Recent, au apărut tot mai multe informaţii despre sterilizatoarele UV care sunt folosite ca un mijloc eficient de combatere a virusului SARS-CoV-2. Mulţi oameni cumpără un astfel de echipament cu încredere, însă trebuie ştiut că dispozitivele UV nu oferă 100% certitudinea că elimină microbii nocivi – şi nu vorbim doar despre coronavirus. De când a început lupta împotriva noului coronavirus care induce COVID-19, mulţi producători au decis să profite de situaţie şi să crească vânzările produselor lor pe baza ignoranţei oamenilor şi profitând de starea lor de îngrijorare.
Să aruncăm o privire mai atentă la aceste practici, pentru a nu cădea în „capcana” producătorilor.
Pentru a ilustra acţiunile înşelătoare ale unor companii, este suficient să oferim ca exemplu preţurile crescute subit ale dezinfectanţilor şi agenţilor de curăţare sau mesajele de la producătorii unor săpunuri antibacteriene care promovează produsele lor ca un mijloc eficient de eliminare a virusurilor.
Orice săpun distruge coronavirusul! Coronavirusurile – ca majoritatea virusurilor – au un strat protector lipidic.
Săpunurile şi detergenţii folosiţi chiar şi pentru spălarea vaselor dizolvă acest înveliş, distrugând virusul. Săpunul antibacterian elimină virusul pe cât posibil atunci când te speli pe mâini, dar nu se poate spune că funcţionează mai eficient decât alte săpunuri.
Cu toate acestea, este şi mai înşelătoare publicitatea altor agenţi antibacterieni, sub formă lichidă sau de gel, prin care se spune că sunt la fel de eficienţi în lupta împotriva virusului.
Multe dintre aceste produse, deşi sunt eficiente împotriva bacteriilor, nu funcţionează împotriva virusului, deoarece nu conţin ingredientele adecvate.
Dezinfectantul de mâini antiviral trebuie să conţină minimum 60% alcool!
Situaţia de pe piaţă a devenit atât de gravă încât autorităţile UE şi naţionale au trebuit să intervină. Comisia Europeană şi reţeaua de autorităţi pentru protecţia consumatorilor au emis o listă cu înşelătorii şi practici neloiale, raportate frecvent, care includ, de exemplu, publicitatea medicamentelor şi suplimentelor pentru prevenirea infecţiilor (de exemplu, prin creşterea imunităţii), precum şi mărirea subită a preţurilor şi insistenţa asupra epuizării imediate a stocului (sursa: www.europarl.europa.eu).
Însă alţi producători au profitat de interesul sporit al oamenilor pentru metodele de dezinfectare şi sterilizare (şi ignorarea diferenţelor dintre aceste procese), afirmând că sterilizatoarele UV sunt agenţi eficienţi pentru eliminarea microorganismelor patogene. Această practică poate fi, de asemenea, periculoasă.
Sterilizatorul UV este un dispozitiv care utilizează radiaţii ultraviolete pentru a elimina microorganismele – în principal formele lor vegetative. Acesta foloseşte 210-328 nm lungime de undă, 254 nm fiind cea mai activă. Distingem sterilizatoarele folosind radiaţii UVA (cele mai slabe), UVB şi UVC (cele mai puternice).
Razele UV fac parte din spectrul radiaţiilor solare, razele UVA îndeosebi ajungând la suprafaţa pământului. Razele UVB sunt cele împotriva cărora încercăm să protejăm pielea vara, deoarece sunt cancerigene şi provoacă arsuri (pătrund adânc în dermă, mai adânc decât UVA).
Radiaţia naturală UVC nu atinge suprafaţa Pământului – din fericire, pentru că ar fi mortală pentru noi.
Cu toate acestea, radiaţia UVC este folosită în lămpile sau dispozitivele bactericide numite sterilizatoare UV.
Putem, totuşi, să numim aceste produse sterilizatoare? Acest lucru nu este atât de evident – conform definiţiei organizaţiilor americane EPA sau FDA, acestea sunt dispozitive pentru dezinfectare (sursa: www.fda.gov), nu pentru sterilizare, deoarece rezultatul funcţionării lor nu corespunde cerinţelor pentru sterilitate:
„Un produs sanitar UV igienizează obiectele prin expunerea la lumina ultravioletă (UV). Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului, un produs sanitar este un produs care reduce, dar nu elimină, microorganismele din mediul inanimat, până la nivelurile considerate sigure, aşa cum sunt determinate de codurile sau reglementările de sănătate publică. Doar sterilizarea propriu-zisă, ceea ce face o autoclavă, constă, într-adevăr, în eliminarea organismelor microbiologice.” (sursa: www.nailsmag.com).
Deja din afirmaţia mai sus menţionată rezultă că sterilizatorul UV nu poate fi utilizat în lupta împotriva COVID-19, deci nu este o metodă fiabilă de sterilizare a instrumentelor. În plus, lămpile şi alte dispozitive UV nu trebuie utilizate pe piele. Să reamintim dezavantajele acestor dispozitive:
Scopul sterilizării este eliminarea completă a microorganismelor – inclusiv a sporilor. Abia atunci putem vorbi despre sterilitate. Între timp, radiaţiile UV, modificând structura acizilor nucleici microbieni, funcţionează în principal asupra formelor lor vegetative.
Razele ultraviolete din dispozitiv se propagă liniar şi microbii pot supravieţui cu uşurinţă în locuri „umbrite”. Radiaţia nu pătrunde adânc în substanţele solide şi lichide. Aceasta înseamnă că dispozitivul sterilizează eficient doar aerul (putând fi, astfel, utilizat ca produs auxiliar). Poate fi folosit şi pe suprafeţe netede, dar şi aici există rezerve – sursa de radiaţii trebuie să fie foarte aproape de suprafaţă, deoarece intensitatea acesteia scade în funcţie de distanţă.
