Persoanele supraponderale, mai predispuse polipilor colorectali

Persoanele obeze şi supraponderale sunt mai predispuse la a dezvolta polipi colorectali, afecţiune ce precede, de obicei, cancerul colorectal.
  • Publicat:
Persoanele supraponderale, mai predispuse polipilor colorectali
Cuprins
  1.  
  2.  

Persoanele obeze şi supraponderale sunt mai predispuse la a dezvolta polipi colorectali, afecţiune ce precede, de obicei, cancerul colorectal.

Potrivit unui cercetări aparţinând savanţilor de la Imperial College, Londra, şi care a implicat participarea a peste 100.000 de persoane şi colectarea datelor din 23 de studii efectuate anterior în Europa, Statele Unite şi Asia, există o legătură mai mult decât evidentă între indicele de masă corporală şi riscul de a avea polipi la nivelul colonului.

Persoanele cu un indice al masei corporale de peste 25 sunt supraponderale, iar cele având un indice care depăşeşte valoarea 30 sunt obeze, conform standardelor lansate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Calculează-ţi şi tu AICI indicele de masă corporală!

Toate studiile luate în calcul de cercetătorii britanici au arătat acelaşi lucru: polipii colorectali apar cu precădere la persoanele supraponderale şi obeze. 22% dintre aceste persoane au polipi la nivelul colonului, comparativ cu un procent de 19% din rândul persoanelor având o greuate normală. Aceste formaţiuni pot fi depistate cu ajutorul colonoscopiei, o investigaţie care se realizează cu anestezie generală.

Într-un raport al American Journal of Gastroenterology, specialiştii recomandă colonoscopia la intervale regulate în rândul persoanelor obeze şi supraponderale, iar U.S. Preventative Services Task Force, o entitate guvernamentală, recomandă acest tip de screening pentru toate persoanele trecute de 50 de ani.

Polipi depistaţi la nivelul colonului

În Marea Britanie, screeningul pentru cancerul de colon este asigurat de serviciul naţional de sănătate începând cu vârsta de 60 de ani şi până la 69 de ani. Noile descoperiri sugerează că screeningul ar trebui efectuat pe o categorie de persoane mult mai specifică.

Experţii mai recomandă ca persoanele obeze să beneficieze regulat de colonoscopii complete, din pricina riscului mare de cancer de colon pe care îl au. Aceste persoane au tendinţa de a dezvolta polipi în zona superioară a colonului, acolo unde sigmoidoscopia nu ajunge.

Sigmoidoscopia este o metodă minim invazivă de examinare a intestinului gros, de la rect şi până la zona terminală a colonului.

Atenţie însă! Viteza de avansare a cancerului nu depinde de indicele de masă corporală. Prin urmare, odată ce plipii sunt identificaţi, fie că vorbim despre persoane obeze sau supraponderale, fie că vorbim despre persoane cu greutate normală, ei trebuie urmăriţi îndeaproape.

Citeşte şi: Pregătiţi-vă colonul cu o zi înainte de colonoscopie, altfel faceţi DEGEABA analiza!

NU aşteptaţi să faceţi 50 de ani pentru prima colonoscopie!

Medicii recomandă: colonoscopia salvează vieţi

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult