(P) Pilula contraceptivă: care sunt beneficiile contracepţiei de ultimă generaţie

Una dintre cele mai comune metode contraceptive va rămâne administrarea pilulelor. Cu toate acestea, ca urmare a efectelor adverse şi lipsa vizitelor la medicul ginecolog, majoritatea femeilor tind să întrerupă administrarea după prima experienţă.
  • Publicat:
(P) Pilula contraceptivă: care sunt beneficiile contracepţiei de ultimă generaţie

Una dintre cele mai comune metode contraceptive va rămâne administrarea pilulelor. Cu toate acestea, ca urmare a efectelor adverse şi lipsei vizitelor la medicul ginecolog, majoritatea femeilor tind să întrerupă administrarea după prima experienţă.

Odată cu începerea vieţii sexuale, este important de ştiut care sunt riscurile ce pot apărea – acestea includ bolile cu transmisie sexuală precum şi sarcinile nedorite. Încurajarea utilizării metodelor contraceptive este vitală în societatea actuală atât pentru educaţie cât şi pentru evitarea posibilelor riscuri.

De-a lungul timpului, pilula a înregistrat mai multe schimbări pentru a diminua riscurile reacţiilor adverse şi pentru a îmbunătăţi starea de confort a femeilor. În plus, drept beneficiu, utilizarea pilulelor anticoncepţionale diminuează riscul apariţiei cancerului ovarian şi a cancerului endometrial.

O metaanaliză realizată în cadrul Universităţii Harvard, aduce la cunoştinţă faptul că administrarea pilulelor contraceptive reduce riscul de apariţie a cancerului endometrial cu până la 12% în primul an şi 50% după aproximativ 5 ani. Din punct de vedere al riscului de cancer ovarian, rezultatele au fost chiar mai satisfăcătoare, observându-se o scădere de până la 50% încă din primul an de utilizare a pilulelor contraceptive, conform ACS (American Cancer Society).

Pilulele contraceptive s-au dovedit a fi utile, de asemenea, şi în tratamentul sindromului ovarelor polichistice. Acesta apare ca urmare a dezechilibrelor hormonale suferite de femei, cauzând o serie de efecte adverse precum obezitate, menstruaţie neregulată, pilozitate facială crescută, chisturi ovariene sau probleme de infertilitate.
Combinaţia de hormoni din pilulele contraceptive ajută la stabilirea echilibrului hormonal, reducându-se semnificativ toate efectele adverse menţionate anterior.

Un alt beneficiu alt utilizării pilulelor contraceptive constă în ajutorul pe care îl oferă în combaterea anemiei. Ca urmare a pierderii unor cantităţi semnificative de sânge în timpul perioadelor menstruale, nivelul fierului din organism poate scădea, intervenind cel mai adesea anemia. Pilula contraceptivă ajută la reglarea menstruaţiei atât din punct de vedere al duratei cât şi din punct de vedere al cantităţii de sânge pierdute, spun broşurile Mayo Clinic.

Următorul pas în contracepţia orală combinată  a constat în folosirea estrogenului natural (estradiolul –  compoziţie chimică identică cu cel natural, realizat în doză fiziologică) în locul etinilestradiolului (hormon sintetic, extrem de potent). Aceste combinaţii se găsesc, acum, şi pe piaţa din România.

Estrogenul natural este de preferat în detrimentul etilinestradiolului ca urmare a faptului că este identic cu  hormonul natural al organismului. Estrogenul natural este metabolizat mult mai usor, nu influenteaza factorii procoagulanti sau anticoagulanti, reducand astfel considerabil riscul trombozelor.
Acest tip de pilulă oferă pe lângă efectul contraceptiv şi beneficii non contraceptive, cu impact pozitiv asupra stării de sănătate (ameliorarea acneei uşoare şi moderate, ameliorarea simptomelor premenstruale şi menstruale – dureri de cap, dureri de spate, reţinerea apei în organism sau balonare, o sângerare în cantitate mult mai mică şi de scurtă durată).

Pe lângă regimurile clasice de 21/7 (21 de pilule active şi 7 zile pauză) există acum şi regimuri de 24/4 (o folie cu 24 pilule active şi 4 placebo) ceea ce uşurează administrarea şi oferă un automatism, întrucat se va lua o pilulă în fiecare zi. Probabilitatea de a uita o pilulă este mai mică, iar siguranţa contraceptivă creşte. Pe lângă siguranţa contraceptivă sporită, regimurile de 24/4 micşorează atât numărul zilelor de sângerare cât şi cantitatea sângerării, iar simptomele menstruale sunt diminuate.

Anticoncepţionalele cu estrogen natural sunt disponibile şi in România, acum inclusiv într-un regim de administrare monofazic, de 24 pilule active şi 4 pilule placebo.

Una dintre cele mai răspândite şi sigure metode contraceptive rămâne administrarea pilulelor. Acestea nu au doar rol contraceptiv, ci şi beneficii susţinute de studii internaţionale: impact pozitiv asupra stării de sănătate/stării de bine/stării de confort (ameliorarea acneei uşoare şi moderate, ameliorarea simptomelor premenstruale şi menstruale – dureri de cap, dureri de spate, reţinerea apei în organism, balonare/inflamare etc).

Înlocuirea etinilestradiolului (estrogen controversat, utilizat până acum în compoziţia tuturor anticoncepţionalelor) cu un estrogen realizat identic cu cel produs de organismul femeii, în doză fiziologică, aduce un plus de siguranţă cât şi noi beneficii acestui tip de contracepţie.

Urmărește CSID.ro pe Google News