Poate fi transpirația cu adevărat benefică pentru pielea ta? Iată ce spun dermatologii

Află, conform specialiștilor, cum transpirația poate îmbunătăți de fapt sănătatea pielii tale și motivele pentru care aceasta are o reputație proastă.
  • Publicat:
Poate fi transpirația cu adevărat benefică pentru pielea ta? Iată ce spun dermatologii
Poate fi transpirația cu adevărat benefică pentru pielea ta? Iată ce spun dermatologii Sursa foto: Shutterstock

Experții susțin că transpirația poate avea un efect estetic benefic, cu proprietăți anti-îmbătrânire, spre deosebire de ceea ce ar putea crede unele persoane care asociază transpirația cu acumularea de sebum și apariția acneei. De fapt, transpirația poate elimina murdăria și celulele moarte ale pielii din corp, conform experților.

Este important să reținem că transpirația este o reacție fiziologică normală, care joacă un rol crucial în menținerea sănătății. Scopul transpirației este de a ajuta corpul să își mențină temperatura normală și să se răcorească atunci când temperatura corpului crește, cum ar fi în timpul exercițiilor fizice, muncii, stresului sau în cazul temperaturilor ridicate de afară, printre alte cauze.

Transpirația poate elimina bacteriile dăunătoare de pe sufrafața pielii

Oamenii au între 2 și 4 milioane de glande sudoripare, cele mai multe fiind de tipul ecrine. Funcționarea acestor glande este corelată cu beneficiile transpirației asupra pielii. Transpirația conține dermcidin, un peptid antibacterian natural care distruge bacteriile și alți contaminanți dăunători și poate ajuta la reducerea infecțiilor și chiar la ameliorarea acneei.

Deși unele studii au arătat că metale grele și alte elemente toxice pot fi eliminate prin transpirație, majoritatea toxinelor sunt eliminate prin ficat, rinichi și intestine.

Transpirația poate avea efecte hidratante asupra pielii tale

Transpirația poate avea efecte hidratante și de întinerire asupra pielii tale, conform dermatologilor. Aceasta poate ajuta la menținerea nivelurilor de hidratare ale pielii și la fortificarea funcției de barieră a acesteia, datorită creșterii circulației sanguine către piele. În plus, transpirația oferă un plus de protecție, preveninid intrarea alergenilor în piele.

Hidratarea redusă și alergiile crescute încetinesc semnificativ capacitatea pielii de a se regenera și de a se recupera, ceea ce poate duce la apariția semnelor de îmbătrânire a pielii. Prin urmare, transpirația poate fi un hidratant natural eficient și un mijloc de a menține sănătatea pielii.

Totuși, de ce are transpirația o reputație atât de proastă pentru piele?

Deși transpirația poate avea efecte hidratante benefice asupra pielii, gestionarea corespunzătoare a acesteia este crucială pentru a evita consecințele negative. Dermatologii avertizează că transpirația excesivă poate duce la iritații ale pielii, erupții cutanate și pori blocați, ceea ce poate provoca acnee. De asemenea, excesul de transpirație poate stimula creșterea bacteriilor și fungilor, cauzând infecții sau afecțiuni ale pielii, cum ar fi tinea pedis.

Pentru a reduce riscul de iritații ale pielii, este important să se mențină igiena adecvată și să se utilizeze țesături care absorb umezeala și lasă pielea să respire în timpul activităților fizice sau în climat cald. De asemenea, este important să se evite utilizarea excesivă a detergenților care elimină uleiurile naturale ale pielii, pentru a-i menține bariera protectoare intactă. Este recomandat să se găsească o rutină corectă de curățarea pielii pentru a elimina impuritățile și transpirația, dar fără a îndepărta uleiurile naturale ale acesteia.

Pentru cei care suferă de o afecțiune cunoscută sub numele de hiperhidroză sau transpirație excesivă, există opțiuni de tratament pe care le poate aplica un dermatolog certificat.

Surse: huffpost.com, usdermatologypartners.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult