Condimentele sunt nelipsite din orice bucătărie, deoarece dau savoare preparatelor, dar ştiai că acestea au adevărate virtuţi terapeutice şi pentru starea ta de sănătate? Numeroase studii ştiinţifice confirmă efectele benefice ale acestor mirodenii savuroase.
Descoperă în continuare proprietăţile benefice ale acestor condimente miraculoase: cuişoare, nucşoară, scorţişoară, vanilie, fenicul, anason, cardamom, ghimbir şi turmeric.
Cuişoarele sunt excelente surse de antioxidanţi (în special eugenol), compuşi care reduc stresul oxidativ, principala cauză a dezvoltării bolilor cronice, arată datele unui studiu publicat în Journal of Agricultural Food and Chemistry, realizat de Shan B., Cai Y.Z. et. Al.
Un test de laborator publicat în revista Methods in Molecular Biology a arătat că eugenolul a stopat procesul oxidativ celular de 5 ori mai eficient decât vitamina E, un alt puternic antioxidant.
Protejează-te şi Comandă online!
Alte studii au arătat că aromatele cuişoare pot avea şi proprietăţi antibacteriene, ceea ce înseamnă că pot opri dezvoltarea bacteriilor şi a altor microorganisme. De exemplu, un test de laborator realizat de cercetătorii Nuñez L. şi D’Aquino M., publicat ulterior în Brazilian Journal of Microbiology, a relevat că uleiul de cuişoare a eliminat trei dintre cele mai comune tipuri de bacterii – stafilococul auriu, Pseudomonas aeruginosa şi E. coli.
Nucşoara este o sursă excelentă de antioxidanţi care protejează celulele de efectele radicalilor liberi. Cianidina, terpenele, compuşii fenolici şi acidul ferulic sunt substanţe cu efect antioxidant dovedit în testele pe animalele de laborator.
Protejează-te şi Comandă online!
De asemenea, nucşoara este bogată în monoterpene, terpineol, pinen şi sabinen, substanţe care pot avea proprietăţi antiinflamatoare, prin inhibarea enzimelor care favorizează apariţia inflamaţiilor, indică aceeaşi cercetare. Inflamaţiile sunt asociate cu apariţia multor probleme de sănătate, precum diabetul, artrita sau afecţiunile inimii.
Scorţişoara este un condiment bogat în antioxidanţi ce pot avea efecte benefice asupra pielii, spune medicul Stephanie Papadakis. De asemenea, scorţişoara ar putea regla nivelul de glucoză din sânge, scăzând astfel riscul de diabet, arată un studiu publicat în jurnalul Diabetes.
Protejează-te şi Comandă online!
O substanţă din scorţişoară numită cinamaldehidă ar putea avea inclusiv efecte antibacteriene şi antifungice, arată cercetări preliminare realizate în acest sens. Uleiul de scorţişoară este în prezent testat pentru a evalua capacitatea acestuia de ameliorare a infecţiilor de tract respirator.
Feniculul se numără printre plantele cu cel mai ridicat conţinut de antioxidanţi, printre care acid rosmarinic, acid clorogenic, quercitină şi apigenină. Aceştia au un puternic efect antiinflamator şi pot proteja împotriva unor boli precum obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, diverse afecţiuni neurologice sau cardiace, arată un studiu realizat de dr. Hannah Cory, Simone Passarelli, John Szeto, Martha Tamez şi Josiemer Mattei în revista ştiinţifică Frontiers in Nutrition.
În anasonul stelat se regăsesc compuşi cu puternice proprietăţi antioxidante, antiinflamatoare şi antimicrobiene, precum linalol, quercitină, anetol, acid shikimic, acid galic şi limonen. Interesant este că acidul shikimic este o substanţă folosită în cel mai popular medicament împotriva gripei, datorită efectelor sale antivirale.
