Drumul unui pacient de la diagnosticul de cancer la tratament poate fi uneori anevoios, însă timpul rămâne un factor important în parcursul bolii. Tocmai de aceea, după stabilirea diagnosticului și a tratamentului, fiecare etapă trebuie să se desfășoare conform unui plan foarte bine pus la punct și care nu ține cont de pauze sau vacanțe, subliniază Dr. Crina Seceac, medic specialist oncologie medicală.
În lupta cu cancerul, timpul poate face de multe ori diferența, tocmai de aceea sunt importante controalele regulate și stabilirea unui diagnostic într-o fază incipientă a bolii. Din momentul confirmării diagnosticului și al planului de tratament, fiecare etapă se desfășoară după un calendar bine stabilit.
De la confirmarea diagnosticului de cancer și până la tratament e posibil să treacă destul timp. În primul rând, pentru că este necesară confirmarea histopatologică a tipului de cancer, procedură care durează între 10 zile până la o lună, în funcție de complexitate și de resursa umană a laboratorului de anatomie patologică. Urmează stabilirea stadiului corect de boală prin investigații imagistice complexe (CT, RMN, PET-CT) pentru ca pacientul să poată beneficia de tratamentul potrivit, explică Dr. Crina Seceac, medic specialist oncolog.
Sunt mulți factori care pot să ducă la întârzierea unui diagnostic sau tratament. În perioada vacanței de vară cu atât este mai important unde se adresează pacientul și dacă acel serviciu medical are la dispoziție medici care să acopere toată perioada anului fără pauze care să influențeze un debut de tratament sau continuarea acestuia.
„Orice amânare de lungă durată a tratamentului are impact negativ asupra evoluției bolii, astfel că, atunci când este posibil, tratamentul oncologic trebuie administrat respectând periodicitatea specifică fiecărei scheme terapeutice”, adaugă Dr. Crina Seceac.
Astfel, medicul poate amâna administrarea tratamentului doar în situația în care sunt modificări ale analizelor, iar astfel de intervale sunt, de obicei, de scurtă durată.
Potrivit medicului Crina Seceac, pacienții pot să se bucure de o scurtă pauză atât timp cât starea clinică le permite, iar tratamentul nu este afectat. Înainte de a planifica o vacanta în țară sau în străinătate, pacientul ar trebui să discute cu medicul oncolog curant.
Unii pacienții aflați în cursul tratamentelor oncologice sunt perfect capabili să aibă o viață socială normală, astfel că pot continua să meargă la serviciu și, implicit, în vacanțe.
Chiar și în aceste zile de relaxare, e important însă ca pacienții să urmeze o dietă echilibrată, fără excese, cu evitarea toxicelor, a conservanților și a alimentelor procesate.
Totodată, tratamentele oncologice în regim ambulator, în special tratamentele orale, trebuie să fie administrate conform recomandărilor.
Expunerea la soare trebuie să fie făcută cu precauție, doar în orele cu indice UV scăzut și obligatoriu cu protejarea pielii, feței și a zonelor expuse cu creme de protecție solară 50+. Pacienților li se recomandă purtarea de îmbrăcăminte din fibre naturale și evitarea expunerii prelungite la soare în lunile de vară precum și purtarea de pălării.
Trebuie avut în vedere că sunt anumite tratamente oncologice cresc sensibilitatea pielii la razele UV, existând risc de arsuri. În plus, pacienții care sunt în curs de radioterapie sau cei care au încheiat-o recent trebuie să evite expunerea la radiațiile solare a zonelor iradiate, a explicat dr. Crina Seceac.
În ceea ce privește procedurile de balneofizioterapie, pacienții oncologici ar trebui mai întâi să solicite un consult la medicul specialist balneolog, deoarece pot exista restricții.