Sterilizatoarele UV nu pot fi utilizate pentru sterilizarea echipamentelor medicale sau cosmetice, deoarece nu există nicio garanţie că radiaţiile vor ajunge pe toată suprafaţa instrumentelor, chiar dacă aranjarea instrumentelor va fi schimbată în timpul procesului.
Razele din spectrul UV sunt împărţite în trei tipuri. Expunerea prelungită la radiaţiile UVA accelerează îmbătrânirea pielii, adânceşte ridurile şi determină decolorarea pielii. La rândul lor, razele UVB deteriorează ADN-ul, duc la arsuri solare şi pot provoca, de asemenea, cancer de piele. Razele UVC, cu cea mai scurtă undă şi cea mai mare energie, distrug foarte repede materialul genetic (sursa: www.bbc.com).
Prin urmare, utilizarea sterilizatoarelor UV necesită prudenţă. Nu folosi lămpi UV pentru a dezinfecta pielea, deoarece acestea pot deteriora ţesutul. De asemenea, pot provoca iritaţii oculare sau conjunctivită.
Când dezinfectăm suprafeţele cu radiaţii UVC (adică cele mai puternice), un alt dezavantaj este timpul de expunere îndelungat al suprafeţei pe care dorim să o dezinfectăm la radiaţii. Expunerea la razele UV ar trebui să dureze cel puţin 8 ore (sursa: www.medonet.pl).
În cadrul inspecţiilor efectuate de angajaţii instituţiilor sanitare şi epidemiologice nu sunt recunoscute sterilizatoarele UV ca dispozitive care asigură o sterilizare 100% eficientă.
În schimb, aceste instituţii recomandă utilizarea sterilizatoarelor profesionale – cum sunt autoclavele pe bază de abur. Acest lucru se aplică tuturor tipurilor de facilităţi medicale, precum şi saloanelor de înfrumuseţare, studiourilor de manichiură şi pedichiură, saloanelor de tatuaje şi piercing etc.
Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la măsurile de combatere a coronavirusului se concentrează în principal pe principiile igienei personale şi igienei locurilor în care ne desfăşurăm activitatea, pe menţinerea unei distanţe sigure faţă de alte persoane şi pe listarea substanţelor şi dispozitivelor a căror utilizare poate elimina virusul de pe o suprafaţă specifică.
Îndrumările recente ale OMS privind purtarea măştilor rămân la fel, deşi purtarea lor în locuri publice este încă obligatorie în unele ţări. Conform OMS, măştile trebuie purtate de:
Cu toate acestea, întrucât unele guverne impun obligaţia de a purta măşti în spaţiile publice, OMS a emis un document cu recomandări, care facilitează utilizarea corectă a măştilor.
OMS subliniază că măştile medicale profesionale ar trebui utilizate în primul rând de personalul medical. De asemenea, avertizează împotriva riscului de auto-infecţie în cazul înlăturării necorespunzătoare a măştii, reutilizării măştii de unică folosinţă sau creării sentimentului de falsă securitate de către persoanele care poartă măşti (sursa: www.who.int).
Mijlocul de bază pentru combaterea coronavirusului este igiena – spălarea mâinilor cu apă şi săpun timp de minimum 20 de secunde sau dezinfectarea acestora cu un produs care conţine minimum 60% alcool; în plus, este necesară şi dezinfectarea suprafeţelor atinse frecvent în locuri publice.
Sterilizarea echipamentelor medicale şi cosmetice este, de asemenea, extrem de importantă. Dispozitivul recomandat pentru sterilizare este autoclava, adică un sterilizator pe bază de abur sub presiune.
Agentul de sterilizare din interiorul camerei autoclavei închise ermetic este aburul la 121 sau 134 de grade Celsius. O temperatură atât de ridicată este posibilă datorită presiunii corespunzătoare. Astfel, aburul asigură distrugerea proteinelor tuturor microorganismelor, atât ale formelor lor vegetative, cât şi ale sporilor.
Autoclava este un echipament obligatoriu pentru spitale, cabinete medicale şi stomatologice şi de medicină estetică, fiind recomandat de inspectorii sanitari şi în saloanele de înfrumuseţare.
Mai ales în epoca pandemiei, grija pentru sterilitatea instrumentelor folosite este crucială. Pentru a ajuta la combaterea acestei situaţii, Enbio, în calitate de producător de autoclave, susţine spitalele, cabinetele medicale şi saloanele de înfrumuseţare în combaterea pandemiei cu o tehnologie de ultimă oră şi o eficienţă garantată.
Într-o autoclavă se poate steriliza o mare varietate de instrumente. Desigur, este recomandat să verificaţi sensibilitatea unora dintre acestea la o temperatură ridicată sau umiditate înainte de a le supune sterilizării. De obicei, producătorii instrumentelor menţionează pe ambalajul fiecărui instrument dacă acesta poate rezista la temperaturi ridicate sau nu.
Într-o autoclavă se pot steriliza atât instrumentele medicale şi cosmetice, dar şi măşti, ochelari, articole de zi cu zi – spre exemplu, chei.
Să ne amintim că multe companii încearcă să câştige bani de pe urma crizei existente prin vânzarea produselor lor, promovându-le ca fiind utile în lupta împotriva coronavirusului. Mai multe magazine şi platforme de vânzare online au eliminat deja o mulţime de oferte ai căror creatori se bazează pe frica şi ignoranţa clienţilor.
De aceea, merită întotdeauna să verificaţi sursele de informaţii, să căutaţi mai degrabă surse medicale decât populare, să ascultaţi medicii şi experţii în domeniu şi să aveţi încredere doar în acele produse care sunt certificate şi care au o eficienţă dovedită.