Compuşii din vanilie ar putea avea efect antibacterian, indică un studiu publicat în jurnalul Molecules. Această cercetare realizată de specialişti români – Bilcu M., Grumezescu A.M., Oprea A.M., Popescu R.C. et. al – a demonstrat că uleiul esenţial de vanilie aplicat pe diverse suprafeţe medicale poate inhiba dezvoltarea bacteriilor Staphylococcus aureus şi Klebsiella pneumoniae.
Antioxidanţii conţinuţi din belşug de cardamom pot fi de un real ajutor împotriva inflamaţiilor din corp, care sunt vinovate de apariţia bolilor cronice. De exemplu, un studiu de laborator, ale cărui concluzii au fost publicate în jurnalul Biomedicine & Pharmacotherapy, a arătat că administrarea a 50-100 mg per kilogram corp de extract de cardamom a redus semnificativ acţiunea a patru enzime implicate în procesul inflamator.
Sursa foto: fuchs-condimente.ro
Nu mai puţin importante sunt efectele antimicrobiene ale cardamomului, demonstrate prin teste de laborator ale căror rezultate sunt promiţătoare. Un astfel de studiu, publicat în revista Phytotherapy Research, a arătat că extractul de cardamom poate fi eficient împotriva Helicobacter pylori, bacteria care poate duce la grave afecţiuni digestive.
Aroma inconfundabilă a ghimbirului se datorează uleiurilor volatile pe care le conţine, în special gingerol. Acesta este, de fapt, responsabil de proprietăţile medicinale ale ghimbirului.
Gingerolul are puternice efecte antioxidante şi antiinflamatoare, care ameliorează durerile musculare cauzate de efortul fizic intens, precum şi durerile articulare sau amorţeala cauzate de osteoartrită, arată un studiu realizat de dr. Altman R.D. şi Marcussen K.C. şi publicat în revista ştiinţifică Arthritis & Rheumatology.
De asemenea, gingerolul poate inhiba dezvoltarea bacteriilor din cavitatea orală asociate frecvent cu boli inflamatorii precum gingivita sau periodontita, potrivit unui studiu publicat în Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. Totodată, gingerolul ar putea avea efecte benefice şi în cazul virusului sinciţial respirator, o cauză frecventă a infecţiilor respiratorii, arată un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology.
Protejează-te şi Comandă online!
Curcuminul este principalul compus activ din turmeric, numit şi curcuma, acesta având efecte antiinflamatoare şi antioxidante remarcabile.
Un studiu publicat în revista Oncogene a arătat că turmericul poate fi la fel de eficient precum medicamentele antiiflamatoare, dar fără reacţiile adverse pe care acestea le au de obicei. Curcuminul poate bloca molecula NF-kB, cea care declanşează răspunsul inflamator şi care poate juca un rol major în apariţia multor afecţiuni cronice, precum artrita sau artrita reumatoidă, potrivit unui studiu publicat în Journal of Biological Chemistry.
Sursa foto: fuchs-condimente.ro
Atenţie: Chiar dacă studiile au pus în evidenţă numeroase efecte benefice ale condimentelor pentru sănătate, cuişoarele, nucşoara, scorţişoara, ienibaharul, vanilia, feniculul, anasonul, lemnul dulce, cardamomul, ghimbirul, turmericul şi galangalul nu previn, nu ameliorează şi nu tratează infecţiile virale, respectiv nu reprezintă un tratament în cazul infecţiilor de acest tip.
Sfatul Fuchs:
Iată cum se folosesc aceste mirodenii şi care sunt cele mai bune combinaţii pentru maximum de savoare!
Cuişoarele
Cuişoarele se combină foarte bine cu alte condimente cu aromă puternică, precum seminţe de anason, scorţişoară, busuioc, coriandru, macis, nucşoară, rozmarin, salvie, cimbrişor şi lemongrass.
Aroma cuişoarelor
Cuişoarele au o aromă foarte intensă, iute şi un miros puternic. Acest lucru se datorează în principal faptului că procentul de ulei esenţial conţinut este ridicat (între 15 şi 20%).
Utilizarea cuişoarelor
Cuişoarele intensifică gustul preparatelor dulci şi supelor şi dau o aromă specială, picantă cărnii şi mâncărurilor din peşte, a vânatului, puiului, tocăniţei, marinatelor de orice fel şi produselor afumate. De asemenea, acestea sunt conţinute în diferite amestecuri de condimente, cum ar fi garam masala, amestecul arăbesc baharat şi amestecul chinezesc de cinci condimente.
Bine de ştiut: Din cauza aromei intense, cuişoarele ar trebui dozate cu grijă.
Nucşoara
Nucşoara se armonizează cu anason, cardamom, coriandru, piper Cubeben, mărar, chimen, leuştean, frunze de dafin, pătrunjel, salvie şi ienupăr.
Aroma nucşoarei
Buchetul de pulbere de nucşoară este aproape balsamic cu o notă de lămâie. Myristicin, aroma principală în uleiul esenţial, asigură un gust cald şi picant. Gustul său este intens aromat şi uşor înţepător.
Utilizarea nucşoarei
Nucşoara conferă multor feluri de mâncare cu cartofi o aromă minunată. De asemenea, desăvârşeşte gustul garniturii de legume, cărnii tocate, supelor şi tocăniţelor. Condimentul este indispensabil când vine vorba de condimentarea sosului bechamel şi a cartofilor clasici de piure. Mâncărurile dulci, cum ar fi gemurile, compoturile, budinca de orez, plăcinta de mere, de cireşe şi cacao, pot fi rafinate cu un vârf de nucşoară. Băuturile calde, de exemplu vinul fiert, punch-ul, chiar şi cafeaua, pot fi aromatizate cu o cantitate mică de nucşoară.
Scorţişoara
În alimente şi băuturi dulci, scorţişoara se potriveşte perfect cu nucşoară, cuişoare, cardamom şi vanilie. În preparate picante, aceasta se armonizează foarte bine cu ienibahar, chili, piper, foi de dafin şi boabe de ienupăr.
Aroma scorţişoarei
Un parfum plăcut, cald înconjoară cele două tipuri de scorţişoară: Ceylon şi Cassia. Scorţişoara Ceylon miroase mai discret şi încântă cu o aromă dulce. Scorţişoara Cassia se distinge cu o aromă mult mai puternică.
Utilizarea scorţişoarei
Este folosită la preparatele dulci, prăjituri, vin fiert şi ceai. În bucătăria asiatică se obişnuieşte a se pune scorţişoară pentru asezonarea cărnii şi peştelui, dar şi în orez şi curry.
Sursa foto: fuchs-condimente.ro
Vanilia
Vanilia se armonizează bine cu seminţe de anason, nucşoară, anason stelat şi scorţişoară.
Aroma vaniliei
Vanilia are un miros puternic, inconfundabil, floral, vanilina fiind cea mai aromatică substanţă din acest condiment. Este folosită la gătit pentru a oferi preparatelor dulci un gust şi un miros irezistibil.
Utilizarea vaniliei
Vanilia este folosită pentru aromatizarea budincilor, iaurturilor, cremelor, prăjiturilor, îngheţatei, ciocolatei, bomboanelor, biscuiţilor, compoturilor, gemului şi deserturilor de orice fel. În preparate, se poate adăuga atât seminţele extrase, cât şi păstaia rămasă.
Bine de ştiut: În timpul preparării pe foc a cremelor şi budincilor puteţi pune în valoare cel mai bine aroma vaniliei folosind atât păstaia, cât şi conţinutul. Pe de altă parte, după extragerea conţinutului, păstaia de vanilie poate fi pusă într-un borcan cu zahăr astfel încât acesta va împrumuta gustul şi aroma sa intensă.
Fenicul
Feniculul se armonizează cu seminţe de anason, schinduf, asmăţui, usturoi, chimen, lavandă, nucşoară, oregano, rozmarin, pătrunjel, salvie şi cimbrişor.
