Cum se prinde în greutate şi cum se câştigă în energie mâncând mai multe alimente crude? În primul rând, alimentele crude, cum ar fi legumele, ierburile aromatice şi fructele, sunt energizante şi extrem de bogate în nutrienţi, având multe propietăţi curative şi de menţinere a sănătăţii. Aceasta se datoreaza parţial compoziţiei lor fitochimice.
Componentele fitochimce sunt substanţe naturale bioactive prezente în plante, găsindu-se în cantităţi mai mari în plantele crude, proaspăt recoltate. Când hrana este procesată şi/sau încălzită la temperaturi de cel puţin 47,7 grade Celsius, multe dintre enzimele, fitonutrienţii şi nutrienţii esenţiali natuali sunt distruşi sau devin mai puţin disponibili în stare naturală. De asemenea, gătitul poate produce substanţe chimice, a căror procesare reprezintă un efort suplimentar pentru organele de detoxifiere din corp, precum ficatul, intestinul şi rinichii.
În al doilea rând, enzimele sunt necesare pentru numeroase procese chimice şi metabolice din organism, inclusiv pentru producerea de energie şi detoxifiere. Prin simpla introducere a mai multor alimente crude în dieta noastră, îi oferim corpului din abundenţă enzime esenţiale, nutrienţi şi fibre, toate necesare pentru procesarea alimentelor, detoxifiere, producerea de energie şi funcţionarea la parametri optimi. Ele îi permit organismului să digere mai eficient mâncarea şi să absoarbă cantitatea optimă de nutrienţi pentru fiecare celulă, dar şi să elimine reziduurile şi toxinele.
A ajuta corpul să detoxifice este esenţial pentu pierderea în greutate. Când ficatul este epuizat, iar detoxifierea nu se realizează eficient, rezuduurile şi toxinele se depozitează în celulele grase. Aşadar, cu cât avem mai multe toxine în organism, cu atat sunt necesare mai multe celule grase şi cu atât este mai dificil să slăbim. Acest lucru, poate duce şi la inflamaţii, care pot distruge ţesuturi, şi pot accelera semnele îmbătrânirii. Iar dacă organismul nu digeră, şi nu absoarbe alimentele corect, vom avea carenţe de nutrienţi şi ne vom simţi obosiţi şi extenuaţi.
O dietă cu alimente crude, acţionează, aşadar, pe mai multe căi pentru a ne îmbunătăţi sănătatea: pe de o parte, îi oferă corpului nutrienţi care îl ajută să funcţioneze mai eficient şi să se cureţe, în timp ce, pe de altă parte, evităm alimentele care diminuează eficienţa atât a absorbţiei de nutrieţi, cât şi a detoxifierii.
Hrănind ficatul cu alimente crude, îl ajutăm să-şi îndeplinească mai bine şi alte funcţii cum ar fi echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, reducerea poftelor, eliminarea excesului de hormoni, şi producerea de bilă pentru digerarea grăsimilor şi menţinerea colesterolului la un nivel sănătos. Drept bonus, alimentele crude hidratează şi dau senzaţia de saţietate, ceea ce înseamnă că ne ajută să ne simţim sătui pentru o mai lungă perioadă de timp, interval în care, nivelul de enegie este menţinut la un nivel superior.
Fructele şi legumele, mai ales cele crude cu frunze verzi, pline de clorofilă, au în plus avantajul de a fi incredibil de alcalinizante. Consumul de alimente gătite, procesate, şi produse animale, creşte aciditatea în organism. Prea multe alimente acide pot provoca inflamaţii, scăderea imunităţii şi reducerea nivelurilor de minerale alcaline, cum ar fi calciul şi magneziu. Hrănind corpul zilnic, cu alimente alcalinizante, ajutăm la restabilirea nivelului pH-ului, facilitându-i astfel capacitatea propie de însănătoşire şi regenerare.
De fapt, doar consumând alimente crude, ne supraalimentăm literalmente corpul cu nutrienţii optimi care îl ajută să regenereze şi să se menţină într-o stare perfectă de sănătate. Pe măsură ce aceste alimente ne întineresc, vom descoperi ca pierdem excesul de greutate mai usor, simţindu-ne astfel mai uşori, mai zvelţi şi mai plini de energie.
O dietă cu alimente crude, nu înseamnă neapărat 100% crud. Pentru unii oameni, o dietă cu alimente crude, înseamnă a consuma alimente crude pe parcusul zilei, şi apoi a consuma o masă gătită seara, aşadar, aproximativ 50% alimente crude. Pentru alţii, ar putea însemna 80% crud şi 20% gătit pe parcursul unei zile.
Cheia este ca fiecare să găsească ce i se potriveşte. Poate crezi că acum ai o dietă sănătoasă, dar este probabil să consumi doar 20 – 25% alimente crude. Introducându-ţi mai multe alimente crude în dietă, este posibil să observi o schimbare în bine a stării de sănătate şi să pierzi kilogramel în plus. O cale simplă de introduce alimente crude, hrănitoare, în dietă este să începi ziua cu un smoothie verde sau cu un suc proaspăt. Acestea sunt hidratante şi energizante şi nu agresează sistemul digestiv. O dată ce ai început astfel, încearcă şi supele crude şi salatele.
Include în dietă cât mai alimente crude extraordinare, care să cureţe şi să întinerească organismul. Vei benficia în feul acesta de o mulţime de avantaje:
(Dieta cu Alimente Crude, Christine Bailey – Editura Litera)