Am întâlnit multe persoane care din cauza pandemiei au început să se confrunte cu pierderile de memorie. Știi ce zic? Parcă îți este dificil să îți amintești ce zi este sau ce aveai programat. Nu ești singur, asta este cert. Pierderile de memorie pot arăta diferit de la o persoană la alta, dar în general, dacă aceste probleme de memorie îți afectează viața, atunci este cazul să ceri ajutor.
Este perfect normal să mai uităm lucruri, mai ales odată cu înaintarea în vârstă, dar în general, aceste pierderi de memorie pot semnala probleme serioase inclusiv Alzheimer sau demență. De asemenea, ele mai pot fi declanșate de depresie și anxietate, două probleme majore care pot afecta indiferent de vârstă și pot avea impact asupra calității vieții. Așadar, cum ne afectează pandemia în acest sens?
Pandemia a schimbat complet ideea de „normalitate”. Chiar dacă ne continuă viața, lucrăm de acasă, nu ne mai vedem prietenii atât de des și nici nu mai ieșim la cină sau cafele așa cum obișnuiam să o facem. Toate aceste lucruri pot produce depresie și anxietate, chiar dacă suntem sau nu afectați direct de coronavirus. Este vorba de stresul prin care trecem, iar acesta ne afectează sănătatea mentală. Atunci când ele apar, pot manifesta probleme cognitive precum pierderile de memorie.
La începutul pandemiei mulți dintre noi ne-am confruntat cu tulburări de somn. Probabil și tu te trezeai în miez de noapte și nu mai puteai dormi. Tulburările de somn apar din cauza stresului, pentru că stăm prea mult în fața televizorului sau pentru că bem prea mult alcool. Un studiu de la Harvard arată că persoanele deprivate de somn sunt mai predispuse la hipertensiune, diabet și boli cardiovasculare. Toate acestea pot afecta și creierul, veste extrem de rea pentru sănătatea creierului și funcția cognitivă.
Sportul este esențial pentru sănătatea corpului și mai ales a minții. În timpul pandemiei, multe persoane au renunțat la această activitate sănătoasă, motiv pentru care memoria a avut de suferit. Există studii care sugerează că persoanele care fac sport au un risc scăzut de a se confrunta cu demența spre deosebire de cei care nu practică.
Din cauza pandemiei de COVID-19, interacțiunile sociale au fost destul de șubrede. În special, persoanele care sunt izolate social, au un risc mai mare de a dezvolta demență spre deosebire de cele care ies cu prietenii și interacționează cu familia.
În pandemie multe persoane s-au confruntat cu depresia care, la rândul ei, este o cauză a pierderilor de memorie. Depresia este o boală tăcută și foarte complexă și este mult mai dificil să gândești limpede, să te concentrezi pe munca ta sau să iei decizii.