Pierderea mirosului este legată de un risc crescut de insuficiență cardiacă, conform unor studii recente

  • Publicat:
Pierderea mirosului este legată de un risc crescut de insuficiență cardiacă, conform unor studii recente

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nu este neobișnuit să apară o pierdere a simțului mirosului. Cercetările arată că aproape una din patru persoane experimentează o afectare olfactivă la începutul vârstei de 50 de ani, iar mai mult de jumătate după 80 de ani.

În timpul pandemiei, mulți au pierdut mirosul din cauza COVID-19. Totuși, chiar și înainte de COVID-19, oamenii de știință au descoperit că pierderea mirosului ar putea prezice sau contribui la dezvoltarea insuficienței cardiace.

Ce spun studiile

Un studiu publicat în „Journal of the American Heart Association” a investigat rolul pe care un simț al mirosului deficitar îl poate juca în sănătatea adulților în vârstă. Cercetătorii au analizat datele a 2.537 de persoane din Studiul Health ABC al Institutului Național de Îmbătrânire, începând din 1997 și 1998. Când participanții s-au înscris în studiu, erau adulți sănătoși, cu vârste între 70 și 79 de ani, și locuiau în America.

Participanții au fost monitorizați de la momentul testării simțului mirosului în 1999 sau 2000, timp de până la 12 ani sau până când au suferit un eveniment cardiovascular sau au decedat. Simțul mirosului a fost testat prin identificarea a 12 elemente dintr-o listă. Un punct a fost acordat pentru fiecare răspuns corect, cu un scor total între 0 și 12.

Cercetătorii au definit un „simț al mirosului slab” ca fiind scorul de opt sau mai puțin, un „simț al mirosului moderat” pentru scoruri de nouă sau zece, și „bun” pentru scoruri de 11 sau 12. Aceștia au căutat o legătură între un simț al mirosului slab și riscul de infarct, accident vascular cerebral, angină, deces cauzat de boala coronariană sau insuficiență cardiacă congestivă. Participanții au fost considerați că suferă de insuficiență cardiacă dacă au fost internați peste noapte din cauza acestei afecțiuni.

Cu cât crește riscul de insuficiență cardiacă la persoanele cu simțul mirosului afectat

Studiul a arătat că persoanele cu un simț al mirosului slab au avut un risc cu aproximativ 30% mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă congestivă comparativ cu participanții cu un „simț al mirosului bun”. Dr. Honglei Chen, autorul principal al studiului și profesor în departamentul de epidemiologie și biostatistică de la Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Michigan, a declarat că nu este încă clar dacă un simț al mirosului slab contribuie la dezvoltarea insuficienței cardiace sau doar o prezice.

Cum poate, așadar, pierderea mirosului să influențeze riscul de insuficiență cardiacă? Datele anterioare sugerează că un simț al mirosului slab este asociat cu îngroșarea arterelor și plăcile arteriale, sugerând că pierderea mirosului poate fi un marker al aterosclerozei, acumularea treptată de placă în artere și cauza principală a bolilor cardiovasculare, explică Dr. Mariell Jessup, ofițer științific și medical șef pentru Asociația Americană a Inimii.

„În plus, când simțul mirosului nostru nu este la fel de puternic, am putea fi mai predispuși să facem alegeri alimentare nesănătoase care agravează factorii de risc existenți, în loc să alegem alimente sănătoase și bogate în nutrienți.”

Acest lucru ar putea contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare în timp, explică ea.

Deoarece un simț al mirosului în scădere este puternic asociat cu îmbătrânirea, la fel cu sindromul insuficienței cardiace congestive (CHF), cea mai simplă interpretare a acestor rezultate este că unele persoane îmbătrânesc într-un ritm mai rapid decât altele, spune cardiologul Dr. Richard Wright.

„Astfel de persoane ar putea să își piardă simțul mirosului și funcția cardiacă mai rapid decât altele, iar prin urmare, corelația observată între aceste două condiții clinice ar putea fi pur și simplu rezultatul unor ritmuri diferite de îmbătrânire, similar cu diferitele vârste la care apare părul gri,” subliniază el.

Relația dintre îmbătrânire și simțul mirosului

Știm că pe măsură ce îmbătrânim, simțul mirosului nostru ar putea începe să scadă treptat, parțial din cauza neurodegenerării, care este de obicei asociată cu boli precum demența și boala Parkinson, spune Dr. Jessup.

„Cu toate acestea, în acest studiu al adulților mai în vârstă, simțul slab al mirosului a fost asociat cu insuficiența cardiacă, în special în rândul celor care au raportat o stare de sănătate foarte bună sau excelentă la început. Acest lucru ridică întrebarea dacă pierderea mirosului ar putea fi un marker al deteriorării sănătății chiar înainte de apariția semnelor mai tradiționale.”

Totuși, aceste date sunt doar preliminare, remarcă Dr. Jessup.

Suntem în mod continuu în căutarea unor markeri timpurii validați și fiabili ai bolilor, spune cardiologul  Jonathan Fialkow. „Dacă putem găsi un test simplu, cum ar fi un test olfactiv și să determinăm dacă individul poate fi în pericol de insuficiență cardiacă în viitor, am putea oferi intervenții în stilul de viață sau tratamente medicale pentru a preveni insuficiența cardiacă,” spune el.

Studiul este intrigant, dar avem nevoie de mult mai multe cercetări înainte de a crea acțiuni bazate pe acest studiu, notează Dr. Fialkow. În mod specific, „Avem nevoie de mai multe studii și observații pentru a determina cât de puternică este afectarea olfactivă comparativ cu alți factori de risc pentru insuficiența cardiacă,” adaugă el.

Acest studiu a fost realizat înainte de COVID, așa că o pierdere a mirosului astăzi ar putea fi din alte motive, cum ar fi contractarea coronavirusului.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”