Majoritatea băieților își încheie procesul de creștere până la vârsta de 16 ani. Unii pot continua să crească încă 3-5cm în anii adolescenței târzii, iar mușchii vor continua să se dezvolte până la maturitate. Băieții par să crească într-un ritm incredibil, ceea ce poate face orice părinte să se întrebe: Când încetează băieții să mai crească? Cresc băieții și în anii adolescenței târzii?
Conform KidsHealth, majoritatea băieților își finalizează creșterea până la vârsta de 16 ani. Unii pot continua să mai crească un pic în anii adolescenței târzii, iar mușchii lor vor continua să se dezvolte până la maturitate.
Băieții trec printr-o perioadă de creștere accelerată în timpul pubertății. Cu toate acestea, ritmul de creștere poate varia mult, deoarece băieții trec prin pubertate la vârste diferite. Vârsta la care un băiat intră în pubertate nu afectează cât de înalt va fi în final, dar influențează momentul în care începe și se oprește creșterea.
Băieții se împart, de obicei, în două categorii:
Ambele categorii câștigă, de obicei, aceeași înălțime medie, dar cei care se maturizează târziu tind să crească mai rapid pentru a recupera timpul pierdut. La cel mai rapid ritm de creștere în timpul pubertății, băieții ating aproximativ 92% din înălțimea lor de adult. Băieții care au întârzieri de creștere înainte de pubertate câștigă totuși aceeași înălțime medie în timpul pubertății, dar nu recuperează complet deficitele dinainte.
Citește și: Greutatea ideală în funcție de înălțime și sex: câte kilograme e normal să ai dacă ești femeie sau bărbat
Pentru bărbații americani cu vârsta de 20 de ani și peste, înălțimea medie ajustată în funcție de vârstă este de 1,75cm.
La 10 ani, începutul cel mai timpuriu al pubertății, jumătate dintre băieți vor avea o înălțime sub 1,38cm. Iată înălțimile medii, conform unui tabel CDC din 2000:
Genele ambilor părinți joacă un rol esențial în determinarea înălțimii și creșterii, atât la băieți, cât și la fete. Alți factori precum dieta, nivelul de activitate și nutriția mamei în timpul sarcinii influențează, de asemenea, înălțimea. Metoda mid-parental este o modalitate de a prezice cât de înalt va fi un copil. Adunați înălțimile părinților, apoi împărțiți suma la 2.
De exemplu, pentru un băiat cu un tată de 1,77cm și o mamă de 1,57cm:
177 + 157 = 334
334 : 2 = 167
Disclaimer: Nu este un rezultat exact, căci copilul poate fi mai înalt sau mai scund față de predicțiile făcute prin această metodă.
Da, băieții și fetele cresc diferit. Băieții tind să crească mai rapid în copilărie și, în medie, sunt mai înalți decât fetele. La fete, înălțimea atinge vârful la aproximativ doi ani după începutul pubertății, care începe de obicei între 8 și 13 ani. Unele fete ating vârful înălțimii în jurul vârstei de 14 sau 15 ani. Băieții, însă, pot crește până la 16 ani, dar au cea mai mare creștere între 12 și 15 ani.
Posibile cauze includ:
Foto: shutterstock