Pericolele din spatele ţigărilor electronice: infarct, cancer, pneumonie

Mulţi au renunţat la ţigările obişnuite pentru a nu le mai fi afectată sănătatea, dar iată ce pericole ascund cele electronice.
  • Publicat:
Pericolele din spatele ţigărilor electronice: infarct, cancer, pneumonie
FOTO: 123rf.com / Pericolele din spatele ţigărilor electronice: infarct, cancer, pneumonie

Utilizarea ţigărilor electronice creşte cu o treime riscul de a face infarct, avertizează cercetătorii. Aceste dispozitive şi-au câştigat popularitatea în rândul fumătorilor, dar folosite pe termen lung, acestea pot avea un impact semnificativ asupra sănătăţii. Deşi se vorbeşte despre potenţialele beneficii, să nu uităm că şi acestea prezintă o listă de efecte negative.

Studiul prezentat la conferinţa Colegiului American de Cardiologie, din New Orleans, este unul dintre cele mai mari studii făcute în privinţa ţigărilor electronice. Experţii Universităţii de Kansas au examinat datele de la peste 90.000 de utilizatori de ţigări electronice. Astfel, au descoperit că persoanele care fumau în fiecare zi erau cu 34% mai predispuşi să sufere un infarct spre deosebire de cele care nu foloseau aceste device-uri şi care aveau un risc crescut cu 29 de procente.

Autorul studiului, Dr. Mohinder Vindhyal susţine că ”sunt foarte puţine aspecte cunoscute în privinţa bolilor cardiovasculare şi utilizării ţigărilor electronice. Aceste date sunt reale şi ar trebui să fim conştienţi de pericolele din spatele ţigărilor electronice”.

Specialitul susţine că studiul nu a fost perfect, dar majoritatea utilizatorilor de ţigări electronice au fost fumători de-a lungul vieţii şi de acolo se pot trage problemele de inimă. Însă, echipa sa de cercetători a făcut tot posibilul să menţioneze utilizatorii de ţigări electronice care fumau şi ţigări obişnuite. Aşadar, o treime din cei 90.000 de utilizatori de ţigări electronice consumau şi ţigări obişnuite.

Analiza iniţială a sugerat că 56% dintre utilizatorii de ţigări electronice se confruntau cu un risc rescut de infarct spre deosebire de cei care nu le foloseau. Dar în cazul persoanelor care fumau tutun regulat, se putea observa o creşetere de 165% a riscului de infarct. Mai mult, s-a descoperit că utilizatorii de ţigări electronice erau predispuşi la depresie şi anxietate.

Ţigările electronice: de ce sunt dăunătoare?

Aromele regăsite în ţigările electronice pot deteriora vasele de sânge la fel cum o fac şi bolile de inimă, arată o cercetare publicată în luna iunie. Chimicalele folosite pentru a aroma vaporii, precum scorţişoară, banane, căpşuni pot cauza inflamaţii la nivelul celulelor din artere, vene şi inimă. Astfel, corpul reacţionează într-un mod care mimează semnalele incipiente ale bolilor de inimă, infarctului sau accidentului vascular cerebral, arată un studiu realizat de Universitatea din Boston. Alte studii recente sugerează că utilizarea ţigărilor electronice poate cauza mutaţii ale ADN-ului care pot duce la cancer sau chiar permit bacteriei care cauzează pneumonia să ajungă mai uşor în plămâni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult