Pierderi involuntare de urină? Dr. Iosif Niculescu explică soluțiile chirurgicale pentru incontinența urinară

Pierderea involuntară de urină, cu sau fără senzație premergătoare, fenomen care contribuie semnificativ la alterarea calității vieții.
  • Publicat:
Pierderi involuntare de urină? Dr. Iosif Niculescu explică soluțiile chirurgicale pentru incontinența urinară
Dr Iosif Niculescu, foto arhivă

”Există mai multe tipuri de incontineță urinară, dintre care două sunt foarte frecvet întâlnite în practică: incontineța urinară de efort (apare de exemplu la urcatul treptelor, efort fizic, tuse, dans, mers, ridicat în picioare) și incontinența prin mecanisme neurogene (vezică hipercativă) care este cauzată de contracții incontrolabile ale mușchiului vezicii urinare, ce determină nevoia imperioasă de a urina, dar și pierderea de urină” explică dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog. 

 

CSÎD: Ce este incontinența urinară prin vezică hiperactivă?

Dr. Iosif Niculescu: Incontinența urinară prin vezică hiperactivă, are o cauză de cele mai multe ori infecțioasă, adică infecții cronice ale vezicii care pot duce în timp până la cistită interstițială (inflamația cronică a mușchiului vezicii). Dar totodată, există și posibilitatea unor afecțiuni obscure la nivelul terminațiilor nervoase din grosimea peretelui vezical. Nu totdeauna găsim o cauză concretă.”

 Sportul regulat menține sănătoasă musculatura aparatului urinar

CSÎD: Cum să evităm incontinența urinară?

Dr. Iosif Niculescu: Profilaxia este importantă: mod de viață sănătos, evitarea nașterilor traumatice și tratarea afecțiunilor predispozante.

Exercițiile fizice contribuie substanțial la întărirea musculaturii și întârzierea apariției afecțiunii.

CSÎD: Ce soluții chirurgicale sunt pentru a trata incontinența urinară ce apare la efort?

Dr. Iosif Niculescu: Tratarea energică a infecțiilor urinare trebuie, de asemenea, luată în considerare. Din punct de vedere al terapiei propriu-zise incontineța urinară efort este rezervată procedurilor chirugicale care în ultimii 20 ani au devenit simple și eficiente și constau în montarea unei bandelete suburetrale. Este o intervenție minim invazivă care durează maximum 30 min. Se poate face sub anestezie locală.

CSÎD: Ce soluții chirurgicale sunt pentru pacientele care suferă de incontinență urinară din cauza vezicii hiperactive?

Dr. Iosif Niculescu: În cazul incontineței care are la bază o vezica hiperactivă, tratamentul este eminamente medicamentos și are rezultate foarte bune.

În formele incipienete din anumite perioade ale vieții (menopauza, perimenopauză) aplicațiile locale vaginale cu estrogen sau procedurile moderne de rejuvenare vaginală prin terapia vampir, pot ajuta substanțial.

CSÎD: Cum se pregătesc pacientele pentru o intervenție chirurgicală pentru tratarea incontinenței urinare?

Dr. Iosif Niculescu: Pregătirea pacientei pentru intervenția chirugicală sau aplicații locale se face prin aplicații locale cu estrogen.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult