Poftele alimentare în funcție de deficit: Ce îți spune corpul despre sănătatea ta

  • Publicat:
Poftele alimentare în funcție de deficit: Ce îți spune corpul despre sănătatea ta

Poftele alimentare pot fi un indiciu al unor deficiențe nutriționale în organism. Atunci când avem carențe de anumite substanțe nutritive, corpul poate semnala prin pofte pentru a ne atrage atenția asupra necesității de a consuma anumite alimente. Iată câteva exemple de pofte și posibilele deficite asociate.

Poftele alimentare și legătura lor cu deficitele nutriționale

Pofta de ciocolată

Pofta de ciocolată sau dulciuri în general poate indica un deficit de magneziu. Magneziul joacă un rol important în funcțiile musculare și nervoase, iar lipsa acestuia poate duce la pofte pentru alimente bogate în acest mineral, cum ar fi ciocolata. Pofta de dulciuri poate fi și un semn al scăderii nivelului de serotonină (hormonul „bună dispoziție”), care este influențat de carbohidrați.

Pofta de sare

Pofta de alimente sărate poate semnala un deficit de sodiu sau chiar de calciu și magneziu. În unele cazuri, această poftă poate fi asociată și cu un dezechilibru al hormonilor, cum ar fi aldosteronul, care reglează nivelul de sare din organism. Dacă este însoțită de oboseală sau deshidratare, poate fi semn al unei probleme mai grave, cum ar fi disfuncții ale glandelor suprarenale.

Pofta de carne roșie

O poftă constantă pentru carne roșie sau proteine poate indica un deficit de fier sau vitamina B12, ambele esențiale pentru producerea de hemoglobină și pentru transportul oxigenului în sânge. Persoanele care suferă de anemie pot experimenta pofte pentru alimente bogate în fier, cum ar fi carnea roșie.

Pofta de lactate

Pofta de lactate poate sugera un deficit de calciu sau vitamina D, ambele esențiale pentru sănătatea oaselor. Dacă organismul are nevoie de mai mult calciu pentru a menține oasele puternice și sănătoase, pot apărea pofte pentru produse lactate, care sunt surse bune de calciu.

Pofta de alimente bogate în carbohidrați (paste, pâine)

Pofta de alimente bogate în carbohidrați rafinați poate indica un deficit de crom sau un dezechilibru al glicemiei. Aceasta poate apărea și în cazul în care organismul are dificultăți în gestionarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce la dorința de a consuma carbohidrați simpli pentru a ridica rapid nivelul de energie.

Pofta de fructe

Pofta de fructe poate semnala un deficit de vitamina C sau fibre. Fructele sunt surse excelente de vitamina C, care este importantă pentru sistemul imunitar și pentru sănătatea pielii, dar și de fibre, care ajută la digestie.

Pofta de alimente acide (lămâie, murături)

Pofta de alimente acide poate semnala un deficit de sodiu sau o nevoie de mai multă vitamina C. De asemenea, poate fi legată de o stare de stres sau anxietate, când corpul caută să regleze echilibrul acid-bazic din organism.

Citește și: Ce se ascunde în spatele poftelor alimentare și cum să le oprești

CONCLUZIE

Este important de menționat că poftele pot fi și un semn al unor obiceiuri alimentare nesănătoase, nu doar al unor deficiențe de nutrienți. Dacă poftele sunt persistente sau însoțite de simptome neplăcute, este recomandat să consulți un medic sau un specialist în nutriție pentru a evalua corect starea de sănătate și a identifica eventualele deficite.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult