Pansamentele compresive și importanța completării tratamentului cu drenaj limfatic

Unul dintre cele mai simple tratamente pentru cazurile de limfedem, limforee, boală venoasă cronică și ulcere varicoase este reprezentat de pansamentul compresiv inelastic multistratificat. Terapia de compresie este o metoda neinvazivă, ușor de aplicat și care nu trebuie să lipsească în tratarea acestor afecțiuni.

Atunci când acesta este efectuat de către un profesionist cu experiență, rezultatele se văd de la o săptămână la alta. Mai mult, dacă terapia de compresie este combinată și cu ședințe de drenaj limfatic, starea pacienților se îmbunătățește și mai rapid, practic se înjumătățește timpul de vindecare.

Importanța tratamentului prin compresie

Tratamentul prin compresie se poate realiza în mai multe feluri, după cum urmează: ciorapi compresivi, bandaje elastice și/sau neelastice și prin compresiune intermitentă pneumatic (metodă relativ nouă) pentru a realiza o tromboprofilaxie.

Pansamentele compresive sunt concepute pentru a aplica presiune constantă și controlată asupra membrului afectat, cu scopul de a reduce edemul și implicit inflamația. Ele pot fi clasificate în funcție de gradul de compresie și de materialele din care sunt fabricate. Însă, pentru edemele cronice, ca primă etapă a tratamentului folosim neapărat compresia inelastică pentru reducerea volumului gambei (gambelor) și pentru evitarea iritării tegumentului. Ciorapii compresivi și bandajele elastice sunt cele mai întâlnite tipuri de pansamente utilizate în practică, dar este foarte important să fie aplicate doar după ce ne asigurăm că nu există niciun tip de leziune, iar tegumentul nu mai este inflamat. Prin presiunea aplicată membrelor afectate, circulația sângelui și circulația din sistemului limfatic se îmbunătățesc.

Importanța aplicării terapiei de compresie constă în faptul că este influențată în mod benefic hemodinamica fluxului venos, astfel:

– reduce vasodilatația patologică a venelor.
– simulează efectele valvelor venoase inapte și le redă eficienţa funcțională.
– reduce volumul venos, crește fluxul de sânge intravascular.
– reduce refluxul venos
– crește activitatea fibrinolitică a peretelui venos, reducând astfel riscul de tromboză.

Deși ciorapii compresivi sunt mijloace mai accesibile pentru pacienți, întrucât sunt disponibili pentru achiziție în magazine specializate, pansamentele comprezive realizate de catre medici și asistenți medicali sunt mai eficiente în episoade acute, deoarece ele sunt realizate în funcție de patologia fiecărui pacient, ținând cont de vârsta și de comorbiditățile fiecărui pacient, iar posibilitatea de a se obține un mediu steril – mai ales în cazurile de ulcerații – face ca aceste pansamente să fie recomandate mai mult decât ciorapii compresivi.

Oricare dintre aceste metode se folosește, această terapie realizează o compresie atât asupra sistemului venos superficial, cât și asupra celui profund, îmbunătățindu-se funcția de pompă musculară prin care se reduce astfel presiunea venoasă și a edemelor.

Acest tip de tratament este indicat în: durere sau alte disconforturi (ce cuprind: arsurile, senzațiile de greutate, crampele), edeme, hemoragii variceale, flebite superficiale recurente, ulcerații sau chiar dermatite de stază.

Printre beneficiile pansamentelor compresive, enumerăm:

– Redistribuirea presiunii: Pansamentele compresive distribuie presiunea uniform pe membrul afectat, ajutând la reducerea edemului și a stazei.

– Îmbunătățirea circulației: Prin aplicarea presiunii, pansamentele compresive facilitează revenirea sângelui către inimă și stimulează drenajul limfei.

– Prevenirea recidivelor: Utilizarea regulată a pansamentelor compresive poate ajuta la menținerea funcționalității membrului afectat.

Deși pansamentele compresive sunt esențiale în gestionarea afecțiunilor cu edem și stază limfatică, completarea  terapiei cu drenaj limfatic poate aduce beneficii suplimentare. O practică adesea trecută cu vederea, drenajul limfatic ascunde un secret fascinant: capacitatea de a detoxifia și revitaliza organismul în moduri uimitoare. Această tehnică delicată este concepută pentru a stimula eficient sistemul limfatic al corpului, un element esențial al sistemului imunitar și pentru a elimina toxinele. Prin ușoare mișcări de masaj și presiune, drenajul limfatic ajută la eliminarea fluidelor stagnante și a toxinelor din țesuturi, facilitând astfel eficiența circulației limfatice. Prin eliminarea toxinelor se reduce riscul de boli și infecții, iar astfel starea generală a organismului este îmbunătățită.

În plus, drenajul limfatic poate fi deosebit de util pentru persoanele care suferă de umflături ale membrelor, retenție de apă sau celulită.

Alături de drenajul limfatic obținut cu ajutorul dispozitivelor profesionale, drenajul limfatic manual este o tehnică terapeutică non-invazivă, utilizată pentru a stimula drenajul limfei din țesuturi. Acesta implică mișcări ușoare și ritmice, efectuate manual de către terapeut, pentru a direcționa limfa către nodurile limfatice și către sistemul circulator.

Beneficiile drenajului limfatic includ:

  • Îmbunătățirea circulației limfatice: Drenajul limfatic ajută la eliminarea fluidelor stagnante din țesuturi, reducând edemul și inflamația.
  • Stimularea sistemului imunitar: Prin eliminarea toxinelor și a deșeurilor din țesuturi, drenajul limfatic poate sprijini sistemul imunitar al organismului.
  • Relaxare și confort: Tehnicile delicate folosite în drenajul limfatic oferă o senzație de relaxare și confort pacienților.
  • Previne limfedemul după mastectomie;
  • Reduce simptomele fibromialgiei;
  • Ameliorează insuficiența venoasă cronică;
  • Ameliorează simptomele artritei reumatoide;
  • Reduce celulita;
  • Elimină depunerile de grăsime;
  • Ameliorează senzația “picioarelor grele”;
  • Îmbunătățește calitatea somnului, etc.

Pentru a obține cele mai bune rezultate în tratamentul afecțiunilor limfatice și venoase, este important să se integreze corect pansamentele compresive cu drenajul limfatic. Astfel, se poate realiza o abordare care să vizeze atâ treducerea edemului și a stazei limfatice, cât și îmbunătățirea funcționalității și a calității vieții pacienților.

Citește și: Drenajul limfatic, perfect pentru detoxifiere şi sănătate

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Mirela Galdi - Asistent medical
Mirela Galdi este Asistent Medical licențiat în Asistență Medicală, Specialitatea Medicină Generală, cu o experiență de 27 de ani în cadrul Centrului Medical de Diagnostic, Tratament Ambulator și Medicină Preventivă și de 3 ani în Clinica Vascularte, Clinică de Medicină Vasculară. Din ...
citește mai mult