Neurofibromatoza de tip 1 este o boală genetică întâlnită la 1 din 3.000 de persoane. Afecțiunea se manifestă prin formarea unor tumori benigne numite neurofibroame, care apar de-a lungul nervilor în orice parte a corpului. Neurofibroamele se pot dezvolta foarte rapid, iar în funcție de mărimea și localizarea acestora, simptomele bolii pot fi mai ușoare sau mai severe.
Neurofibromatoza de tip 1 (sau NF1) este o boală genetică provocată de mutații în gena NF1. Prezența bolii la copil nu presupune ca ambii părinți să aibă această afecțiune; este suficient ca unul dintre ei să aibă mutația genetică, situație în care probabilitatea ca fiecare copil să dezvolte boala este de 50%. În multe cazuri părinții sunt sănătoși, iar apariția neurofibromatozei de tip 1 la copil este dată de o transmitere spontană a mutației genetice.
Afecțiunea se manifestă încă din copilărie: aproximativ 97% dintre pacienții cu neurofibromatoză de tip 1 prezintă simptome până la vârsta de 8 ani. Este o maladie destul de rară, care apare la 1 din 3.000 de copii, iar în întreaga lume sunt aproximativ 2 milioane de persoane cu acest diagnostic. Trebuie ținut cont că există neurofibromatoză de tip 1 și neurofibromatoză de tip 2: sunt două boli distincte, cu simptome și cauze diferite, iar cea de-a doua este mult mai rară.
NF1 este o tulburare genetică ereditară care prezintă următoarele simptome:
NF 1 variază ca severitate de la simptome ușoare la probleme mai severe, dintre care unele pot necesita intervenții medicale.
În anumite cazuri, pacienții cu neurofibromatoză de tip 1 pot întâmpina următoarele probleme:
Neurofibroamele plexiforme apar la 30%-50% dintre persoanele cu NF1 și îngreunează viața pacienților. Este vorba despre niște tumori care se formează prin creşterea neobișnuită a celulelor de-a lungul căilor nervoase pe traiectul nervilor periferici. De obicei sunt benigne; rareori pot deveni canceroase. Deoarece pot avea o creștere rapidă, diagnosticarea lor cât mai timpurie este esențială pentru gestionarea bolii.
Neurofibroamele plexiforme pot cauza:
În funcție de zona unde se formează, neurofibroamele plexiforme pot provoca:
Îndată ce observi unul dintre simptomele de mai sus, adresează-te medicului!
Informează-te numai din surse de încredere și ține cont că numai medicul poate stabili diagnosticul corect, pe baza investigațiilor de specialitate.