Piciorul diabetic, complicații și îngrijire: „80% din cazuri ajung la amputarea unui membru”

Piciorul diabetic este o urmare a nivelului prea mare de zahăr din sânge care practic contribuie la distrugerea vaselor de sânge și a nervilor.
Piciorul diabetic, complicații și îngrijire: „80% din cazuri ajung la amputarea unui membru”
Piciorul diabetic: complicații și îngrijire. „80% din cazurile de pacienți cu picior diabetic ajung la amputarea unui membru”

În ultimii zece ani am devenit din ce în ce mai delăsători. Poate nu asta v-ați așteptat să citiți, dar delăsarea aceasta sau comoditatea sau obiceiurile zilnice au dus la o creștere constantă de cazuri de diabet, în acești ultimi ani. În România, în 2021, erau 800.000 de persoane cu diabet, dar aici vorbim doar de pacienții diagnosticați. La nivel mondial se estimează că jumătate din cazuri nu au fost diagnosticate încă.

Ce facem după ce primim diagnosticul de diabet? Fiți sinceri cu voi înșivă și răspundeți-vă la întrebarea: vă regăsiți în situații în care spuneți lucruri similare cu: Păi eu la o masă dacă nu mănânc trei- patru felii de pâine cel puțin simt că nu am mâncat nimic!” sau „Nu pot fără dulciuri! Măcar să ciugulesc un pic ceva dulce„.

Vrem să tragem un semnal de alarmă și să vă spunem că diabetul este o afecțiune ce poate fi însoțită de complicații, una din cele mai grave complicații fiind piciorul diabetic. Mai departe puteți lua atitudine și trata cu seriozitate recomandările medicilor sau puteți să vă încercați norocul și să sperați că nu veți face parte din cei aproximativ 15% dintre pacienții cu diabet ce au complicații precum piciorul diabetic. Dar aveți în vedere că 80% din cazurile de pacienți cu picior diabetic ajung la amputarea unui membru, iar statisticile arată că în decurs de maxim doi ani 50% din pacienții ce au suferit o primă amputație ajung și la o a doua astfel de intervenție.
În România la fiecare oră se amputează un picior la un pacient cu diabet  și cu picior diabetic.

Ce este piciorul diabetic?

Piciorul diabetic este o urmarea diabetului și constă în leziuni și ulcerații apărute la nivelul membrelor inferioare; au potențial crescut de infectare. Piciorul diabetic este o urmare a nivelului prea mare de zahăr din sânge care practic contribuie la distrugerea vaselor de sânge și a nervilor.

Factori de risc pentru piciorul diabetic

Diabetul este o afecțiune ce necesită o supraveghere îndeaproape, zilnică de cele mai multe ori, de către pacient tocmai pentru a ține sub control factorii ce ar putea conduce la declanșarea altor complicații. Printre factorii de risc pentru declanșarea piciorului diabetic se numără:

  • glicemia oscilantă– factor ce crește riscul de neuropatie diabetică- nervii sunt distruși din cauza valorilor mari ale glicemiei pe o perioadă lungă de timp. Neuropatia duce la uscarea pielii și la apariția crăpăturilor, dar și la pierderea sensibilității de la nivelul picioarelor, astfel că pacienții nu mai simt, spre exemplu durere, când apare o leziune, ceea ce contribuie la agravarea problemei și la favorizarea infectării leziunii.
  • valoarea indicelui de masă corporală mai mare de 25 (suprapondere sau obezitate);
  • consumul de alcool și de tutun– reduce fluxul sanguin, îngustează vasele de sânge și reduce elasticitatea pereților arteriali.

Simptome picior diabetic

Pacienții cu picior diabetic se vor confrunta cu simptome precum:

  • înțepături la nivelul picioarelor;
  • amorțeală și furnicături, în special pe perioada nopții sau în perioadele de repaus;
  • sensibilitatea la atingere este diminuată;
  • la atingere picioarele sunt reci;
  • durere la nivelul membrelor inferioare;
  • glezne și picioare umflate;
  • răni ce se vindecă greu sau răni care prezintă scurgeri;
  • bătături, călcâie uscate sau unghii încarnate;
  • miros neplăcut, persistent;
  • infecții fungice;
  • culoare modificată a pielii de la nivelul picioarelor.

