Pericolul expunerii ochilor la radiaţiile ultraviolete

Expunerea la soare poate avea efecte nocive şi asupra ochilor, nu doar asupra pielii. Vezi ce afecţiune oculară poate fi cauzată de expunerea la radiaţiile UV.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pericolul expunerii ochilor la radiaţiile ultraviolete

Sindromul de ochi uscat este o afecţiune oculară a cărei prevalenţă globală este cuprinsă între 20 şi 50%. Cauzele sunt diverse, de la factorii de mediu, reducerea frecvenţei clipitului când stăm în faţa calculatorului, purtarea lentilelor de contact, diverse medicamente (contraceptive orale, antihipertensive, antihistaminice etc.) până la factori hormonali sau chiar anumite boli imune, precum artrita, lupusul sau sclerodermia.

Un alt factor mai puţin cunoscut al sindromului de ochi uscat, dar şi al altor leziuni oculare, este expunerea prelungită la radiaţiile ultraviolete.

Senzaţia permanentă de uscăciune, mâncărime şi arsură la nivelul ochilor, sensibilitatea la lumină (fotosensibilitatea), lăcrimarea excesivă şi înroşirea ochilor sunt doar câteva dintre simptomele acuzate de persoanele care se confruntă cu sindromul de ochi uscat.

Expunerea ochilor la radiaţiile UV şi sindromul de ochi uscat

Majoritatea oamenilor înţeleg, probabil, legătura dintre radiaţiile ultraviolete şi cancerul de piele, însă mai puţini sunt conştienţi de conexiunea dintre radiaţiile UV şi leziunile oculare.

În realitate, există mai multe afecţiuni oculare cauzate sau agravate de expunerea la radiaţiile UV, iar incidenţa lor este în creştere.

Sindromul de ochi uscat este mai răspândit în rândul persoanelor de peste 40 de ani şi în special în rândul femeilor.

Cu toate acestea, afecţiunea este în creştere şi în rândul tinerilor, iar studiile recente raportează simptome la 30 până la 65% dintre angajaţii care lucrează la birou şi la 25% dintre elevii de liceu.

Mai mult, printre factorii care determină alarmant această boală se numără: terapia hormonală de substituţie, bolile autoimune, sarcina, menopauza, unele medicamente uzuale, lentilele de contact sau utilizarea dispozitivelor digitale.

Astfel, evaporarea crescută de la nivelul suprafeţei oculare indusă de radiaţiile solare din timpul verii şi ecranele luminoase ale dispozitivelor electronice sunt factori ce contribuie la apariţia sindromului de ochi uscat.

Cum poate fi prevenit sindromul de ochi uscat

Trebuie menţionat că sindromul de ochi uscat nu beneficiază de un tratament curativ, deci nu poate fi vindecat sau tratat cauzal, însă simptomele determinate de această afecţiune oculară pot fi ameliorate, iar calitatea vieţii pacientului poate fi astfel îmbunătăţită şi complicaţiile pot fi prevenite, respectând anumite recomandări.

Printre acestea amintim:

  • Creşterea frecvenţei clipitului
  • Evitarea fumului de ţigară
  • Evitarea expunerii directe la aerul condiţionat
  • Folosirea ochelarilor de protecţie în cazul folosirii îndelungate a dispozitivelor electronice
  • Plasarea ecranului computerului cu 10-20 de grade sub nivelul ochilor, pentru a reduce evaporarea, prin micşorarea suprafeţei oculare expuse
  • Folosirea lacrimilor artificiale care oferă un plus de hidratare pe parcursul zilei şi un confort sporit

Lacrimi artificiale care asigură protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete

Piaţa de lacrimi artificiale este vastă, cuprinzând peste 50 tipuri diferite de lacrimi artificiale, iar trendul general este de a oferi lacrimi fără conservanţi.

O noutate sunt însă lacrimile artificiale fără conservanţi care conţin actinoquinol şi acid hialuronic, o combinaţie care ajută la ameliorarea simptomatologiei din sindromul de ochi uscat şi protejează împotriva razelor UV. 

Aceste picături oftalmice elimină senzaţia de disconfort, lubrifiază, calmează şi hidratează ochii uscaţi sau obosiţi din cauza factorilor externi, precum vântul, poluarea, praful, radiaţiile ultraviolete, aerul condiţionat.

De asemenea, astfel de lacrimi artificiale sunt perfect compatibile cu lentilele de contact, putând fi aplicate direct pe acestea, oferind un confort sporit celor care lucrează intens în faţa calculatorului, sunt implicaţi în activităţi sportive sau îşi petrec o mare parte a timpului în călătorii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult