Asigurarea medicală este un instrument care ne ajută să gestionăm costurile de îngrijire a sănătății. Dar dincolo de definiția de dicționar și de folosirea ei practică, asigurarea medicală reprezintă în primul rând confort psihic – chiar dacă ideal ar fi să nu ai nevoie de ea, asigurarea medicală te scutește de cheltuieli și alte complicații în caz că te îmbolnăvești.
În acest articol, vom explora situațiile în care asigurarea medicală îți oferă acoperire și ce alternative ai atunci când nu beneficiezi de această poliță.
Asigurarea medicală de stat este una dintre cele trei contribuții obligatorii la stat și reprezintă 10% din salariul minim brut.
De această poliță beneficiază cetățenii români cu domiciliul în România, cetățenii statelor membre UE care au rezidență de cel puțin 3 luni în România, și persoanele din statele membre UE și Confederația Elvețiană care desfășoară activități salariate pe teritoriul României.
Asigurarea medicală de stat poate fi folosită pentru:
Acestea includ vizitele periodice la medicul de familie, controalele preventive și vaccinările.
Asigurarea medicală acoperă de obicei o gamă largă de investigații și analize medicale, cum ar fi analizele de sânge, radiografiile, ecografiile și alte teste diagnostice. De asemenea, include servicii de fizioterapie, de recuperare sau îngrijire la domiciliu.
Asigurarea medicală include costurile legate de șederea în spital, operațiile necesare și tratamentele post-operatorii. În funcție de poliță, aceasta poate acoperi și cheltuielile adiționale, cum ar fi medicamentele administrate în spital.
Multe polițe de asigurare medicală oferă acoperire pentru tratamentul bolilor cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea sau bolile cardiace.
Asigurarea medicală acoperă și serviciile de urgență, inclusiv transportul cu ambulanța și tratamentele de urgență în caz de accidente sau alte situații critice. De asemenea, poate include consultații psihologice, terapie de grup și medicație pentru diverse afecțiuni psihice, cum ar fi depresia sau anxietatea.
În cazul în care dorești să beneficiezi de servicii medicale suplimentare sau ești în situația în care nu poți beneficia de asigurarea medicală de stat, poți încheia o asigurare privată de sănătate. Acesta variază de obicei între 50 și 100 de euro/lună și include, de obicei, pachete complexe de analize și condiții de tratament specifice spitalelor private.
Chiar dacă asigurarea privată poate fi un avantaj într-o perioadă de criză, de cele mai multe ori e prea scumpă și nu acoperă proceduri medicale complexe. Dacă te confrunți cu o problemă medicală ce nu mai suportă amânare, e bine să știi că ai la dispoziție soluții financiare alternative. În acest caz, un credit obținut rapid te poate scoate din această situație.
Poți aplica la credit online 24/7 și vei obține banii doriți în timp record – completezi online cererea de finanțare, ți se analizează solicitarea și primești banii pe loc, direct la tine în cont.
Ai aplicat vreodată pentru un credit online?