Aroma feniculului
Feniculul impresionează cu aroma sa dulce-picantă, de anason, care se datorează în principal uleiului esenţial conţinut. Componenta dominantă a uleiului esenţial este anetolul, care este responsabil pentru o notă uşor amară.
Utilizarea feniculului
În Europa Centrală este folosit, mai ales, pentru prepararea ceaiului şi a pâinii. Este, de asemenea, folosit pentru asezonarea mâncărurilor din legume şi peşte. În ţările anglo-saxone este utilizat pentru murarea castraveţilor şi a altor legume.
Seminţe de anason
Seminţele de anason se potrivesc, în special, cu busuioc, tarhon, fenicul, asmăţui, nucşoară, ienibahar, anason stelat şi lemongrass.
Aroma seminţelor de anason
Mirosul seminţelor de anason este plăcut, dulce şi aromat. Gustul condimentului este picant şi proaspăt.
Utilizarea seminţelor de anason
Seminţele de anason sunt puternic aromate şi dau, chiar şi în doze mici, produselor de patiserie, pâinii şi prăjiturilor un gust fin. De asemenea, se potrivesc foarte bine la salate de fructe, piureuri de fructe şi compoturi.
Bine de ştiut: Aroma acestora se dezvăluie cel mai intens atunci când seminţele sunt zdrobite într-un mojar, chiar înainte de utilizare.
Cardamomul
Cardamomul se armonizează foarte bine cu seminţe de anason, coriandru, chimion, fenicul, ghimbir, foi de dafin, măghiran, mentă, cuişoare, salvie şi scorţişoară.
Aroma boabelor de cardamom
Cardamomul verde are aromă de fructe, flori, lămâie, uşor picant.
Utilizarea boabelor de cardamom
Dulce şi picant – notele de cardamom sunt folosite, în special, în alimentele dulci, cum ar fi produse de patiserie, salate de fructe, compoturi şi gemuri, deserturi (creme brulee, budincă de orez, panna cotta), marinate dulci sau legume. De asemenea, preparatele din carne de miel, de oaie sau de viţel, din carne de vită, porc sau carne tocată, gulaşul sau friptura se asezonează cu cardamom.
Ghimbirul
Ghimbirul se armornizează bine cu busuiocul, cardamomul, chilli, coriandrul, piperul Cubeb, chimenul, tarhonul, usturoiul, nucşoara, cuişoarele, oregano, rozmarinul, cimbrul şi scorţişoara.
Aroma ghimbirului
Gustul ghimbirului este iute, fructat şi aromatic. Miroase puternic şi iute. Proaspăt tăiat, mirosul seamănă cu cel de lămâie. Aroma intensă, caldă, se bazează pe uleiul esenţial şi pe mineralele conţinute de ghimbir.
Utilizarea ghimbirului
Ghimbirul este folosit pentru asezonarea mâncărurilor de curry, a tocăniţelor, a cărnii de pui şi miel, dar şi a peştelui şi fructelor de mare. Ghimbirul măcinat intensifică gustul turtei dulci, al orezului cu lapte şi al salatelor de fructe.
Turmeric
Curcuma sau turmeric se potriveşte perfect cu seminţele de schinduf, cardamom, chilli, chimen, feniculul, galangal, usturoi şi cuişoare.
Aroma turmericului
Mirosul de curcuma este deseori descris ca fiind puţin capricios, pentru că buchetul de lemn dulce surprinde cu note de plante. Gustul său, totuşi, are o aromă piperată şi uşor amăruie. Curcuma este înrudită cu ghimbirul, dar aroma sa este mai puternică decât cea a ghimbirului.
Utilizarea turmericului
Nici un curry fără turmeric – pentru că acest condiment este un colorant intens care dă culoarea şi gustul specific de curry. Turmericul se regăseşte în reţetele indiene de garam masala. Astfel, el condimentează minunat tocăniţe de pui, tofu sau peşte. Dar şi leguminoasele, pilaful, risotto, fideaua sau cuşcuşul preiau din culoarea şi aroma lui.