Cărbunele medicinal este o pastilă pe care majoritatea dintre noi o avem dosită prin dulăpiorul cu medicamente. O înghițim mai ales când avem stări de balonare și gaze în exces, dar studii recente arată că această pastilă neagră are și alte beneficii. De exemplu, știai că este un remediu eficient împotriva diareei? Sau că poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol ori la eliminarea toxinelor din rinichi?
Potrivit prospectului, cărbunele medicinal este un supliment natural recomandat în caz de tulburări digestive, balonare sau flatulență. Cărbunele activ își dovedește eficiența rapid, absorbind gazele intestinale, având totodată proprietăți detoxifiante și de eliminare a disconfortului abdominal.
Altfel spus, acest supliment atrage ca un magnet toxinele și gazele intestinale, ajutând la eliminarea cu ușurință a acestora prin intermediul materiilor fecale.
Persoanele cu boală cronică renală pot beneficia de pe urma administrării cărbunelui medicinal, arată un studiu. De asemenea, reduce numărul de toxine prezente în rinichi și previne creșterea nivelului de uree.
Alte studii arată că valorile colesterolului pot fi aduse la normal prin administrare de cărbune medicinal. Potrivit specialiștilor, cărbunele activ se leagă de moleculele de grăsime și previne acumularea acestora pe vasele de sânge. Astfel, riscul de boli cardiovasculare este redus semnificativ.
Un alt beneficiu al cărbunelui medicinal poate consta în ameliorarea simptomelor specifice trimetilaminuriei (sindromul mirosului de pește), o afecțiune genetică în care o substanță numită trimetilamină determină apariția unui miros corporal extrem de neplăcut, de pește putrezit.
Persoanele cărora le lipsește o enzimă ce transformă trimetilamina într-un compus inodor se confruntă cu o acumulare a acestei substanțe în corp, care este excretată prin transpirație, urină și respirație.
Cărbunele medicinal ar putea fi un ajutor în cazul acestora, deoarece se leagă de anumite substanțe din corp și poate atenua mirosul neplăcut. De asemenea, studii recente au arătat că o combinație între modificările alimentare, anumite medicamente și administrarea în paralel de cărbune medicinal este cea mai eficientă în combaterea sindromului mirosului de pește.
Cărbunele activat poate fi administrat de urgență când o persoană ia o supradoză de aspirină, paracetamol, fenobarbital, antimalarice, carbamazepine sau sedative.
Studiile arată că 50-100 mg de cărbune medicinal administrate în primele 5 minute după supradoza de medicamente reduce cu până la 74% riscul de intoxicație.
Important de menționat însă este faptul că nu este eficient în toate cazurile de supradozaj. De exemplu, cărbunele medicinal nu are aproape deloc efect în cazul intoxicației cu alcool, metale grele, fier, litiu, potasiu etc.
Unele persoane folosesc cărbune medicinal și pentru albirea dinților. Atenție însă – studiile arată că folosirea de cărbune activ pentru albirea dinților nu numai că nu este eficientă, ci și periculoasă.
Potrivit British Dental Association, albirea dinților cu pudră de cărbune activ crește riscul de pătare a dinților sau gingiilor, subțiază smalțul și favorizează apariția sensibilității dentare și a cariilor.
Deși este considerat sigur pentru consum în majoritatea cazurilor, sunt persoane care pot prezenta reacții adverse după ce iau cărbune medicinal.
Printre cele mai frecvente astfel de reacții se numără vărsăturile (mai ales dacă în comprimatele cu cărbune se regăsește și sorbitolul).
Rareori, cărbunele medicinal poate duce la ocluzie intestinală, cu precădere la persoanele care suferă de tulburări de motilitate intestinală, iau medicamente anticolinergice, opioide sau doze mari de cărbune.
Potrivit prospectului, nu se recomandă administrarea de cărbune activ în caz de obstrucții intestinale, intervenții chirurgicale recente sau hemoragii intestinale.
De reținut și faptul că acțiunea anumitor medicamente poate fi diminuată din cauza cărbunelui medicinal, așa că se recomandă precauție și sfatul medicului înainte de administrarea acestuia.