacă urmăm câteva sfaturi simple:

  • Spălă-te des pe mâini!
  • Nu strănuta sau tuşi în mâini!
  • Nu-ţi atinge faţa!
  • Bea multe lichide!
  • Mergi la saună!
  • Fă mişcare şi mănâncă sănătos!
  • Renunţă la vicii – acestea slăbesc organismul!

Nu poţi vindeca răceala sau gripa în numai două – trei zile, dar poţi ameliora simptomele lor pentru ca organismul tău să treacă mai uşor peste zilele de boală. Cere sfatul medicului şi farmacistului pentru ca tu să te simţi mai bine şi să te însănătoşeşti mai repede.

Şi pentru că specialiştii de la Sensiblu îşi doresc ca tu să scapi cât mai repede de răceală sau gripă, îţi oferă cadou Dr. Hart Ceai Antigrip la tratamentul pentru răceală şi gripă. Oferta este valabilă  până pe 31 martie 2017, vezi aici mai multe detalii despre promoţie.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News