În ultimii zece ani am devenit din ce în ce mai delăsători. Poate nu asta v-ați așteptat să citiți, dar delăsarea aceasta sau comoditatea sau obiceiurile zilnice au dus la o creștere constantă de cazuri de diabet, în acești ultimi ani. În România, în 2021, erau 800.000 de persoane cu diabet, dar aici vorbim doar de pacienții diagnosticați. La nivel mondial se estimează că jumătate din cazuri nu au fost diagnosticate încă.
Ce facem după ce primim diagnosticul de diabet? Fiți sinceri cu voi înșivă și răspundeți-vă la întrebarea: vă regăsiți în situații în care spuneți lucruri similare cu: „Păi eu la o masă dacă nu mănânc trei- patru felii de pâine cel puțin simt că nu am mâncat nimic!” sau „Nu pot fără dulciuri! Măcar să ciugulesc un pic ceva dulce„.
Vrem să tragem un semnal de alarmă și să vă spunem că diabetul este o afecțiune ce poate fi însoțită de complicații, una din cele mai grave complicații fiind piciorul diabetic. Mai departe puteți lua atitudine și trata cu seriozitate recomandările medicilor sau puteți să vă încercați norocul și să sperați că nu veți face parte din cei aproximativ 15% dintre pacienții cu diabet ce au complicații precum piciorul diabetic. Dar aveți în vedere că 80% din cazurile de pacienți cu picior diabetic ajung la amputarea unui membru, iar statisticile arată că în decurs de maxim doi ani 50% din pacienții ce au suferit o primă amputație ajung și la o a doua astfel de intervenție.
În România la fiecare oră se amputează un picior la un pacient cu diabet și cu picior diabetic.
Piciorul diabetic este o urmarea diabetului și constă în leziuni și ulcerații apărute la nivelul membrelor inferioare; au potențial crescut de infectare. Piciorul diabetic este o urmare a nivelului prea mare de zahăr din sânge care practic contribuie la distrugerea vaselor de sânge și a nervilor.
Diabetul este o afecțiune ce necesită o supraveghere îndeaproape, zilnică de cele mai multe ori, de către pacient tocmai pentru a ține sub control factorii ce ar putea conduce la declanșarea altor complicații. Printre factorii de risc pentru declanșarea piciorului diabetic se numără:
Pacienții cu picior diabetic se vor confrunta cu simptome precum:
În multe cazuri poate părea dificil să arăți medicului sau chiar farmacistului picioarele, din diferite motive ca jenă sau disconfort date de aspect și/ sau miros, dar pentru a evita agravarea simptomelor faceți abstracție de sentimente precum rușinea și apelați cu toată încrederea la personalul medical ce vă poate îndruma către soluții ce vă pot ajuta pe termen lung și vă pot încetini evoluția piciorului diabetic.
În cazul în care această afecțiune evoluează se poate ajunge la alte complicații precum:
De multe ori leziuni aparent banale sunt lăsate să evolueze și prin urmare ajung la medic în momentul în care situația s-a complicat. Încercați pe cât posibil să nu lăsați să evolueze leziunile din piciorul diabetic, oricât de banală vi s-ar părea dumneavoastră!
În primul rând dacă vă confruntați deja cu complicații ca piciorul diabetic acordați atenție sporită îngrijirii zilnice a picioarelor:
Dacă nu știți cum să abordați corect problema piciorului diabetic discutați cu medicul de familie ce vă poate îndruma către un podiatru. Podiatrul este acel cadru medical, poate fi chiar medicul dumneavoastră de familie, care previne, diagnostichează și tratează toate problemele medicale ale piciorului. El face parte din echipa de îngrijire a pacienților cu diabet și cu picior diabetic.
Dacă ați fost diagnosticat cu diabet și vreți să evitați complicațiile ca piciorul diabetic puteți face acasă următoarele lucruri:
Foto: Shutterstock.