(P) Terapia fotodinamică – Ce este și ce aplicații are în medicină?

Terapia fotodinamică este o formă de terapie modernă ce utilizează lumină artificială (în special laserul) la lungimi de undă controlate și o substanță chimică fotosensibilă pentru a distruge celulele afectate sau maligne în diferite tipuri de afecțiuni.
  • Publicat:
(P) Terapia fotodinamică - Ce este și ce aplicații are în medicină?
(P) Terapia fotodinamică - Ce este și ce aplicații are în medicină?

Terapia fotodinamică este o formă de terapie modernă ce utilizează lumină artificială (în special laserul) la lungimi de undă controlate și o substanță chimică fotosensibilă pentru a distruge celulele afectate sau maligne în diferite tipuri de afecțiuni, din domenii variate, precum: dermatologie, oftalmologie, oncologie sau stomatologie.

Substanța se aplică localizat, de obicei pe piele, dar și pe alte tegumente, acolo unde există semne ale afecțiunii. Fasciculul laser este direcționat precis asupra celulelor anormale și stimulează această substanță, care are rolul de a distruge celulele periculoase.

Prin intermediul acestei proceduri non-invazive, se pot elimina țintit celulele bolnave, fără a afecta țesutul sănătos din jur, evitându-se în plus, intervențiile chirurgicale invazive. Terapia fotodinamică are de asemenea, efecte antimicrobiene, reușind să elimine bacterii localizate, bacterii rezistente la antibiotice, chiar și virusuri sau fungi.

Iată care sunt principalele tipuri de afecțiuni care pot fi tratate cu ajutorul terapiei fotodinamice:

1) Afecțiuni dermice – Terapia fotodinamică este eficientă în cazul unor afecțiuni dermice variate. Poate trata cu eficiență în special acneea severă, dar și psoriazis, herpes, veruci induse de virusul HPV și alte boli dermatologice inflamatorii sau infecțioase.

2) Afecțiuni onco-dermatologice – Cu ajutorul acestei proceduri se pot trata leziuni pre-canceroase, precum: carcinomul bazocelular, Boala Bowen sau keratoza actinică. Este o formă de tratament mai eficientă, pentru că pe lângă efectul de eliminare a celulelor anormale, prezintă și un avantaj cosmetic față de alte proceduri, nerămânând cicatrici pe piele.

3) Afecțiuni oncologice – Terapia laser este folosită pentru ameliorarea simptomelor și pentru tratarea anumitor tipuri de cancer, cum sunt: limfomul cutanat avansat cu celule T, cancerul esofagian, carcinomul cu celule scvamoase sau cancerul mamar. Tratamentul se realizează în două etape.

Mai întâi, pacientului i se administrează (oral, cutanat sau intravenos) un medicament fotosensibilizant. După 24-72 ore, medicamentul părăsește organismul, rămânând atașat doar de celulele canceroase. Atunci începe etapa a doua, când medicul curant aplică laserul în zonele cheie pentru a distruge aceste celule maligne. Avantajul major este că sistemul imunitar nu trebuie să fie suprimat.

4) Afecțiuni oftalmologie – Terapia fotodinamică laser se utilizează cu succes și în cazul anumitor afecțiuni oftalmologice grave, cum sunt: degenerescența maculară legată de vârstă, hemangiomul coroidian, membranele neovasculare sau osteomul coroidian. Pacientului i se injectează intravenos un medicament fotosensibil, care este activat la nivelul retinei de un laser non-termic. Laserul se aplică țintit, în zona vătămată pentru a elimina celulele anormale.

5) Parodontoză și alte afecțiuni stomatologice – În cazul tratamentelor stomatologice, este vizat efectul antibacterian al laserului asupra bacteriilor dăunătoare din cavitatea orală. Pacientului i se aplică mai întâi o substanță fotosensibilă, care este apoi activată de laserul medical. În acest fel, sunt eliminate 99% din bacterii, realizându-se o sterilizare rapidă și eficientă.

Există mai multe afecțiuni stomatologice ce pot fi tratate prin terapia fotodinamică laser: periimplantita, vindecarea infecțiilor de la nivelul canalului radicular dentar, alveolita postextracțională, utilizându-se și în procedurile endodontice.

Terapia fotodinamică prezintă numeroase aplicații în medicină, cu efecte pozitive pentru pacienți. Cu ajutorul acesteia are loc tratarea eficientă și în general nedureroasă a unor zone lezate sau afectate de diferite boli. Avantajul major este că laserul se concentrează doar pe celulele anormale, limitând distrugerea celulelor sănătoase. Un alt avantaj este că această procedură nu provoacă cicatrici.

Terapia are în schimb efecte secundare, precum roșeața pielii, distrugerea limitată a celulelor normale adiacente celor lezate și nu poate pătrunde în adâncimea tegumentelor. Procedura se poate aplica doar asupra straturilor celulare superficiale.

Această procedură este realizată numai după consult medical amănunțit și la recomandarea unui medic specialist.

Urmărește CSID.ro pe Google News