Complicațiile piciorului diabetic

În multe cazuri poate părea dificil să arăți medicului sau chiar farmacistului picioarele, din diferite motive ca jenă sau disconfort date de aspect și/ sau miros, dar pentru a evita agravarea simptomelor faceți abstracție de sentimente precum rușinea și apelați cu toată încrederea la personalul medical ce vă poate îndruma către soluții ce vă pot ajuta pe termen lung și vă pot încetini evoluția piciorului diabetic.
În cazul în care această afecțiune evoluează se poate ajunge la alte complicații precum:

  • infecții la nivelul pielii sau la nivelul oaselor;
  • apariția abceselor;
  • deformări ale picioarelor (ceea ce duce la îngreunarea deplasării);
  • gangrena diabetică- necrozarea degetelor ca urmare a infectării cu germeni a zonelor de țesut slav vascularizate;
  • piciorul Charcot- slăbirea oaselor până la punctul de fracturare. Nervii fiind afectați pacientul nu simte aceste fracturi, iar în timp piciorul se deformează;
  • amputație- infecția piciorului este neglijată și evoluează până la un stadiu avansat, iar tratamentele uzuale nu mai pot salva piciorul.

Îngrijirea piciorul diabetic

De multe ori leziuni aparent banale sunt lăsate să evolueze și prin urmare ajung la medic în momentul în care situația s-a complicat. Încercați pe cât posibil să nu lăsați să evolueze leziunile din piciorul diabetic, oricât de banală vi s-ar părea dumneavoastră!
În primul rând dacă vă confruntați deja cu complicații ca piciorul diabetic acordați atenție sporită îngrijirii zilnice a picioarelor:

  • Spălați-vă zilnic cu apă călduță și săpun după care ștergeți-le cu un prosop curat! Acordați atenție inclusiv spațiilor dintre degete (este o zonă cu piele sensibilă unde frecvent apar leziuni)!;
  • Nu puneți ciorapii dacă picioarele nu sunt uscate complet- umezeala favorizează apariția micozelor;
  • Unghiile se taie drept, iar colțurile se rotunjesc cu ajutorul unei pile pentru a evita tăierea accidentală;
  • Pentru a preveni uscarea pielii folosiți o cremă hidratantă, de preferat fără parfum;
  • Utilizați încălțăminte comodă, care să nu vă strângă. Aveți în vedere folosirea ciorapilor de bumbac. E contraindicat mersul desculț sau încălțarea pantofilor fără ciorap. Dacă picioarele vă transpiră schimbați ciorapii ori de câte ori este nevoie.

Dacă nu știți cum să abordați corect problema piciorului diabetic discutați cu medicul de familie ce vă poate îndruma către un podiatru. Podiatrul este acel cadru medical, poate fi chiar medicul dumneavoastră de familie, care previne, diagnostichează și tratează toate problemele medicale ale piciorului. El face parte din echipa de îngrijire a pacienților cu diabet și cu picior diabetic.          

Prevenirea piciorului diabetic

Dacă ați fost diagnosticat cu diabet și vreți să evitați complicațiile ca piciorul diabetic puteți face acasă următoarele lucruri:

  • autoexaminați-vă picioarele;
  • inspectați și țineți sub observație orice posibilă modificare apărută la nivelul degetelor și la zona dintre degete și la zona din colțul unghiei;
  • verificați tălpile picioarelor, inclusiv călcâiele, pentru a vă asigura că nu ați suferit vreo leziune. La nevoie vă puteți ajuta de o oglindă;
  • acordați atenție deosebită oricărei modificări, fie ea bătătură/ bășică, fie tăietură;
  • verificați dacă există modificări de culoare sau de temperatură la nivelul picioarelor;
  • în cazul în care identificați o infecție apelați la personal specializat;
  • renunțați la fumat și la consumul de alcool;
  • introduceți exercițiul fizic zilnic conform unor recomandări specifice primite din partea medicului curant.

Foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Alin Popescu - Medic primar – medicină sportivă
Medic primar – medicina sportiva incepand cu 01.01.2012, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de primariat, in centrul universitar Bucuresti, in sesiunea iunie 2011; Medic specialist medicina sportiva incepand cu 01.01.2007, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de specialitate, ...
citește mai mult