Exista vesti bune: oftalmologia a evoluat intr-atat, incat multe dintre bolile de ochi pot fi vindecate. Interventiile chirurgicale nu mai sunt riscante, iar rezultatele sunt sigure si de durata. Anestezia este locala, operatiile dureaza cel mult o jumatate de ora si se fac sub lupa microscopului, cu instrumente miniaturale, dar performante, iar vederea revine aproape instantaneu. Si, bineinteles, cea mai de varf tehnologie este laserul, care poate rezolva probleme grave de vedere.
Interventii cu laser
Cea mai spectaculoasa aplicatie a laserului in oftalmologie este cea pentru rezolvarea definitiva a miopiei, hipermetropiei si astigmatismului. Interventia este controlata de trei computere, iar pentru pacient nu exista nici un fel de risc. Daca, de exemplu, clipeste in timpul operatiei, computerul opreste automat emisia razei laser. Aparatul are o camera de luat vederi minuscula, care urmareste orice miscare a ochiului. Interventia dureaza circa 20 de minute, iar pacientul pleaca acasa imediat, pe propriile picioare.
Principiul laserului
Laserul sculpteaza corneea, ii da o alta raza de curbura, in asa fel incat lumina sa fie centrata in mijlocul retinei. Dupa operatie, viciile de refractie (miopia, hipermetropia si astigmatismul) sunt corectate 100%.
Pasii operatiei
1 Datele pacientului se introduc in computer, iar acesta calculeaza cu mare precizie cat va actiona laserul asupra corneei.
2 Ochiul care urmeaza sa fie operat este anesteziat. In timpul interventiei, pacientul va ramane treaz si va colabora permanent cu chirurgul, anestezia fiind locala.
3 Globul ocular este fixat cu un inel special, iar pe cornee se face un „capacel”, cu un aparat numit microcheratom.
4 Raza laser slefuieste corneea, circa un minut, in functie de dioptrie. Cu cat dioptria este mai mare, cu atat creste si timpul de actionare a laserului.
5 Ochiul este spalat, iar apoi „capacelul” facut pe cornee se asaza la loc.
6 Pentru evitarea infectiilor, in ochiul operat se pun picaturi cu antibiotice imediat dupa interventie.
7 Pacientul pleaca acasa, pe propriile picioare, la o ora dupa interventie.
Rezultate
Dioptria este adusa la 0, adica pacientul vede perfect dupa aceasta operatie, iar boala nu poate reaparea. Cu alte cuvinte, rezultatul este pentru toata viata, pacientul scapa de ochelari pentru totdeauna. Dupa interventia laser, ochiul se vindeca complet dupa 4, 5 luni si atunci se observa rezultatul final. Este cea mai noua tehnica oftalmologica in rezolvarea pacientilor cu vicii de refractie grave, care nu beneficiaza de tratamentul laser. De putin timp, aceasta metoda este folosita cu succes si in clinicile din Romania. Marele avantaj al implantului cu lentila negativa este acela ca le reda pacientilor o vedere perfecta si ii scapa pentru tot restul vietii de ochelarii incomozi si inestetici cu lentile groase, care deformeaza imaginea si scad campul vizual.
Principiul lentilei negative
Lentila negativa este minuscula si se implanteaza in interiorul ochiului. Ea se prinde cu doua cleme de iris si inlocuieste ochelarii, ramanand permanent acolo. Lentila este atat de fina, incat pacientul nu ii va simti niciodata prezenta.
Pasii operatiei
Lentilele cu putere negativa sunt personalizate si se fabrica special pentru fiecare pacient in parte. Datele acestuia sunt trimise la o clinica din strainatate, specializata in fabricarea acestui tip de lentila. Pacientul este anesteziat local si asista la propria operatie. Printr-o incizie milimetrica, lentila este introdusa in ochi si prinsa de iris cu cele doua cleme. In cazul in care ochiul nu va suporta lentila, ea va fi scoasa fara nici o greutate. Pacientul pleaca acasa imediat dupa operatie.
Rezultate
Apar imediat dupa implantarea lentilei cu putere negativa si sunt spectaculoase. Pacientul vede perfect, iar dioptria este redusa la 0, definitiv. Pret: 3.100 lei/ochi