Daca optezi pentru o interventie chirurgicala de indepartare a varicelor, este bine sa stii ca o buna perioada dupa, vei avea nevoie de recuperare locala. Trebuie sa porti pantaloni lungi, si sa te feresti de efort. La inceput, vor ramane niste urme maronii, ca rezultat al excizarii venelor inflamate, insa cu timpul vor disparea, si pielea se va vindeca.
De fapt, ce se intampla? Muschii membrelor inferioare, in special cei aflati in zona gambelor, imping sangele de la periferie catre inima, prin intermediul venelor si al capilarelor. In interiorul acestor vase, exista mici valve care previn stagnarea sangelui si care opresc circulatia lui in sens invers, asigurand drenarea. In cazul varicelor, aceste valve nu functioneaza asa cum ar trebui sa o faca. Sangele stagneaza si cauzeaza inflamarea venei in anumite zone. Din aceasta pricina, presiunea creste si rezulta dilatarea venei. La inceput par capilare sparte, apoi capata aspect inestetic si ingreuneaza circulatia periferica. Ca sa stii daca ai sanse sa suferi de vene varicoase, acorda atentie urmatoarelor simptome:
– cazuri de varice in familie (fapt care sporeste sansele de a face varice)
– dureri surde ale picioarelor (presiune acumulata in urma stagnarii sangelui in membrele inferioare, cauzeaza dureri locale, nu intense, ci mai degraba sacaitoare)
– vene groase, rasucite sau cu aspect de sfoara (venele varicoase se pot reliefa prin piele, in vreme ce capilarele sparte abia se observa)
Solutii la indemana oricui
1) Patreaza o greutate fireasca, sanatoasa
Kilogramele in plus reprezinta o modalitate de a mari presiunea asupra membrelor inferioare, mai ales ca acestea suporta intreaga masa corporala. In timp, aceasta presiune cauzeaza slabirea peretilor venelor, si ele se pot sparge.
2) Evita sa stai cu picioarele incrucisate!
Aceasta pozitie incetineste circulatia sangelui si creste deasemenea presiunea in interiorul venelor de la picioare.
3) Roteste-ti gleznele si intinde picioarele!
Trebuie sa faci periodic, de cat mai multe ori pe zi acesta miscare, in cazul in care stai mult timp pe scaun, sau imobilizata. Daca este posibil, fa scurte plimbari ct de des poti. Miscarea incurajeaza circulatia sangelui si mentine venele sanatoase.
4) Poarta intotdeuna incaltaminte pe masura!
Daca ti-ai cumparat o pereche de cizme sau de pantofi care iti plac la nebunie, insa sunt cu un numar mai mic, evita sa le incalti. Faptul ca nu sunt pe masura, va cauza problemne de circulatie din cauza ca piciorul va fi strans, fapt ce ingreuneaza circulatia periferica; sangele ca stagna, si venele au sanse mari ca in timp, sa devina varicoase.
5) Poarta tocuri cat mai rar!
Vorimd espre tocurile subtiri, foarte lungi, care chinuie piciorul si cresc tensiunea locala a sangelui. Evita pe cat posibil astfel de incaltaminte, eventual poart-o numai la petreceri si la evenimente speciale. Exista si tocuri mai putin periculoase, si anume cele ortopedice sau cele nu foarte inalte, insa trebuie sa tii cont de natura siluetei tale si de obiceiurile vestimentare pe care le ai.
6) Dormi desculta!
in timpul noptii, gratie somnului, trupul se afla intr-o stare de relaxare deosebita, fapt pentru carem si piciarele trebuie sa fie la fel. Ciorapii inalti, cu banda elastica, ingreuneaza circulatia periferica, astfel ca e mai bine sa ii eviti, si sa lasi piciorul liber.
7) Maseaza picioarele dupa baie
Masajul, nu trebuie intotdeuna sa fie facut de catre un specialist. De aceea, in acest caz, este foarte bine sa il faci chiar tu. Foloseste crema sau ulei de corp. Masajul efectuat periodic va stimula circulatia sangelui si va preveni stagnarea acestuia in vene, si in ultima instanta, aparitia varicelor.
Articol exclusiv online