Pediculoza: simptome, complicaţii şi greşeli de tratament

Pediculoza este infestaţia cu paduchi. Ea poate apărea la toate mamiferele cu sânge cald, inclusiv la oameni. Pediculoza datează încă din preistorie şi rămâne o problemă majoră în întreaga lume.
  • Publicat:
Pediculoza: simptome, complicaţii şi greşeli de tratament

Pediculoza este infestaţia cu paduchi. Ea poate apărea la toate mamiferele cu sânge cald, inclusiv la oameni. Pediculoza datează încă din preistorie şi rămâne o problemă majoră în întreaga lume.

Cum se transmite şi cum evoluează boala am aflat de la medicul ginecolog Erna Stoian. Uite ce spune specialistul pentru CSID!

Există mai multe tipuri de pediculoză:

  • Pediculosis capitis – păduchii se găsesc la nivelul capului.  Este mai frecventă la copiii preşcolari şi la cei din şcoala elementară, cu vârsta între 3-10 ani. Poate crea un stres psihologic major pentru copil şi părinţi şi poate duce la absentarea de la cursuri.
  • Pediculosis corporis – păduchii trăiesc şi depun ouă pe haine, ei fiind prezenţi la nivelul pielii numai când se hrănesc. Pot genera prurit şi chiar alergii.
  • Phtirius pubis –Denumiţi şi paduchi pubieni, păduchi laţi, lăţei sau crabi, se răspândesc prin contact sexual sau prin folosirea lenjeriei sau prosoapelor infestate.

Simptomele pediculozei 

Principalul simptom al infestării cu păduchi este pruritul – mâncărimea. Intensitatea pruritului variază de la persoană la persoană, unele putând face şi reacţii alergice

Pe lângă prurit, simptomatologia variază. În primul rând în funcţie de tipul de pediculoză prezent.

  • Pediculosis capitis poate fi observată pe firele de păr. Ouale sunt albe, rotunde sau ovalare şi sunt ataşate de firul de păr, aproape de rădăcină. Datorită scărpinarii frecvente pot apărea leziuni de grataj, iar acestea se pot infecta.
  • Pediculoza pubiană determină prurit în zona genitală, in jurul anusului, axilar, palpebral. În urma muşcăturilor pot aparea leziuni mici, gri-albăstrui, ce pot persista chiar şi după ce infecţia a fost eradicată.
  • Pediculis corporis determină apariţia unor leziuni pruriginoase la nivelul braţelor, taliei, trunchiului. Insectele şi ouăle lor se găsesc pe haine.

Pediculoza nu se vindecă fără tratament.  Acesta trebuie repetat la 7-10 zile, iar asta pentru a distruge şi insectele apărute din ouăle neomorate. Tratamentul trebuie să fie aplicat imediat după observarea infestaţiei.


Pediculoza capului şi cea pubiană pot fi eliminate cu loţiuni, şampoane, creme, care conţin substanţe nocive pentru păduchi, uneori şi cu medicaţie orală. Trebuie trataţi toţi partenerii sexuali din ultima lună.

Pediculoza corpului este distrusă prin spălarea hainelor în apă fierbinte, la peste 60 de grade.

La unele persoane la care pruritul se menţine, chiar şi după eliminarea pediculozei, iar asta datorită unei reacţii alergice. În general, se pot folosi creme cu corticoizi şi se pot administra antihistaminice orale.

Greşeli de tratament

Persoanele care locuiesc în aceeaşi casă sau au luat contact cu pesoane diagnosticate cu pediculoză trebuie să se trateze profilactic.

Dacă pediculoza recidivează, trebuie să fie tratate din nou toate persoanele din locuinţă.

  • Partenerii sexuali ai persoanelor cu pediculoză pubiană trebuie să urmeze un tratament. De asemenea, se recomandă testarea pentru boli cu transmitere sexuală.
  • Nerespectarea tratamentului şi nerepetarea la 7-10 zile este principala cauză de recidivă.
  • Copiii din şcoli trebuie educaţi să nu împartă căciulile şi şepcile.
  • Nu trebuie să aveţi contact sexual pâna la eradicarea infecţiei.
  • Pediculoza capilară poate fi vindecată prin tunderea completă, dar această soluţie nu este social acceptată.

Complicaţiile pediculozei

,,Complicaţiile pediculozei nu sunt grave. Gratajul frecvent poate determina apariţia unor leziuni la nivelul tegumentului, care se pot infecta, iar cele de la nivel genital pot creşte riscul de contaminare a altor infecţii cu transmitere sexuală. La unele persoane pot să apară hiperpigmentări, iar acestea pot persista perioade îndelungate”,  adaugă medicul Erna Stoian pentru CSID.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult