Pneumonia vine sub diferite forme, iar fiecare tip în parte poate provoca inflamații periculoase pentru plămâni. În funcție de tipul de pneumonie cu care te confrunți se determină și severitatea afecțiunii, simptomele și opțiunile de tratament. Dar este pneumonia contagioasă sau nu?
Da, poate fi contagioasă, iar acest apect depinde și de tipul de pneumonie cu care ești diagnosticat. Această afecțiune a plămânilor poate fi produsă fie de o infecție bacteriană, fie de una virală sau fungică, informează CDC. Cele care se pot transmite de la o persoană la alta sunt pneumonia bacteriană și virală. În general, cea fungică apare în rândul pacienților cu un sistem imunitar compromis și apare după ce ai fost expus unei cantități mari de fungi.
Acest tip de pneumonie este deseori întâlnită în rândul adulților și, deși există numeroase bacterii, cele vinovate pentru această afecțiune sunt Streptococul, Mycoplasma și Legionella. Ea poate apărea de la sine sau se poate dezvolta ca o infecție secundară în urma gripei sau răcelii. Pneumonia bacteriană se poate trata cu antibiotice și nu ar trebui să fie contagioasă după primele zile de la începerea tratamentului.
O pneumonie virală poate apărea ca rezultat al prezenței virusurilor care infectează căile respiratorii și plămânii, precum gripa sau banala răceală. În rândul copiilor, cea mai comună cauză este virusul respirator sincțial. Dar pneumonia virală nu este cauzată doar de gripă și răceală. SARS-CoV-2, virusul care produce COVID-19, poate la rândul lui să fie cauza din spatele acestei afecțiuni. În această situație, pneumonia virală este mai contagioasă decât pneumonia bacteriană, motiv pentru care este foarte important ca atunci când te afli în prezența unor persoane să porți mască și să ai o igienă corespunzătoare.