(P) Cum te poate îmbolnăvi aerul poluat din locuinţă

Odată cu reînvierea naturii, simţim nevoia să deschidem larg ferestrele, dar cât de curat este, de fapt, aerul „proaspăt” care ne inundă locuinţa?
  • Publicat:
(P) Cum te poate îmbolnăvi aerul poluat din locuinţă

Primăvara înseamnă căldură binefăcătoare şi parfumul îmbătător al copacilor înfloriţi, pe care doar natura ştie să îl creeze, dar şi mai mult praf ori polen, ambii fiind factori declanşatori ai alergiilor de sezon.

Odată cu reînvierea naturii, simţim nevoia să deschidem larg ferestrele, dar cât de curat este, de fapt, aerul „proaspăt” care ne inundă locuinţa? Şi care este pericolul produselor chimice pe care le folosim cu nesaţ când facem curăţenia de primăvară ori cel al umidităţii nepotrivite, care survine în acest anotimp ploios şi schimbător?

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2008 arată că aerul din locuinţele noastre este de 2 până la de 5 ori mai poluat decât cel de afară. De ce? Simplu! Aerisirea sau, mai rău, slaba ventilare a locuinţei permite răspândirea sau stagnarea alergenilor, a mucegaiurilor şi a bacteriilor  în casele noastre, factori care cresc semnificativ riscul de apariţie a afecţiunilor respiratorii (inclusiv pneumonia şi otita medie), agravându-le totodată pe cele deja instalate, cum ar fi astmul bronşic sau boala pulmonară obstructivă cronică.

Tusea, ochii roşii, strănutul, nasul care curge şi iritaţiile pielii sunt principalele simptome care ar putea ascunde o alergie cauzată de poluarea din interior.

Află în continuare care sunt principalele surse care ne poluează aerul din locuinţă, pericolele acestora asupra sănătăţii noastre şi cum putem preveni simptomele neplăcute!

Factori care ne poluează aerul din locuinţă

Trecerea de la sezonul rece la cel cald înseamnă, în primul rând, un risc mult mai mare de transmitere şi multiplicare cu uşurinţă a virusurilor şi bacteriilor, care se răspândesc nestingherite atât în mediul exterior, cât şi în interior.

Nu mai puţin periculoase sunt substanţele chimice eliberate de produsele de dezinfectare şi igienizare, de care abuzăm în această perioadă a curăţeniei generale în locuinţă.

Alţi factori care contribuie la poluarea aerului în locuinţă sunt polenul, răspândit de copaci şi plante, şi praful, care conţine acarieni şi diverse particule ce ne afectează sistemul respirator.

Dacă te gândeşti că la poluarea cauzată de activităţile industriale şi de traficul rutier te expui doar când faci o plimbare în aer liber, te înşeli. Aerisirea zilnică a locuinţei permite pătrunderea aerului poluat în interior, iar impactul acestuia asupra stării tale de sănătate, mai ales dacă locuieşti în zona urbană, este semnificativ.

Mare atenţie şi la fumul de ţigară! Potrivit unor studii recente, toxinele şi compuşii chimici eliberaţi de ţigarete rămân în casă luni întregi, strecurându-se în diferite suprafeţe, cum ar fi covoarele, tapetul sau plăcile de tavan.

Înlocuirea mobilei şi renovarea locuinţei nu sunt nici ele lipsite de riscuri. Specialiştii incriminează materialele de construcţie – cum ar fi azbestul, plumbul sau formaldehida –, gazele şi compuşii organici volatili pentru calitatea slabă a aerului pe care îl respirăm în căminul nostru.

Adaugă celor menţionate mai sus mucegaiul cauzat de umezeala excesivă (peste 60%), apărută ca urmare a spălatului, gătitului, călcatului etc., şi vei constata că aerul din locuinţă nu îţi e deloc benefic şi cu atât mai puţin stării de sănătate a celor mici, care sunt mult mai sensibili decât adulţii în faţa acestor „atacuri” nevăzute.

Simptome care ar trebui să te îngrijoreze

Aerul poluat din locuinţă este al 8-lea cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea de boli respiratorii şi stă la baza agravării unor boli pulmonare cronice preexistente, cum ar fi astmul şi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Principalele semne că aerul din locuinţă nu este optim sunt:
• Nasul care curge
• Ochii roşii, care lăcrimează
• Strănutul
• Mâncărimile pielii
• Tusea seacă
• Respiraţia îngreunată sau şuierătoare
• Oboseala
• Durerile de cap
• Senzaţia de sufocare sau de constricţie a pieptului
• Scăderea sau lipsa mirosului
• Tulburările de somn

Cum previi şi ameliorezi simptomele neplăcute

Pentru a preveni apariţia sau înrăutăţirea simptomelor menţionate mai sus, acordă o mai mare atenţie produselor de curăţenie pe care le foloseşti, înlocuindu-le cu unele bio, ce nu au în compoziţie chimicale. De asemenea, renunţă la fumatul în casă, atât pentru binele tău, cât şi al nefumătorilor care inspiră fumul toxic.

Pentru că anumite obiceiuri sunt inevitabile şi indispensabile, cum ar fi aerisirea camerei şi activităţile cotidiene (duşul, gătitul, călcatul), ia în considerare şi achiziţionarea unui purificator de aer. Philips Combi 2 în 1 – purificator şi umidificator – îţi oferă garanţia că vei respira un aer mai curat şi sănătos în casa ta.

Dotat cu sistem de filtrare profesionist VitaShield IPS, dispozitivul purifică aerul de 99,9% din alergeni, particule fine de praf, bacterii, virusuri (cum ar fi virusurile de gripă aviară, gripă umană, Legionella, virusurile hepatitei şi coronavirusul SARS), gaze şi mirosuri neplăcute.

Pe de altă parte, tehnologia NanoCloud de evaporare uniformă a particulelor de apă în aer permite umidificarea aerului în mod natural şi menţinerea umidităţii în limitele normale, între 40 şi 60%.

Folosind un astfel de aparat profesionist, simptomele alergiei sunt semnificativ ameliorate, iar riscul de acutizare a afecţiunilor respiratorii preexistente scade la minimum. De asemenea, sunt prevenite reacţiile alergice cauzate de polen, praf, păr de animale sau aer uscat, la care sunt expuşi cu precădere copiii mici, al căror sistem imunitar este încă în dezvoltare.

Philips Combi 2 în 1 – purificator şi umidificator

Un studiu din 2005, realizat de European Centre for Allergy Research Foundation (ECARF), a demonstrat că persoanele care suferă de alergii declanşate de polen şi folosesc purificatorul de aer Philips resimt semnificativ mai puţine simptome ale alergiei, cum ar fi strănut, ochi lăcrimaţi sau roşii, nas iritat, mâncărimi ale pielii şi rinoree.

Dispozitivul are un design modern, este uşor de folosit şi dispune de senzori inteligenţi care măsoară şi controlează automat climatul dintr-o încăpere, din punctul de vedere al purităţii şi umidităţii aerului. Iar pentru ca somnul tău şi al celor dragi să nu fie perturbat, Philips Combi 2 în 1 „merge la culcare” odată cu tine: setează-l pe Modul Somn şi nu vei auzi nici cel mai mic zgomot.

Iată, aşadar, cât de simplu este să îi asiguri familiei tale un climat sănătos, în care aerul pe care îl respiră este cu adevărat proaspăt!

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult