Un nou studiu ştiinţific susține că expunerea la pesticide este la fel de dăunătoare precum fumatul în ceea ce privește riscul de cancer.
Studiul publicat în jurnalul „Frontiers in Cancer Control and Society”, a descoperit o legatură strâns legată între prezența pesticidelor și mai multe tipuri de cancer. Printre acestea se regăsesc inclusiv: leucemia, limfomul non-Hodgkin, cancer la vezica urinară, plămân și cancerul pancreatic.
Pesticidele ar putea crește riscul de cancer la fel de mult ca fumatul
„Am descoperit că fiecare tip de cancer este afectat. Deci, totul este influențat de pesticide. Se aseamănă foarte mult cu ceea ce vezi în fumat. Dacă fumați mai mult, creșteți riscul pentru fiecare cancer, chiar și atunci când unele dintre acestea sunt mai vizate decât altele”, a declarat Isain Zapata, PhD, profesor asistent de cercetare și statistică la Universitatea Rocky Vista și autor principal al studiului, pentru Healthline.
Pesticidele sunt produse chimice folosite pentru combaterea dăunătorilor care ar putea pune în pericol culturile agricole. Din păcate, multe dintre acestea pot fi periculoase pentru sănătatea noastră generală, îndeosebi pentru sistemul nervos, sistemul hormonal, piele, ochi și plămâni.
Este important de menționat faptul că nivelurile de pesticide pot varia între producători și regiuni, iar unele legume pot avea niveluri mai ridicate de pesticide decât altele. Iată câteva legume în care se pot regăsi pesticide: strugurii de toate tipurile, merele, castraveții, roșiile, ardeii iuți și dulci, cartofii, spanacul și alte frunze verzi, broccoli și conopidă, morcovii sau vinetele.
Expunerea la pesticide poate afecta orice persoană, dar, în special, copiii. Așadar, când cumperi produse alimentare de pe piață, asigură-te pe cât posibil că acestea nu conțin substanțe chimice nocive și nu uita să speli corect fiecare aliment în parte!
Cum se spală corect fructele și legumele?
Experții în domeniul sănătății și siguranței alimentare, inclusiv Food and Drug Administration (FDA) și Centers for Disease Control (CDC), recomandă ferm consumatorilor să nu urmeze sfaturi după ureche (oțet, suc de lămâie sau etc) și să continue să folosească apă simplă.
Produsele cu coaja fermă și poroasă, cum sunt merele, lămâile și perele sau legumele rădăcinoase cum sunt cartofii, morcovii și napii, pot fi curățate cu o perie curată și moale pentru a te asigura că îndepărtezi orice urmă de murdărie din porii acestora.
Legumelor cu frunze verzi (salata verde, spanacul, prazul și legumele crucifere, cum sunt varza de Bruxelles și varza chinezească) ar trebui să li se îndepărteze stratul exterior, apoi să fie scufundate într-un bol cu apă rece, înmuiate și scurse bine.
Alimentele delicate, cum sunt fructele de pădure, ciupercile și alte tipuri de alimente care se pot degrada mai ușor, pot fi curățate cu grijă, utilizând doar un jet constant de apă.