Pacienții afectați de valul de caniculă. Ce pot indica slăbiciunea, oboseala excesivă și dificultățile de concentrare

Valurile de caniculă prognozate de meteorologi sunt un pericol pentru pacienții cu afecțiuni endocrinologice.
  • Publicat:
Pacienții afectați de valul de caniculă. Ce pot indica slăbiciunea, oboseala excesivă și dificultățile de concentrare
Pacienții afectați de valul de caniculă. Ce pot indica slăbiciunea, oboseala excesivă și dificultățile de concentrare

Valurile de caniculă prognozate de meteorologi pentru această vară atrag un pericol suplimentar pentru persoanele care suferă de afecțiuni endocrinologice. Medicii avertizează că temperaturile ridicate și umiditatea pot exacerba simptomele unor afecțiuni deja existente, iar persoanele care suferă de diabet sau hipertiroidism trebuie să își monitorizeze cu atenție starea de sănătate.

„Temperaturile ridicate și deshidratarea pot determina simptome similare celor din diverse afecțiuni endocrine, precum oboseală marcată și transpirație excesivă, fapt ce face necesară diferențierea între prezența unei afecțiuni endocrine și manifestări datorate per primam caniculei”, explică Dr. Andreea Nuță, medic specialist endocrinologie.

Boli endocrinologice în care canicula exacerbează simptomele

Astfel, hipotiroidismul, caracterizat printr-o producție insuficientă de hormoni tiroidieni, poate duce la oboseală accentuată, somnolență și capacitate de concentrare redusă.

„Pe de altă parte, hipertiroidismul, care implică o producție excesivă de hormoni tiroidieni, poate determina o toleranță scăzută la temperaturi crescute, transpirație excesivă și palpitații. În cazul hipertiroidismului, simptomele pot include, de asemenea, nervozitate, pierdere în greutate și insomnie, acestea putând fi agravate de temperaturile ridicate”, adaugă Dr. Nuță.

„Glandele suprarenale sunt responsabile de răspunsul organismului la stres, inclusiv stresul termic. Pacienții cu insuficienta adrenală trebuie să ofere un grad sporit de atenție hidratării corespunzătoare în timpul sezonului cald, deshidratarea severă putând declanșa criza adrenală, situație care necesită prezentare de urgență într-un serviciu medical de endocrinologie și care se manifestă prin slăbiciune severă, confuzie, dureri abdominale, greață, vărsături și valori scăzute ale tensiunii arteriale”, explică Dr. Andreea Nuță.

Diabetul este o altă afecțiune endocrină care necesită o gestionare atentă pe timpul verii. Simptomele care trebuie monitorizate includ sete excesivă, urinare frecventă și senzație de oboseală.

Pentru a gestiona aceste afecțiuni în timpul verii, este esențial ca pacienții să urmeze câteva sfaturi importante, precum hidratarea constanta și evitarea plimbărilor in timpul celor mai calde ore ale zilei.

În cazul pacienților cu diabet, monitorizarea constantă a nivelului de zahăr din sânge este vitală, în timp ce pentru cei cu hipotiroidism sau hipertiroidism, menținerea unei comunicări constante cu medicul curant este esențială deoarece este posibil să fie necesară ajustarea dozelor de medicamente în funcție de simptomele resimțite. În cazul insuficienței suprarenale, este absolut necesară purtarea unui card medical sau a unei brățări de identificare pentru a informa personalul medical în caz de urgență.

Urmărește CSID.ro pe Google News