Piele uscată şi crăpată: cauze, tratament, remedii pentru acasă

Dacă te confrunţi cu pielea uscată şi crăpată, iată care sunt principalele cauze şi ce să faci în acest sens.
  • Publicat:
Piele uscată şi crăpată: cauze, tratament, remedii pentru acasă
FOTO: pexels.com / Piele uscată şi crăpată: cauze, tratament, remedii pentru acasă

Multe persoane se confruntă cu pielea crăpată în special în sezonul rece, când temperaturile scăzute duc la urscare pielii de pe mâini, buze şi picioare. Totodată, pielea crăpată poate apărea şi în urma unor afecţiuni ale pielii, precum eczemă sau psoriazis sau pentru că pielea a intrat în contact cu substanţe care provoacă iritaţii. Pielea crăpată mai poate fi şi simptom al unor boli. De exemplu, persoanele care suferă de diabet pot avea călcâiele crăpate. În acest articol vorbim despre cele mai comune cauze ale pielii crăpate de pe mâini, picioare sau buze, dar şi despre tratamente şi remedii care pot fi de ajutor.

Ce este pielea crăpată?

Potrivit Asociaţiei Americane de Dermatologie, fisurile sau tăieturile care marchează pielea crăpată apar atunci când pielea este uscată sau iritată. Pielea uscată sau crăpată poate prezenta:

  • mâncărimi
  • sângerări
  • descuamare

Unele persoane se pot confrunta cu o senzaţie neplăcută odată ce aplică anumite produse pe pielea crăpată şi poate deveni mai sensibilă chiar şi la temperatura apei sau la produsele de curăţat în casă. În general, pielea crăpată poate apărea pe orice zonă a corpului, în special în cele expuse precum mâinile.

Piele crăpată: cauze

Pielea crăpată de pe mâini, picioare şi buze poate apărea din numeroase motive.

Piele uscată. Academia Americană de Dermatologie notează că temperaturile scăzute din timpul iernii şi vântul pot irita pielea. Atunci când umiditatea din aer scade, pielea devine uscată şi începe să crape. Când vremea este rece şi uscată, multe persoane se confruntă cu buze uscate şi crăpate, iar faptul că umezim buzele, le muşcăm sau încercăm să îndepărtăm acele pieliţe nu fac altceva decât să înrăutăţească.

Dermatita de contact. Dermatita de contact este o iritaţie care prezintă mâncărimi şi uscarea pielii atunci când o persoană intră în contact cu o anumită substanţă. Poate apărea dacă individul suferă de alergie sau pur şi simplu pentru că substanţa este toxică sau irită. De exemplu, o persoană care este alergică la latex poate dezvolta alergie de contact atunci când poartă mănuşi din latex. În sezonul gripei, spălatul frecvent pe mâini poate duce la uscarea pielii, mâncărimi sau crăpături, aspecte care se aplică şi în cazul pandemiei de COVID-19.

Eczemă. Persoanele care suferă de eczemă sau dermatită atopică au pielea uscată şi prezintă mâncărimi. Astfel, pielea este roşie şi inflamată, iar scărpinatul va înrăutăţi iritaţia. Eczemele apar atunci când bariera protectoare a pielii permite nu mai este suficient de hidratată.

Psoriazis. Psoriazisul este o afecţiune autoimună care afectează pielea. Persoanele care se confruntă cu această boală au pe corp porţiuni extrem de uscate ale pielii, în general pe scalp sau în jurul încheieturilor. Pe lângă astea, pot apărea şi dureri.

Neuropatia diabetică. Persoanele care suferă de diabet se pot confrunta cu probleme la nivelul picioarelor, iar astfel pielea devine uscată sau crăpată. În urma schimbărilor sistemului nervos, pacienţilor care suferă de diabet le transpiră picioarele mai puţin, iar lipsa hidratării este un factor de risc în acest sens. Astfel, pielea devine uscată şi se pot produce fisuri, în special la nivelul călcâielor.

Tratament

Tratamentul pe care pacientul trebuie să-l urmeze depinde de cauza şi localizarea pielii crăpate. De exemplu, în situaţiile în care pielea crăpată este cauzată de temperaturile scăzute sau spălatul frecvent pe mâini, Academia Americană de Dermatologie recomandă menţinerea pielii hidratată. Imediat după spălatul pe mâini, se poate aplica o cremă de mâini fără parfum, iar ca aceasta să fie eficientă este foarte important să conţină unul dintre următoarele ingrediente:

  • ulei de măsline
  • ulei de jojoba
  • unt de shea
  • acid lactic
  • uree
  • acid hialuronic
  • glicerină
  • lanolină
  • ulei mineral

Dezinfectantele de mâini pe bază de alcool pot produce la rândul lor uscarea pielii, iar astfel medicii dermatologi recomandă întotdeauna aplicarea unei creme hidratante după folosirea lor.

Remedii pentru acasă

Pentru a preveni crăparea pielii, ar trebui evitată spălarea pe mâini cu apă fierbinte. Băile şi duşurile fierbinţi pot agrava pielea uscată sau crăpată. Medicii dermatologi recomandă:

  • spălatul cu apă caldă, nu fierbinte
  • limitarea duşului la cel mult 10 minute
  • spălarea cu o cantitate mică de gel sau cleanser fără parfum
  • aplicarea cremelor hidratante

De asemenea, specialiştii mai recomandă purtarea mănuşilor pentru protejarea mâinilor atunci când:

  • ieşi afară iarna
  • trebuie să stai cu mâinile umede
  • foloseşti chimicale puternice şi alte substanţe
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult