Anual, milioane de oameni din intreaga lume sufera de colica renala, iar durerea pe care sunt nevoiti sa o suporte este una dintre cele mai violente, loveste pe neasteptate, iar cei care au simtit-o spun ca de multe ori ea depaseste suferinta din timpul nasterii naturale sau pe cea provocata de fracturile de os sau de unele arsuri.
" Violenta colicii renale este provocata de prezenta unui obstacol in calea de eliminare a urinei dinspre rinichi spre vezica urinara, pe ureter. Acest conduct este foarte sensibil, iar prezenta unui corp strain, fie ca e calcul renal, fie ca e cheg, fie ca e fragment tumoral, in acest conduct produce spasmul ureterului pe corpul strain si dilatatia caii excretorii deasupra lui.
Aceasta dilatatie este explicatia tuturor simptomelor care insotesc si care contureaza colica renala si care dau intensitatea durerii pe care o provoaca » spune prof. Dr. Mihai Bana, urolog la Spit. Militar central din Bucuresti.
Colica renala nu este o boala, este un cumul de simprome clinice care fac parte dintr-un sindrom. Ea poate aparea in cauza unor tumori renale, a celor localizate in colon sau in sfera genitala, dar cea mai frecventa cauza este litiaza renala, adica prezenta calculilor renali. Indiferent de marimea lor, calculii care migreaza pe ureter genereaza durerea violenta din colica renala.
I
n afara de acest simptom, pacientii pot avea senzatie de voma, abdomen destins, pot avea varsaturi, pot simti o stare de neliniste si nevoia de a consulta un medic devine imperioasa. Cei care fac frecvent colici, isi pot administra calmante, antiinflamatorii sau antispastice, de preferat pe cale injectabila.
Lichidele in cantitati mari sunt interzise in timpul colicii renale, pentru ca acestea cresc presiune din calea excretorie si astfel creste durerea si senzatia de voma. Lichidele trebuie consumate dupa eliminarea calculilor, pentru a preveni formarea unora noi. Vizita la medic este obligatorie pentru stabilirea cauzei care a produs colica si pentru recomandarea unui tratament pe termen lung.