În anul 2011, un bărbat din Oregon, Statele Unite, pe nume Rob Summers, s-a ridicat din scaunul cu rotile, după ce un accident de maşină îl lăsase paralizat de la brâu în jos.
Minunea s-a întâmplat datorită stimulilor electrici aplicaţi măduvei spinării. În 2012, ştiinţa a mai făcut un pas în lupta cu paralizia. Sau mai bie zis, un sprint!
Savanţii de la Swiss Federal Institute of Technology au mers mai departe cu cercetările şi au reuşit să-i facă pe şoarecii de laborator paralizaţi, nu doar să se ridice pe propriile membre, dar să şi urce scări sau să alerge.
Cum a fost posibil? Aceştia au fracturat coloana vertebrată a mamiferelor în două locuri în aşa fel încât mesajele primite de creier să nu mai poată ajunge la picioare pentru a le pune în mişcare.
Apoi, le-au injectat anumite substanţe care să le stimuleze nervii din zonă, le-au aplicat stimuli electrici şi apoi i-au împins de la spate. Rezultatele au fost uimitoare însă, spun specialiştii, este nevoie de mai multe experimente pe subiecţi umani pentru ca, pe viitor, acest mixt terapeutic să poată fi brevetat.
Citeşte şi: Speranta pentru persoanele paralizate: se vor putea misca cu un stimulator electric al maduvei
Minune vie: barbat paralizat, vindecat prin stimulare epidurala
Kate Moss, paralizată! Nu-şi mai poate mişca o mână